Στη φυλακή για αδίκημα προ 9ετίας - Διακόπτει απεξάρτηση

Δικαστήριο στη Λευκωσία καταδίκασε χθες 33χρονο σε 14 μήνες φυλάκιση για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής που διαπράχθηκε πριν εννέα περίπου χρόνια στην επαρχία Λευκωσίας. Ο κατηγορούμενος είναι χρήστης ναρκωτικών και θα πρέπει τώρα να διακόψει το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης κάτω από το οποίο βρισκόταν στην Αγία Σκέπη εδώ και πέντε μήνες, για να εκτίσει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Μιχάλη Χατζηβασίλη, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

«Ο νεαρός είχε καταβάλει μια σοβαρή προσπάθεια για να μείνει μακριά

από τον κόσμο των ναρκωτικών, ωστόσο η χθεσινή εξέλιξη δεν θα τον βοηθήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου εκδικαζόταν η υπόθεση, είχαν παρουσιαστεί εκθέσεις ειδικών και του Γραφείου Ευημερίας για την κατάσταση που βρισκόταν και τις προοπτικές που είχε να φύγει από τον κόσμο των ναρκωτικών, στον οποίον βρίσκεται τα τελευταία 16 χρόνια λόγω χρήσης σκληρών ουσιών.

Σημειωνόταν επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που κατέβαλε ολοκληρωμένη προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τα ναρκωτικά. Το δικαστήριο παρόλο που έλαβε υπόψη τις εκθέσεις αυτές, εντούτοις έκρινε ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο 33χρονος ήταν σοβαρές και πως επιβάλλεται η ποινή της φυλάκισης καταδικάζοντάς τον σε 14 μήνες στο κελί.

Για την περίπτωση εξέδωσε ανακοίνωση η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) η οποία αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για την καταδίκη σε φυλάκιση ατόμου που αντιμετωπίζει προβλήματα ουσιοεξάρτησης, το οποίο εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται σε κέντρο θεραπείας.

«Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβουμε στις διαδικασίες της Δικαιοσύνης οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, είμαστε ως Αρχή υποχρεωμένοι να σημειώσουμε τη μεγάλη ζημιά που προκαλείται σε ένα άτομο όταν διακόπτεται το συνεχές της θεραπείας που λαμβάνει. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρόκειται για άτομο που προέβη σε εγκληματική ενέργεια το 2010, έκανε το δύσκολο βήμα να μπει σε θεραπεία και εννέα χρόνια μετά καταδικάζεται σε φυλάκιση. Καλούμε όλους να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα αλλά και τη θεραπευτική διαδικασία αξιοποιώντας τη νομοθεσία περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων με τρόπο που να προφυλάσσουν την κοινωνία αλλά να μη θυματοποιούν τον χρήστη», αναφέρει η Αρχή.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία δίδει την εξουσία στο Δικαστήριο να αναστείλει την ποινή φυλάκισης κάποιου εάν ο κατηγορούμενος που τυγχάνει να είναι χρήστης ναρκωτικών, ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης και καταφέρει να το ολοκληρώσει. Τώρα θα καταβληθούν προσπάθειες προς τον Γενικό Εισαγγελέα για να ενεργήσει ώστε να του απονεμηθεί προεδρική χάρη, αν όχι, τότε ν’ ακολουθήσει κάποιο άλλο πρόγραμμα απεξάρτησης που εφαρμόζεται στις φυλακές».

Keywords
Τυχαία Θέματα