Στην "τσιμπίδα" με χαμηλούς τόνους για τα Panama Papers

Συνάντηση θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το Τμήμα Φορολογίας για να συζητηθούν τρόποι συντονισμού σε σχέση με τις έρευνες για το θέμα των γνωστών εγγράφων του Παναμά (“Panama Papers”), ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του Τμήματος την ερχόμενη εβδομάδα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι στόχος αυτών των συναντήσεων, που γίνονται μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Φορολογίας, είναι να γνωρίζει το Τμήμα τις ενέργειες που κάνουν οι

εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα και κατά πόσον υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες που διενεργούν.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι “η ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων προχωρεί, όπως υποσχεθήκαμε στη Βουλή, και με άλλους φορολογούμενους, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στα έγγραφα του Παναμά”, προσθέτοντας ότι το Τμήμα έχει ταυτοποιήσει πέραν των 600 φυσικών προσώπων, αριθμό τον οποίο είχαν ανακοινώσει κατά την παρουσία τους στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου.

Στις 12 Οκτωβρίου, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία εξέταζε το θέμα των “Panama Papers”, ο κ. Μαρκίδης είχε αναφέρει ότι το Τμήμα Φορολογίας έχει προχωρήσει σε ταυτοποίηση 600 φυσικών προσώπων από τα 1.050 τα οποία επαναλαμβάνονται σε διάφορες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στα γνωστά “Panama Papers”. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Τμήμα προβαίνει σε έλεγχο κατά πόσον αυτοί οι 600 που έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ξεκινώντας με ένα δείγμα 50 ατόμων που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου.

Είπε ότι στόχος είναι να ταυτοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι, γιατί είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί το 100% των προσώπων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα του Παναμά.

Εξήγησε ότι “το μόνο στοιχείο που έχουμε για αυτά τα πρόσωπα είναι η διεύθυνση, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε αριθμό φορολογικής ταυτότητας, διαβατηρίου ή ταυτότητας, η ταυτοποίηση μόνο με τη διεύθυνση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή μελετούν με ποια μέτρα θα προχωρήσουν με αυτούς που ταυτοποιούν και σημείωσε ότι το Τμήμα έχει υπόψη του κάποια μέτρα για τον τρόπο με τον οποίο θα προβεί στους ελέγχους σε σχέση με το κατά πόσον αυτοί που έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν θέλει να τους δώσει στη δημοσιότητα για ευνόητους λόγους.

Επίσης, ο Βοηθός Έφορος είπε ότι το Τμήμα έχει ξεκινήσει την περαιτέρω διερεύνηση των περίπου 57 ατόμων που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου από όσους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Ο κ. Μαρκίδης τόνισε πως δεν πρέπει να παίρνει πολλή δημοσιότητα το θέμα των “Panama Papers” γιατί, όπως εξήγησε, στο τέλος της ημέρας μπορεί να κάνουμε και κακό στην Κύπρο, που είναι κέντρο που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα θα λάβει μέτρα, όπου εντοπίσει κάτι μεμπτό αλλά από την άλλη, όπως σημείωσε, “πρέπει να κρατούμε χαμηλούς τόνους”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα