Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τιτλοποιήσεις δανείων

Από τη βάσανο της Βουλής θα περάσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το νομοσχέδιο των τιτλοποιήσεων δανείων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που λείπει από την εργαλειοθήκη των τραπεζών και συμβάλλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την υιοθέτησή του να εκκρεμεί εδώ και χρόνια, οπότε και είχε απαιτηθεί από την Τρόικα.

Αποτελεί διακαή πόθο των τραπεζιτών, οι

οποίοι εκτιμούν ότι είναι πιο ευέλικτο από το εργαλείο της πώλησης δανείων, το οποίο είδαμε να χρησιμοποιείται, αλλά περιορισμένα.

Το νομοσχέδιο των τιτλοποιήσεων εγκρίθηκε από το Υπουργικό στα τέλη Απριλίου και κατατίθεται τώρα στη Βουλή, 24 ώρες μετά τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της για τη βελτίωση και του νομοθετικού πλαισίου.

Πρακτικά, αυτό θα εφαρμοστεί ως εξής:

- Οι τράπεζες θα μεταφέρουν άμεσα ή έμμεσα τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, που αφορούν χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις σε εταιρείες ειδικού σκοπού.

- Οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα εκδίδουν πχ μετοχές και ομόλογα σε επενδυτές.

Προφανώς, το προτεινόμενο νομοσχέδιο υιοθετεί τους ορισμούς του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα ήδη της τιτλοποίησης, καθώς εδώ συναντάμε τη λεγόμενη παραδοσιακή τιτλοποίηση και την σύνθετη τιτλοποίηση.

Οι διαφορές τους έχουν ως εξής:

1) "Παραδοσιακή" τιτλοποίηση

- Η τράπεζα μεταβιβάζει δάνεια από τον ισολογισμό της στην Οντότητα Ειδικού Σκοπού.

2) Σύνθετη τιτλοποίηση

- Τα δάνεια παραμένουν στην κυριότητα των τραπεζών.

- Οι κίνδυνοι και τα δικαιώματα, που απορρέουν από αυτά τα δάνεια, μεταβιβάζονται μέσω ειδικών συμφωνιών, οι οποίες λαμβάνουν μορφή παραγώγων ή εγγυήσεων.

Η αποαναγνώριση αυτών των δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, εξαρτάται από το κατά πόσο μεταφέρονται οι κίνδυνοι και τα δικαιώματα του δανείου.

Όσον αφορά στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για τον Συνεργατισμό, ο Γενικός Ελεγκτής δηλώνει έτοιμος να επανέλθει για νέα έρευνα.

Η ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε, κάλυψε την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, και σημειώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για εξεύρεση επενδυτή θα γίνει πρόσθετος διαχειριστικός έλεγχος και έλεγχος συμμόρφωσης της Συνεργατικής.

Παράλληλα, από την έκθεση επιβεβαιώνονται όσα έφεραν στο φως τον Απρίλιο SIGMA και η «Σημερινή», καθώς περίοπτη θέση κατέχει η συμφωνία του Συνεργατισμού με την Altamira, ψέγοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι δεν υπήρξε διαπραγμάτευση με άλλη εταιρεία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η απευθείας διαπραγμάτευση μόνο με την Altamira είχε ως αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη μέτρου σύγκρισης της λογικότητας της διευθέτησης που από θέση ισχύος πρότεινε, πλέον, η "Altamira", καθώς και ότι η επί μακρόν διαπραγμάτευση μόνο με την "Altamira" εγκλώβισε την Συνεργατική σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση παρατίθενται και τα σχόλια του Συνεργατισμού.

Ωστόσο, το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό χαρακτηρίζοντάς τες «έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού».

Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της, προσθέτει το ΑΚΕΛ, έχει μεθοδεύσει και έχει προδιαγράψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, φορτώνοντας τις ζημιές στις πλάτες των φορολογουμένων και χαρίζοντας τα κέρδη στους ιδιώτες.

Θεωρεί τέλος ότι με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προκατέλαβε το αποτέλεσμα της διαδικασίας, προτού ξεκινήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα