Στη Βουλή η λεηλασία του Πενταδακτύλου

Συγκλονισμό και αποτροπιασμό προκάλεσαν το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή» στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 για την αγορά από τον Αττίλα υλικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στους τάφους των ηρώων στο μνημείο δόξας και τιμής στη Μακεδονίτισσα, μέσω της παράνομης λατόμευσης στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, καθώς και το ρεπορτάζ της «Σ» στις 21 Οκτωβρίου 2018, για τις αμέτρητες «πληγές» που άνοιξαν στον Πενταδάκτυλο και την ανυπολόγιστη ζημιά που έχει υποστεί η οροσειρά του Διγενή και της Ρήγαινας, αφού οι κατοχικές «αρχές», παρά το ότι λαμβάνουν κονδύλι από την Ευρωπαϊκή

Ένωση, δεν προβαίνουν στις απαραίτητες διαδικασίες αποκατάστασης του τοπίου.

Τα δύο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ οδήγησαν τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ να προχωρήσουν σε ενέργειες προς τερματισμό της καταστροφής. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε δύο σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή και οι πρώτες αντιδράσεις από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι πέρα για πέρα θετικές.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Οι δυο προτάσεις στοχεύουν στον τερματισμό της καταστροφής του Πενταδακτύλου σαν αποτέλεσμα των παράνομων λατομεύσεων και παράλληλα να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και αλλού, όπου η αποκατάσταση δημόσιων κτηρίων έγινε με υλικά προερχόμενα από τα κατεχόμενα. Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής», ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου που κατέθεσε, ζητεί τροποποίηση του περί Ρύθμισης Λατομείων και Μεταλλείων Νόμου, ώστε να περιληφθεί στις απαγορευμένες προς επισκόπηση, μετάλλευση και λατόμευση γαίες, η οροσειρά του Πενταδακτύλου. Επιπρόσθετα, προτείνεται όπως καταστεί ποινικό αδίκημα η χρήση από οποιοδήποτε πρόσωπο σε οικοδομικές εργασίες υλικών προερχομένων από περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η λατόμευση.

Την ίδια στιγμή, με δεύτερη πρόταση νόμου, που τροποποιεί τον Περί της Ρύθμισης Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Νόμο, προστίθεται η υποχρέωση στις αναθέτουσες Αρχές, όταν πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν τη χρήση λατομικών υλικών, ο ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας να υποβάλλει μαζί με την προσφορά για την ανέγερση ή την αποκατάσταση δημοσίων κτηρίων, γραπτή δέσμευση ότι τα εν λόγω υλικά δεν προέρχονται από την οροσειρά του Πενταδακτύλου.

«Οι δυο προτάσεις νόμου σκοπούν στο να τερματιστεί η καταστροφή που συντελείται στην οροσειρά του Πενταδακτύλου λόγω των παράνομων λατομεύσεων. Φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και αλλού, όπου η αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων έγινε με υλικά προερχόμενα από τα κατεχόμενα αλλά και περιπτώσεις όπου, δυστυχώς, σε κάποιες από τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν ετοιμαστεί, αφορούσαν τη χρήση υλικών μόνο από τον Πενταδάκτυλο, καθώς και την υπόδειξη και συγκεκριμένων εργοστασίων στα κατεχόμενα για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού», επεσήμανε στη «Σ» ο κ. Σιζόπουλος.

Τα κόμματα λένε «ναι»

Τη στήριξή τους στην πρόταση εκφράζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, ο οποίος σε ερώτηση της «Σ» σχετικά με το θέμα δεν ανταποκρίθηκε. Όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ, ζήτησαν και οι ίδιοι στο παρελθόν νομοθετική ρύθμιση ή ετοίμασαν παρόμοια πρόταση ή ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να ζητηθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τερματισμό της καταστροφής και της άνισης μεταχείρισης των Ελληνοκυπρίων επαγγελματιών. Μάλιστα, οι Οικολόγοι ετοιμάζουν τροποποιήσεις για να ενισχύσουν, όπως μας λέχθηκε, την πρόταση της ΕΔΕΚ.

Επίσης, από την Συμμαχία Πολιτών σημειώνεται ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως αυτές οι προτάσεις δεν παραβιάζουν τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί προς την ΕΕ ακόμη και για τερματισμό της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν στα κατεχόμενα για προστασία του Πενταδακτύλου. Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Κομισιόν οφείλει να παρέμβει για τον Πενταδάκτυλο. Όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, καθώς και στον Επίτροπο Διεύρυνσης, θέτοντας το θέμα της οικολογικής καταστροφής του Πενταδακτύλου και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ΕΕ.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί τον τερματισμό της, αλλά υποδεικνύει ότι πρέπει να υπάρξει από τα ευρωπαϊκά όργανα διαφάνεια για τα κονδύλια προς τα κατεχόμενα. Το ΕΛΑΜ προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα, αφού θα εισηγηθεί όλες οι κυβερνητικές προσφορές να αποκλείουν τα οποιαδήποτε υλικά από τα κατεχόμενα, με στόχο να μπλοκάρουν τον άνισο ανταγωνισμό των Ελληνοκυπρίων αλλά και τη μη καταβολή ΦΠΑ προς το κράτος μας.

Παρέμβαση και στην Ευρωβουλή

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, με αφορμή τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, προέβη σε νέα καταγγελία στην ΕΕ για την πρωτοφανή καταστροφή στον Πενταδάκτυλο, λόγω παράνομων λατομεύσεων που προωθεί το κατοχικό καθεστώς, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές. Επιπλέον, στην παρέμβασή του ανέδειξε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τις ευθύνες του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα αλλά και της κυπριακής Κυβέρνησης, που επιτρέπουν την κατάσταση να συνεχίζεται. Μαζί με τα ερωτήματα που κατέθεσε ενώπιων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Μαυρίδης κατέθεσε και σχετικό υλικό.

Επίσης, σε δηλώσεις στη «Σ», εξέφρασε την αποφασιστικότητα να αναδεικνύει τις έκδηλες παρανομίες του κατοχικού καθεστώτος αλλά και την ανεξήγητη «ανοχή» της κυπριακής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διατηρεί πολυπληθές Γραφείο στα κατεχόμενα, επιφορτισμένο για να εποπτεύει τη διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με βάση τις προδιαγραφές και πρόνοιες των Κανονισμών και με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία όμως παραβιάζεται, με αποτέλεσμα ένα τέτοιο ολοφάνερο έγκλημα κατά της φύσης και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

*Δημοσιεύθηκε στη "Σημερινή" της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα