Στη δημοσιότητα πρακτικά κλειστής συνεδρίας της "Βουλής"

Για πρώτη φορά και μετά την έντονη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα για την κατάθεση χάρτη, το ποσοστό εδάφους και την σχετική απόφαση που είχε πάρει ή όχι η “βουλή” παλαιότερα, η “πρόεδρος” του σώματος, Σιμπέλ Σιμπέρ ανέγνωσε σήμερα τα πρακτικά της κλειστής συνεδρίασης στις 17 Απριλίου 1986 που αφορούσε τα έγγραφα Ντε Κουεγιάρ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σιμπέρ μιλούσε από το βήμα της “βουλής” όπου ανέφερε ότι για να επεξηγηθεί η σημασία των αρχείων χρησιμοποιείται συχνά η φράση “η μνήμη

χάνεται αλλά τα γραπτά μένουν” και με την κίνηση αυτή φαίνεται για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αρχείου αλλά και πόσο σημαντικό οι ιστορικές πραγματικότητες να βγαίνουν στο φως .

Το τελευταίο διάστημα, σημείωσε, τόσο στις πολιτικές συζητήσεις όσο και στον Τύπο γίνεται λόγος για τις αποφάσεις που έλαβε η “βουλή” όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και η κοινή γνώμη αναμένει φυσιολογικά να δει ποιο είναι το σωστό.

Η κ. Σιμπέρ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα στη “βουλή”, σε σχέση με το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκαν 85 κλειστές συνεδρίες, οι 16 αφορούν την περίοδο πριν το 1974. Μεταξύ του 1974 και του 1983, που ανακηρύχθηκε το ψευδοκράτος, πραγματοποιήθηκαν 10 κλειστές συνεδρίες και μετά το 1983 μέχρι σήμερα, 59.

Για πρώτη φορά, είπε, η Σιμπέλ Σιμπέρ ανοίγουν πρακτικά κλειστής συνεδρίασης και αυτό γίνεται κατόπιν γραπτού αιτήματος από τον “βουλευτή” του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Χουσείν Αγκολεμλί, το οποίο αξιολόγησαν νομικά και ανταποκρίθηκαν θετικά.

Διευκρίνισε ότι το πλαίσιο συμφωνίας Ντε Κουεγιάρ συζητήθηκε στην κλειστή συνεδρία της 17ης Απριλίου 1986 αλλά δεν έγινε ψηφοφορία επί αυτού, καθώς στις κλειστές συνεδριάσεις κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.

Ο τότε “υπουργός εξωτερικών”, (Κενάν Ατακόλ, του κόμματος Εθνικής Ενότητας), ανέφερε η κ. Σιμπέρ, σύμφωνα με τα πρακτικά, είχε τότε ενημερώσει τους “βουλευτές” για το περιεχόμενο του πλαισίου συμφωνίας που είχε δώσει στις πλευρές ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ στις 29 Μαρτίου (1986), κάνοντας σύγκριση και με προηγούμενα έγγραφα των ΗΕ. Σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ ο τότε “υπεξ” ανέφερε τότε ότι σκέφτονταν να απαντήσουν θετικά στα ΗΕ και να αποστείλουν επιστολή ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποδέχονταν από την ε/κ πλευρά άλλη απάντηση εκτός από αποδοχή ή απόρριψη του πλαισίου συμφωνίας.

Οσον αφορά το θέμα που έχει συζητηθεί περισσότερο και αφορά τον χάρτη και το ποσοστό εδάφους, ανέφερε η “πρόεδρος” της “βουλής”, από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίας φαίνεται ότι το ποσοστό 29+% ήταν σημείο της συμφωνίας πλαισίου και ο τότε “υπεξ” είχε δηλώσει πως αυτό το ποσοστό, λαμβάνοντας υπόψην και το παρελθόν του Κυπριακού, θα ήταν το πιο υψηλό που θα μπορούσαν να το καταστήσουν αποδεκτό από την άλλη πλευρά, λέγοντας ότι δημιουργεί την δυνατότητα δίκαιου αιτήματος για την δική τους πλευρά επιπροσθέτως της ενοποίησης των ενιαίων κριτηρίων περιουσιακού, παραγωγικότητας, καταλληλότητας και ασφάλειας.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τώρα στο πώς αυτό το ποσοστό θα αντικατοπτρισθεί στο χάρτη, πρόσθεσε ο κ. Ατακόλ σε εκείνη την κλειστή συνεδρία της “βουλής”, λέγοντας ότι το τί θα δώσουν θα το αποφασίσουν αυτοί. Ερωτηθείς από “βουλευτή” ποιοι είναι “αυτοί” που θα αποφασίσουν τα εδάφη που θα δοθούν, απάντησε σίγουρα τα “εκτελεστικά όργανα” και η “βουλή”. Δεν υπάρχει άλλο όργανο να αποφασίσει γι` αυτό και όπως είπε ο φίλος μου πριν λίγο αυτή την απόφαση θα τη δώσει ο “λαός”, φέρεται να πρόσθεσε.

Η κ. Σιμπέρ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας, στις 17 Απριλίου δεν συζητήθηκε χάρτης ούτε και υπήρξε ομιλία ότι θα δίδονταν χάρτης στα ΗΕ. Πρόσθεσε δε ότι σε εκείνη τη συνεδρία πήραν το λόγο τρεις αρχηγοί “κοινοβουλευτικών” κομμάτων που ανέφεραν ότι έβλεπαν γενικά θετικά τη συμφωνία πλαίσιο του Ντε Κουεγιάρ, ενώ ο αρχηγός ενός κόμματος τάχθηκε εναντίον αυτής.

Αναφερόμενη στο άλλο θέμα της συζήτησης στα κατεχόμενα που αφορά την απόφαση της “βουλής” στις 30 Οκτωβρίου 1987 η Σιμπέλ Σιμπέρ είπε ότι η απόφαση δεν αφορούσε την συμφωνία πλαίσιο του Ντε Κουεγιάρ αλλά ένα άρθρο που αποδέχθηκε η τ/κ πλευρά από το έγγραφο Κουεγιάρ και που αποτελούνταν από 10 παραγράφους:

1) Η Κυπριακή Δημοκρατία διαλύθηκε με το εγχείρημα των Ε/κ για ΈΝΩΣΙΣ. 2) Αναφορά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 3) Η σημασία της 20ης Ιουλίου 1974 για τους Τ/κ. 4) Είναι προϋπόθεση στη λύση που θα βρεθεί να υπάρχουν οι εγγυήσεις της Τουρκίας. 5) Ο τ/κ “λαός` στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την υποστήριξη σε μια ομοσπονδιακή λύση όπως προβλέπεται στις Συμφωνίες Κορυφής 77-79 και ξεκαθαρίζεται ότι τα ΗΕ μια τέτοια λύση την αποδέχονται με τη συμφωνία πλαίσιο ημερομηνίας 29 Μαρτίου 1986. 6) Οπως προβλέπεται και στο εν λόγω έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΡ το Κυπριακό δεν μπορεί να συζητηθεί τμηματικά αλλά σαν σύνολο. 7) Καλεί την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί το έγγραφο της 29ης Μαρτίου. 8) Οι Ε/κ δεν είναι αρμόδιοι να μιλούν στα διεθνή φόρα εκ μέρους των Τ/κ. 9) Οι αποφάσεις που λαμβάνονται μονόπλευρα χωρίς την ίση εκπροσώπηση της τ/κ πλευράς δεν συμβάλλουν στη λύση και δεν δεσμεύουν τον τ/κ “λαό”. 10) Η “βουλή” του ψευδοκράτους απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη των ΗΕ να μην γίνουν όργανα της προπαγάνδας των Ε/κ.

Τέλος, η κ. Σιμπέρ ανέφερε ότι το κείμενο αυτό των 10 σημείων τέθηκε σε ψηφοφορία σε ανοικτή συνεδρία στη συνέχεια και έγινε αποδεκτό με πλειοψηφία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα