Στη Γαλλία επιστρέφουν οι έξι

Έπειτα από υποψίες για ενδεχόμενη προσπάθεια ένταξής τους στο ΙΚ

Μέχρι αργά χθες βράδυ έξι πρόσωπα, με γαλλική πολιτική ταυτότητα, βρίσκονταν υπό περιορισμό για να διευθετηθεί ο επαναπατρισμός τους. Κρίθηκε πως δεν είναι αναγκαία η αστυνομική συνοδεία τους

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκαλεί η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού να θέσει στη διάθεση της Γαλλίας τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο

Υπό περιορισμό στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκονταν μέχρι

αργά χθες βράδυ έξι πρόσωπα (πέντε τουρκικής και ένα αλγερινής καταγωγής), ηλικίας από 25 μέχρι 32 ετών, τα οποία έφτασαν με πτήση χαμηλού κόστους το Σάββατο από τη Βασιλεία της Ελβετίας. Αναμενόταν να διευθετηθεί η μετάβασή τους στη Γαλλία και όχι στην Ελβετία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», όλοι διαθέτουν γαλλικές πολιτικές ταυτότητες. Δεν αναμενόταν να ακολουθηθεί διαδικασία απέλασης, καθώς τα αεροδρόμια θεωρούνται διεθνές έδαφος.

Η απόφαση για απαγόρευση εισόδου και επιστροφή των έξι στη Γαλλία λήφθηκε από τις κυπριακές Αρχές σε συνεννόηση με τις γαλλικές Αρχές, έπειτα από διερευνώμενη πληροφορία που έφθασε από την Interpol ότι ενδεχομένως να υπάρχει σύνδεσή τους με το Ισλαμικό Κράτος. Οι υποψίες εναντίον τους ηγέρθησαν αρχικά κατά τον έλεγχο διαβατηρίων από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτα τα πρόσωπα και ενημέρωσαν σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις Europol και Interpol. Οι έξι, πάντως, επέμεναν κατά την ανάκρισή τους ότι ο σκοπός της επίσκεψής τους στην Κύπρο ήταν για τουρισμό.

Μεταβαίνουν ασυνόδευτοι στη Γαλλία

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι η Κύπρος αποτελεί στόχο τρομοκρατικών κτυπημάτων. Ωστόσο, διερευνώνται, εδώ και καιρό, πληροφορίες ότι το νησί μας χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για τη μετάβαση τζιχαντιστών από την Ευρώπη στα εδάφη της Συρίας.

Συγκεκριμένα, ότι έρχονται αεροπορικώς στις ελεύθερες περιοχές για να μεταβαίνουν οδικώς στα κατεχόμενα και στη συνέχεια να καταλήξουν στη Συρία με πλοιάρια. Ωστόσο, από την όλη διερεύνηση των αρμοδίων Αρχών δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη σύλληψη των έξι επισκεπτών. Κρίθηκε πως έπρεπε να τους απαγορευτεί η είσοδος στη Δημοκρατία και να διευθετηθεί η μετάβασή τους στη Γαλλία. Εκεί, βάσει έγκυρης πληροφόρησης, αναμένεται να ανακριθούν εκ νέου από την τοπική Αστυνομία.

Ι. Νικολάου: «Κρίθηκαν ύποπτοι»

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι η Αστυνομία έχει εφαρμόσει συστήματα ελέγχου αφίξεων και αναχωρήσεων σε αεροδρόμια και λιμάνια καθώς και ελέγχου εισόδου και εξόδου από τα οδοφράγματα. Απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι «ναι, η περίπτωση με τους έξι ταξιδιώτες που έφτασαν από την Ελβετία, μετά από σωστή αξιολόγηση των προσώπων αυτών και στη συνέχεια από ενημέρωση την οποία είχαμε από άλλα κράτη- μέλη, καθώς επίσης και τις ανακρίσεις που διενεργήθηκαν, τα άτομα αυτά κρίθηκαν ότι είναι ύποπτα και θα έπρεπε για λόγους ασφάλειας της Δημοκρατίας να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους και αυτό θα γίνει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα άτομα αυτά συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία. «Τα άτομα αυτά κρίνονται ύποπτα και ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω για λόγους ασφάλειας», επανέλαβε. «Δεν έχω πληροφόρηση ότι ο σκοπός τους ήταν να παραμείνουν στην Κύπρο, πιθανόν να ήταν πρόσωπα που θα ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους κάπου αλλού».

Σε ερώτηση για έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για έκθεση, η οποία εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο μήνες περίπου και η οποία κατατάσσει την Κύπρο στα πέντε κράτη με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, είπε ότι οι έρευνες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες, έτσι ώστε οι έξι υπήκοοι να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Το Ακρωτήρι στη διάθεση της Γαλλίας

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε στη διάθεση της Γαλλίας τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την απόφασή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Κάμερον, χθες, έπειτα από συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει οτιδήποτε είναι στις δυνάμεις του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο κ. Κάμερον, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει βρετανική συμμετοχή στις επιχειρήσεις από αέρος κατά στόχων των ισλαμιστών στη Συρία.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία επιχειρεί μόνο κατά στόχων στο Ιράκ, με ορμητήριο το Ακρωτήρι, όπου σταθμεύουν μαχητικά τύπου Tornado και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Στο Παρίσι ο κ. Κάμερον επισκέφθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ολάντ το Μπατακλάν, όπου περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της 13ης Νοεμβρίου.

Μόνο ως «διάδρομος αντιπερισπασμού»

Της ανακοίνωσης του Βρετανού Πρωθυπουργού ακολούθησε ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο διευκρίνισε ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν κατά ισλαμιστών στη Συρία δεν θα χρησιμοποιούν τη βάση Ακρωτηρίου για να πραγματοποιούν επιθέσεις. To Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο αναφέρει στη δήλωσή του ότι το Ακρωτήρι δεν θα χρησιμοποιείται για επιθέσεις, αλλά ως «διάδρομος αντιπερισπασμού» σε περίπτωση που τα γαλλικά μαχητικά χρειαστούν για οποιονδήποτε λόγο ένα εναλλακτικό σημείο προσγείωσης αντί του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο προωθήθηκε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στις επιθέσεις του Παρισιού.

Όπως ανακοινώθηκε, γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα τις πρώτες επιθέσεις κατά στόχων στο Ιράκ και στη Συρία με ορμητήριο το Σαρλ ντε Γκολ. Η προσφορά του κ. Κάμερον, που χαρακτηρίζεται στη δήλωση ως «πράξη αλληλεγγύης», έγινε στο πλαίσιο του Άρθρου 42,7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία επικαλέστηκε στον απόηχο των χτυπημάτων στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ. Όπως αναφέρεται στη δήλωση του βρετανικού Υπουργείου, η προσφορά έχει την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου και της Γαλλίας.

Αντίδραση ΑΚΕΛ και Οικολόγων

Οι δηλώσεις Κάμερον προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων. Σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι η άνεση με την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός προσφέρει απλόχερα κυπριακά εδάφη για να γίνουν μέρος του θεάτρου των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών, δημιουργεί ερωτήματα. «Τα ερωτήματα προκύπτουν, είτε πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια, κατά παράβαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε ακόμη χειρότερα έχει τύχει της σιωπηρής συναίνεσης της κυπριακής Κυβέρνησης. Αναμένουμε απαντήσεις άμεσα. Δεν μας έφταναν οι δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες των κυβερνώντων που ενέπλεξαν ήδη την Κύπρο, οι δηλώσεις Κάμερον επιτείνουν τους κινδύνους για την Κύπρο και τους πολίτες της».

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού, πέρα από μια κίνηση εντυπωσιασμού, είναι ακόμα μια κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι η Γαλλία μπορεί, αν θέλει, να χρησιμοποιήσει τη βάση Α. Παπανδρέου στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Με αυτόν τον τρόπο έμμεσα οι Βρετανοί εμπλέκουν την Κυπριακή Δημοκρατία στον πόλεμο κατά του ISIS. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν είναι ενήμερη η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό και αν έχει δώσει την έγκρισή της όπως προνοούν οι συνθήκες; Αναμένουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης και θέτουμε το ερώτημα κατά πόσον θα μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί σε περίπτωση ανάμειξης της χώρας μας σε έναν τέτοιο πόλεμο;».

Τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα στο λιμάνι

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία μετά από τηλεφώνημα αγνώστου ότι θα σημειωθεί έκρηξη βόμβας στο Λιμάνι Λεμεσού. Συγκεκριμένα, γύρω στις 09:30 χθες άγνωστο πρόσωπο τηλεφώνησε στην τροχαία Λεμεσού και ανέφερε, μιλώντας με σπαστά αγγλικά, ότι τις επόμενες μέρες θα σημειωθεί έκρηξη στο Λιμάνι Λεμεσού. Στο λιμάνι έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να εντοπίσουν οτιδήποτε το επιλήψιμο.

«Η κατάσταση παρακολουθείται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια και αεροδρόμια της Δημοκρατίας κινούνται στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων που λήφθηκαν μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που τηλεφώνησε, ο κ. Αγγελίδης είπε πως γίνονται εξετάσεις από το ΤΑΕ Λεμεσού σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα