Διαμαρτυρία για Οδοφράγματα: Έτσι τοποθετονται όλα τα κόμματα

Από την Κυριακή (25/11) άρχισε παγκύπρια διαμαρτυρία για τα οδοφράγματα, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την "Υπερκομματική Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων".

Στις 19 Οκτωβρίου, εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν εκδήλωση, εκφράζοντας την αντίδρασή τους για τη διάνοιξη των νέων οδοφραγμάτων. Την περασμένη Κυριακή (25/11), 50 περίπου άτομα έκλεισαν συμβολικά το οδόφραγμα Δερύνειας για δέκα περίπου λεπτά. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η μητέρα του ήρωα Τάσσου Ισαάκ.

Τη Δευτέρα (26/11), ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία.

ΔΗΣΥ: «Καταδικαστέα κάθε μορφή διαμαρτυρίας η οποία περιορίζει δικαιώματα πολιτών»

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει: «Καταδικάζουμε το κλείσιμο δρόμων, οδοφραγμάτων ή οποιωνδήποτε άλλων ενεργειών χρησιμοποιούνται ως μέσο διαμαρτυρίας, και οι οποίες περιορίζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα άλλων συμπολιτών μας. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται ελεύθερα, ενάντια σε αποφάσεις και πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί. Και σεβόμαστε κάθε άποψη, εφόσον αυτή διατυπώνεται με ευπρέπεια και κοσμιότητα. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο, όμως, να αποδεχτούμε το κλείσιμο οδοφραγμάτων και τους χαρακτηρισμούς κατά συμπολιτών μας που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα διαμέσου των οδοφραγμάτων. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τους νόμους».

ΑΚΕΛ: Η ελεύθερη διακίνηση δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από κανένα

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ αναφέρει: «Η προσπάθεια κλεισίματος των οδοφραγμάτων και παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης πολιτών από συγκεκριμένη ομάδα, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αποτελεί διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης και συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, η οποία συνεισφέρει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Ως τέτοια, η ελεύθερη διακίνηση διά μέσου των οδοφραγμάτων δεν μπορεί να παρεμποδίζεται αυθαίρετα και προκλητικά από τον οποιονδήποτε. Η τεράστια πολιτική σημασία της ελεύθερης διακίνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και οι προεκτάσεις που έχουν τέτοιες ενέργειες, επιβάλλουν την ξεκάθαρη κινητοποίηση της αστυνομίας και της πολιτείας. Ως εκ τούτου, θέλουμε να μάθουμε ποια μέτρα έλαβε η αστυνομία κατά της χθεσινής παρεμπόδισης της διακίνησης στο οδόφραγμα της Δερύνειας και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για το γεγονός ότι εξαγγέλλεται από την ίδια ομάδα το κλείσιμο και άλλων οδοφραγμάτων τις επόμενες εβδομάδες».

ΔΗΚΟ: Χάραξη στρατηγικής για τα νέα οδοφράγματα

Το SigmaLive επικοινώνησε με το ΔΗΚΟ, το οποίο εξέφρασε την εξής θέση: «Το άνοιγμα οδοφραγμάτων, ως ΜΟΕ και όχι ως σταδιακή "λύση" του Κυπριακού, δεν είναι αρνητική εξέλιξη. Όμως, εξελίσσεται σε αρνητική πρακτική, καθώς πλέον εξυπηρετεί μόνο τους Τουρκοκύπριους. Γιατί δεν ανοίγουν οι δίοδοι για Αθηένου ή στα Κόκκινα, που θα εξυπηρετούν Ελληνοκύπριους; Η Συμφωνία ανοίγματος του οδοφράγματος Δερύνειας προνοούσε, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου. Το τουρκικό φυλάκιο ΔΕΝ μετακινήθηκε. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος έχουν περάσει 14 περίπου χρόνια και έχουν ανοίξει από τότε αριθμός οδοφραγμάτων, αναδεικνύουν την ανάγκη επικαιροποίησης και χάραξης μίας συλλογικής και συνολικής στρατηγικής. Όσον αφορά τη διάνοιξη και νέων οδοφραγμάτων, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μοναδικό αναγνωρισμένο κυρίαρχο κράτος στο νησί, δεν μπορεί να «κλείσει τα οδοφράγματα». Χρειάζεται όμως χάραξη στρατηγικής, η οποία να ασχοληθεί συνολικά με το θέμα διαχείρισης των υφιστάμενων οδοφραγμάτων και το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων διόδων, και όχι να το βλέπουμε αποσπασματικά και μεμονωμένα κάθε φορά που η τουρκική πλευρά προχωρεί ή αιτείται άνοιγμα ενός νέου οδοφράγματος».

Λακωνική η ΕΔΕΚ

«Από τη στιγμή που είναι μία ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας και εκδηλώνεται με ευπρέπεια και χωρίς αχρείαστες εντάσεις, είναι και κατανοητή και αποδεκτή», ανέφερε η ΕΔΕΚ.

Συμμαχία Πολιτών: «Έχουμε καταθέσει πρόταση»

«Έχουμε καταθέσει εδώ και δύο χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση. Θεωρούμε ότι το θέμα των οδοφραγμάτων θα έπρεπε επιτέλους να συζητηθεί και να απασχολήσει την πολιτική ηγεσία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και όχι μεμονωμένα. Αν εξυπηρέτησε την εθνική μας υπόθεση στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό η τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια ή αν έχει βοηθήσει στο να εμπεδωθεί η ιδέα της διαίρεσης και η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης», ανέφερε η Συμμαχία Πολιτών.

Αλληλεγγύη: «Επαφίεται στον πατριωτισμό»

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, με τη σειρά του, ανέφερε: «Σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, επαναλαμβάνουμε:

-Το πώς χρησιμοποιεί ο καθένας τα οδοφράγματα, επαφίεται στον πατριωτισμό του. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κανένα να πάει να προσκυνήσει στο σπίτι του, στην εκκλησία του, στο νεκροταφείο που είναι οι γονείς του.

- Θεωρούμε ότι όσοι Ε/κ πηγαίνουν στα ξενοδοχεία των κατεχομένων για διαμονή ή για να παίξουν «κουμάρι» δεν έχουν εθνική συνείδηση και, δυστυχώς, ό,τι και να λέμε και ό,τι και να κάνουμε, πάλι θα πηγαίνουν και θα τα κάνουν.

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών: «Δικαίωμά τους»

«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι είναι δικαίωμα των συγκεκριμένων πολιτών να εκφράζουν ειρηνικά, για τους δικούς τους λόγους, τη διαμαρτυρία τους. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υποστηρίζουμε το αίτημα για κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ζητούσαμε να ανοίξουν τα οδοφράγματα στην Τηλλυρία και Αθηένου, κάτι το οποίο συνεχίζουμε να αιτούμαστε. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε όσους θέλουν να κλείσουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη λειτουργία των οδοφραγμάτων και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, αλλά και να διορθωθούν τα κακώς έχοντα», μάς ανέφεραν.

Γνωστή η θέση του ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ, ως γνωστόν, είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα στην Κύπρο το οποίο τάσσεται υπέρ του κλεισίματος όλων των οδοφραγμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου κατέθεσε στο Προεδρικό έντυπο υπογραφών με αίτημα την ακύρωση της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων και όπως κλείσουν τα υφιστάμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα