Στη Γερμανία ΔΕΝ αποφασίζει η λίγκα, αν βρεθεί παίκτης θετικός. Στην Κύπρο;

Με επιστολή που έφτασε σήμερα στο Προεδρικό η ηγεσία της ΚΟΠ αιτήθηκε επισήμως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (παρουσία των υπουργών Υγείας και Οικονομικών) για την εξάντληση κάθε περιθωρίου συνέχισης και ολοκλήρωσης της σεζόν.

Στη συνάντησή αυτή, εφ’ όσον πραγματοποιηθεί, η διοργανώτρια αρχή θα υποβάλλει προς έγκριση και το ποδοσφαιρικό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας, το οποίο συντάσσει σε ανοιχτή γραμμή με τις ομοσπονδίες Ελλάδας και Γερμανίας. Σύμφωνα

μάλιστα με τις πληροφορίες, το πρωτόκολλο της Μπούντεσλιγκα αποτελεί τη βάση για το αντίστοιχο της ΚΟΠ.

Τούτου δοθέντος έχει σημασία η πρόνοια για το πιο σημαντικό θέμα που εγείρουν όσοι είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή στη δράση, ήτοι το τι θα συμβεί, αν εμφανιστούν κρούσμα ή κρούσματα σε μια ή περισσότερες ομάδες.

Μια εβδομάδα πριν την επιστροφή στη δράση στις δύο πρώτες κατηγορίες της Μπούντεσλιγκα στη Γερμανία έσκασε περίπου σαν… βόμβα η είδηση για την ανίχνευση κορωνοϊού σε (ακόμη) δύο παίκτες της Ντινάμο Δρέσδης.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην τρίτη σειρά εξέτασης και προστέθηκαν στο ένα που είχε ανιχνευτεί στην πρώτη σειρά. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής έχει μπει σε καραντίνα ήδη από τις 3 Μαΐου, ενώ στη δεύτερη σειρά εξέτασης (4 Μαΐου) δεν βρέθηκε θετικό δείγμα.

Στο ειδικό πρωτόκολλο αγωνιστικής δράσης, το οποίο υπάρχει αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της λίγκας, περιγράφονται τα μέτρα που οφείλουν να πάρουν οι παίκτες και οι σύλλογοι σε περίπτωση κρούσματος. Σε αυτά τα μέτρα δεν περιλαμβάνεται ούτε η καραντίνα όλης της ομάδας ούτε η αναστολή της δράσης σε όλο το πρωτάθλημα.

Στην περίπτωση της Ντινάμο Δρέσδης, ωστόσο, αποφασίστηκε να μπουν σε 14ήμερη απομόνωση (απαγόρευση εξόδου από το σπίτι για οποιοδήποτε λόγο) όλοι οι παίκτες, οι προπονητές-γυμναστές και οι φροντιστές της ομάδας. Παραβιάστηκε το πρωτόκολλο;

Η απάντηση είναι αρνητική. Το πρωτόκολλο τηρήθηκε κατά γράμμα και η εξήγηση είναι απλή. Σε κάθε θετικό δείγμα ο γιατρός της ομάδας είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει άμεσα, πριν από οποιονδήποτε άλλο, το τμήμα υγείας της περιοχής.

Στην περίπτωση της Ντινάμο η λίγκα ενημερώθηκε τέσσερις ώρες μετά την ανίχνευση του κρούσματος, διότι έπρεπε να προηγηθεί η ενημέρωση (και η διαβούλευση) με το τοπικό τμήμα υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όταν η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος έλαβε γνώση του συμβάντος, η 14ήμερη καραντίνα είχε επιβληθεί ήδη.

Και η εξήγηση γι’ αυτό το μέτρο ήταν επίσης σαφής και κατανοητή: στην περιοχή της Δρέσδης υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις 46 ενεργά κρούσματα, συνεπώς είναι μεν εφικτό, αλλά μάλλον απίθανο οι παίκτες να μολύνθηκαν από επαφή με κάποιον εκτός ομάδας. Κι επειδή στην ομάδα ακολουθούνταν τα απαραίτητα μέτρα, κρίθηκε ότι η αλυσίδα μόλυνσης των δύο παικτών είναι ανεξήγητη και ακατανόητη.

«Η περίπτωση της Ντινάμο Δρέσδης αποδεικνύει ότι το πλάνο μας είναι λειτουργικό. Και αυτό το πλάνο προβλέπει πως η ομάδα που πλήττεται πρέπει μετά από απόφαση του αρμοδίου τμήματος υγείας να μπαίνει σε καραντίνα. Ακόμη και η διάσκεψη με τον υπουργό αθλητισμού μας είχε προτείνει πρόσφατα ότι σε περίπτωση κρούσματος σώφρον είναι να υπάρξει 14ήμερα καραντίνα», επιβεβαίωσε ο ισχυρός άνδρας της λίγκας, Κρίστιαν Ζάιφερτ.

«Είχαμε πει εξ αρχής ότι αυτή είναι μια συνθήκη, για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Και αφού τώρα αποφασίστηκε 14ήμερη καραντίνα, πρέπει πλέον να δούμε το αγωνιστικό πρόγραμμα. Και αυτό θα κάνουμε. Αυτό δεν μας βγάζει εκτός πλάνου. Η λίγκα εργάστηκε πολύ καιρό πάνω σε αυτό το πλάνο και πάντα τονίζαμε ότι τα κατά τόπους τμήματα υγείας θα είναι αρμόδια για κάθε μεμονωμένο περιστατικό, για κάθε ομάδα. Εκείνα δίνουν τον τόνο. Τώρα δύο παιχνίδια της Ντινάμο Δρέσδης στη β’ κατηγορία δεν μπορούν να γίνουν άμεσα. Αυτό δεν αλλάζει το στόχο μας να ολοκληρώσουμε τη σεζόν στο γήπεδο. Δεν το βλέπω ως πισωγύρισμα. Επιδίωξη παραμένει να τελειώσουμε τη σεζόν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Θεωρητικά τα μπαράζ θα γίνουν τον Ιούλιο, ενώ έχουμε περιθώριο και για αργότερα, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πιθανό να προκύψουν μεταθέσεις αγώνων», συμπλήρωσε.

Ήδη ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση (και ο ασκός του Αιόλου) για το κατά πόσον η ολοκλήρωση της σεζόν θα απονείμει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη στη β’ κατηγορία. «Η Δρέσδη είναι μεν τελευταία, αλλά μόλις έναν βαθμό πίσω από τη ζώνη των μπαράζ και τέσσερις από τη 15 θέση που εξασφαλίζει την παραμονή. Πόσο έτοιμη θα εμφανιστεί μετά από 14ήμερη αποχή από τις προπονήσεις; Θα έχει και την παραμικρή ελπίδα;

Οι σύλλογοι θα πρέπει να θυμούνται ότι γνώριζαν αυτό το ρίσκο, όταν τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σεζόν, συνεπώς ουδείς πρέπει να διαμαρτυρηθεί ή να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι σε περίπτωση αποτυχίας.

Εδώ όμως το θέμα δεν είναι μόνο η Ντινάμο, αλλά και οι αντίπαλοι!

Το Ανόβερο και η Γκρόιτερ Φιρτ, που υποχρεωτικά πλέον θα παίξουν αργότερα μαζί της, επίσης δεν θα μπορέσουν να μπουν σε ρυθμό αγώνων όσο οι άλλες ομάδες της κατηγορίας. Τρεις μέρες μετά το τέλος της καραντίνας η Ντινάμο υποδέχεται την πρωτοπόρο Μπίλεφελντ; Πόσες είναι οι πιθανότητες να νικήσει; Τι θα πουν Στουτγάρδη και Αμβούργο, που επίσης διεκδικούν την άνοδο. Ειδικά το Αμβούργο που έχει να παίξει πιο μετά την Ντινάμο;

Υπάρχει μια πλειάδα σεναρίων που τουλάχιστον θεωρητικά δεν ακούγονται καλά! Ίσως τώρα να περνά από το μυαλό του ενός ή του άλλου ότι ευτυχώς πρόκειται «μόνο» για τη β’ κατηγορία. Αυτός φυσικά δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος σκέψης!

Εντούτοις είναι αληθές ότι το ίδιο συμβάν μια κατηγορία πιο πάνω, ιδίως με εμπλοκή της Μπάγερν ή της Ντόρτμουντ, θα είχε θέσει προφανώς σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της σεζόν», έγραψε ο αρχισυντάκτης της BILD, Άλφρεντ Ντάξλερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα