Στη Νέα Υόρκη για την 70η Συνέλευση των ΗΕ ο Πρόεδρος

Στη Νέα Υόρκη, δεύτερο μετά το Σικάγο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να λάβει μέρος στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της οποίος θα έχει σημαντικές συναντήσεις.

Όπως ανέφερε κατά την άφιξη του, οι στόχοι των επαφών με τους ξένους αξιωματούχους, θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο της διαδικασίας του κυπριακού. Ως δεύτερο στόχο των επαφών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ενδυνάμωση των σχέσεων με φίλα κράτη και την εξέταση προβλημάτων που αφορούν, είτε τα συγκεκριμένα κράτη, είτε το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει.

«Ταυτόχρονα ο στόχος είναι και η διερεύνηση αλλά και η ανάπτυξη συνεργιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά τα ενεργειακά θέματα και την μεταξύ μας συνεργασία», συμπλήρωσε.

Γεύμα στα πέντε μόνιμα μέλη

Οι επαφές του προέδρου ξεκινούν σήμερα με το καθιερωμένο γεύμα που θα παραθέσει στους μονίμους αντιπροσώπους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ αργά το βράδυ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Το Σάββατο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπας και αργά το βράδυ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν.

Την ίδια μέρα θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την υιοθέτηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015,.

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Άλλες συναντήσεις που είπε πως θα έχει είναι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Μαρέντρα Μόντι την Παρασκευή, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι κ.α.

Θα μιλήσει επίσης στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής,

Στη Νέα Υόρκη έφθασε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος – όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - θα συναντηθεί με περισσοτέρους των 20 ομολόγων του.

«Η όλη μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ακριβή διαφώτιση για την τρέχουσα εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τις θετικές και δημιουργικές συνομιλίες που διεξάγονται, αλλά και την ανάγκη όπως οι σημαντικές χώρες που θα είναι μεταξύ εκείνων που θα συνεργαστούν, να διαδραματίσουν τον επιβαλλόμενο ρόλο όσον αφορά την από πλευράς Τουρκίας εκδήλωση ενεργού εμπλοκής και υποβοήθησης. Ετσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ο στόχος που όλοι επιθυμούν. Δηλαδή η επίλυση του Κυπριακού μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών, τη δημιουργία εν συνόψει, ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους, με δεδομένη πλέον την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την από όλους αναγνώριση ότι οι διάφορες πτυχές λύσης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα