Στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα το θέμα Πανούση

Οι καταγγελίες του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, Γιάννη Πανούση για φυσική και πολιτική του εξόντωση από δυνάμεις που βρίσκονται και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και που θα τεθούν σήμερα και στην Επιτροπή Διαφάνειας στη Βουλή, προκάλεσαν την αντίδραση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος Πάνου Λάμπρου,

ο οποίος θεώρησε ότι «φωτογραφίζεται» ο ίδιος από τους διαλόγους, που αποκαλύφθηκαν και φέρεται να περιλαμβάνονται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που παρέδωσε στην Εισαγγελία του Αρείου Παγου ο κ. Πανούσης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη», δήλωσε στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» ο κ. Λάμπρου. «Απορώ γιατί δεν προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες τους επτά μήνες που ήταν Υπουργός», σημείωσε.

Ο Πάνος Λάμπρου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα δικαιώματα των φυλακισμένων «στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες».

Από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, τοποθετήθηκε ως μετακλητός υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έως τις 28 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, οπότε η σύμβασή του έληξε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τότε «παρέχει αμισθί της υπηρεσίες του σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015».

Το θέμα με τις καταγγελίες Πανούση θα απασχολήσει και τη Βουλή. Σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίσει για τον χρόνο που θα πρέπει να κληθούν ενώπιόν της, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Γιάννης Ρουμπάτης, που ήταν ενήμερος των καταγγελιών Πανούση, προτού αυτές δημοσιοποιηθούν, και ο ίδιος ο καταγγέλλων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό

Στην υπόθεση Πανούση εμπλέκονται όχι μόνο άνθρωποι του υποκόσμου από το χώρο των ποινικών και της τρομοκρατίας, αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όχι πάντως υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος. Τα ονόματα τους τα έχει καταθέσει σε συμβολαιογράφο για την προσωπική του ασφάλεια αλλά και της οικογένειάς του.

Εν τω μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αντέδρασε έντονα αργά χθες βράδυ όταν, όπως αναφέρει σε δήλωσή της, οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού Mega δεν της επέτρεψαν να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων την ώρα που αυτό αναφερόταν στο «θέμα Πανούση».

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «υποτιθέμενους διαλόγους» που σύμφωνα με το διευθυντή ειδήσεων του καναλιού του δόθηκαν από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησής της.

«Το Mega αρνήθηκε να δώσει το λόγο στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων για να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης, με την προκλητική απάντηση “γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;”», αναφέρει η ίδια, προειδοποιώντας ότι το θέμα δεν θα μείνει εδώ.

«Η συνέχεια (θα δοθεί) σε άλλες αίθουσες όπου τον έλεγχο δεν έχει το Mega, αλλά μόνο εκείνοι που σύμφωνα με τον Νόμο έχουν την εξουσία να αποφασίζουν», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση εξαρχής έχει αντιδράσει στις καταγγελίες Πανούση, επισημαίνοντας ότι είναι «τόσο σοβαρές που αντί να τις περιφέρει στα μέσα ενημε΄ρωσης, όφειλε να τις καταθέσει αμέσως στον Εισαγγελέα».

Μερικά στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι όφειλε να είχε προβεί στις καταγγελίες του όσο ήταν Υπουργός, και μάλιστα υπεύθυνος του τομέα που τώρα καταγγέλλει. Και άλλα, όπως οι κ. Κατρούγκαλος και Δρίτσας δηλώνουν ότι δεν θεωρούν σοβαρό το θέμα, "αφού άλλωστε ο κ. Πανούσης το αποκάλυψε μέσω μυθιστορήματός του".

«Μίλησα τώρα επειδή πύκνωσαν οι απειλές», απαντά μέσω φίλων του ο πρώην Υπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα μπορούσε να μιλήσει ούτε το δίμηνο ΜαΐουΙουνίου που η χώρα “πάλευε” με τη χρεοκοπία, ούτε τον Ιούλιο με το δημοψήφισμα. Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατόν να μιλήσει προεκλογικά ή τον Αύγουστο κατά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εάν το έκανε μετεκλογικά ορισμένοι θα τον κατηγορούσαν για πικρία επειδή δεν υπουργοποιήθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα