Στη «μέγγενη» του μεταναστευτικού η Κύπρος- Αιτητές ασύλου το 6% του πληθυσμού

Στην μέγγενη του μεταναστευτικού βρίσκεται η Κύπρος τα τελευταία επτά χρόνια.

Από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο έφτασαν από ξηρά και θάλασσα 2.318 και έφυγαν από την Κύπρο 2.714.

Επισημαίνεται ότι οι αριθμοί αναμένεται ν' αυξηθούν δραματικά μέσα στον Ιούλιο, καθώς πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν ευνοϊκό μήνα ως προς τις καιρικές συνθήκες σε σχέση και με τις αλλαγές που παρατηρούνται στον τρόπο δράσης των διακινητών, μετατοπίζοντας το ισοζύγιο των αφίξεων

μεταναστών δια μέσου της θαλάσσιας οδού. 

Σε ό,τι αφορά, δε, στην καταγωγή των μεταναστών διαφαίνεται ότι υπάρχει αυξητική τάση στους Σύριους υπηκόους.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το μέγεθος της κατάστασης, τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, με το ποσοστό των αιτητών και δικαιούχων καθεστώτος διεθνούς προστασίας στην Κύπρο να υπερβαίνει το 6%του πληθυσμού της χώρας. 

Η Τουρκία την ίδια ώρα συνεχίζει να εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό με το 95% των παράτυπων μεταναστών να διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή και η πλειοψηφία τους να χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «φοιτητική βίζα».

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι 9 στις 10 αιτήσεις διεθνούς προστασίας στην Κύπρο κρίνονται αβάσιμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά το έτος 2022, το 96% του συνόλου των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, ήταν αρνητικές. Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα κατάχρηση του συστήματος ασύλου από υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι στην ουσία είναι οικονομικοί μετανάστες και δεν έχουν βάσιμο λόγο να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία. 

Η έλλειψη υποδομών και χώρων κράτησης για τους μετανάστες, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε, δημιουργεί νέες δυσκολίες ως προς την άμεση διεκπεραίωση των διαδικασιών για επιστροφή στις χώρες τους

Διακινητές παρερμηνεύουν την είδηση για Σένγκεν

Εκμεταλλευόμενοι την είδηση ότι η Κύπρος απέκτησε πρόσβαση στο Σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, κυκλώματα διακινητών παρερμηνεύουν την είδηση, παγιδεύοντας τους μετανάστες, κυρίως από αραβικές χώρες, που θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα τους.

Μέσω των social media παραπληροφορούν ότι η Κύπρος εντάχθηκε πλήρως στη ζώνη Σένγκεν και συνεπώς, δεν υπάρχει έλεγχος για όσους θέλουν να ταξιδέψουν από τα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς την Ευρώπη. Κάτι το οποίο σαφώς και δεν ισχύει.

Αντιμετώπιση Μεταναστευτικού

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια γρηγορότερης εξέτασης αιτήσεων ασύλου, προχώρησε στην πρόσληψη επιπλέον 27 εξεταστών, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει τροχοδρομηθεί η πρόσληψη άλλων 25.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει αύριο στο Λίβανο για επαφές με την ηγεσία της χώρας σε σχέση με την αύξηση των θαλάσσιων ροών.

Διαβάστε επίσης: Τ/κ ΜΜΕ: Κτίζουν τζαμί δίπλα από τον Απόστολο Ανδρέα

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα