Στη Γενεύη μέσω Ν. Αναστασιάδη η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη της Γενεύης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει εφικτή η εκπροσώπηση στον καλύτερο βαθμό.

Πληροφορίες του Σίγμα και του συναδέλφου Χρίστου Χαραλάμπους, αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας, υπήρξε κοινή αντίληψη στη βάση και των γνωματεύσεων που είχαν ενώπιόν τους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη της Γενεύης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έχει γίνει, ωστόσο, γνωστός

ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εκπροσώπηση αυτή, καθώς βρίσκονται υπό συζήτηση διάφορα σενάρια που έχουν ετοιμαστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το Σίγμα έχει πληροφορηθεί για δυο από τα πιθανά σενάρια εκπροσώπησης:

η εκπροσώπηση θα γίνει είτε με επίσημη αναφορά στην πρόσκληση των ΗΕμε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Γενεύη, κατά τα πρότυπα της Διάσκεψης στην οποία συμμετείχε ο Μακάριος το 1977.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χειριστεί με πολύ προσεκτικό τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θέλει να αποφύγει πιθανές εντάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να τινάξουν στον αέρα όλη τη διαδικασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο.

Διαβάστε επίσης: Τα είπαν για το Κυπριακό Α.Τσίπρας - Β.Πούτιν

Σημαντική η συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες

Πηγές του Σίγμα, αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα δράσει ο νέος Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτίερες, καθώς αναμένει ότι δεν θα ξεφύγει από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, τα οποία προβλέπουν ότι για συζήτηση - αναθεώρηση διεθνών συνθηκών, επιβάλλεται η παρουσία των συμβαλλομένων μερών.

Η συνάντηση Κοτζιά - Γκουτιέρες, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο μέρες πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης, με τον Νίκο Κοτζιά να μεταφέρει όλα τα καίρια ζητήματα στη συζήτηση με τον Γ.Γ. ΟΗΕ.

Πληροφορίες του Σίγμα, αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες μαζί με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί με σημαντικούς αξιωματούχους εκτός του Γ.Γ. ΟΗΕ, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή προς τη θετική κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Υπάρχει ασάφεια σε σχέση με τη διαδικασία της Διάσκεψης

Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ξεκαθαρισμένο σε σχέση με τη διαδικασία και τη μορφή που θα έχει η Διάσκεψη, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί το παραμικρό ακόμα σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Πληροφορίες του Sigmalive, αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απομακρυσμένο το σενάριο να παραμείνει ομιχλώδες το τοπίο σε σχέση με την τελική σύνθεση της Διάσκεψης, μέχρι και λίγες μέρες ή ακόμα και ώρες πριν τη Διάσκεψη.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, επίσης, το ενδεχόμενο η Διάσκεψη να συμπληρώνεται με τρόπο εξελικτικό και κλιμακωτό, σε σχέση με τη σύνθεσή της. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Κοτζιά - Γκουτιέρες, αναμένεται να δώσει τροφή για συζήτηση στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 7 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα