Τουσκ: Να διαφυλάξουμε την ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το σύνθημα των Πατέρων της Αμερικανικής Επανάστασης "United we stand, pided we fall" - (ενωμένοι θα σταθούμε, διαιρεμένοι θα πέσουμε), επιστράτευσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, για να απευθυνθεί στους 27 της ΕΕ που θα συνέλθουν την Παρασκευή στη Μάλτα.

Στην άτυπη αυτή διάσκεψη οι 27, άνευ Βρετανίας, θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του οδικού χάρτη της Μπρατισλάβας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ και να καθορίσουν την στρατηγική τους ενόψει της διάσκεψης της Ρώμης, για τα 60 χρόνια της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Οι 27 θα συζητήσουν και τις τρέχουσες προκλήσεις, μετά την εκλογή Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, για τις συνέπειες της οποίας ο Πρόεδρος Τουσκ εκφράζει βαθιά ανησυχία.

Ο Πρόεδρος Τουσκ ξεκαθαρίζει ότι "ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι".

Σημειώνει εξάλλου ότι "για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής".

Σε επιστολή που απηύθυνε στους 27 αναφέρει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει και μια" δεύτερη απειλή, μια εσωτερική απειλή, που συνδέεται με την αύξηση των αντιευρωπαϊκών, εθνικιστικών και ξενοφοβικών αισθημάτων στην ίδια την ΕΕ".

Προσθέτει ότι "ο εθνικός εγωισμός γίνεται επίσης μια ελκυστική εναλλακτική λύση προς την ενοποίηση", αναφέρει. "Επιπλέον, φυγόκεντρες τάσεις τρέφονται με λάθη που έγιναν από εκείνους, για τους οποίους η ιδεολογία και οι θεσμοί έχουν γίνει πιο σημαντικοί από τα συμφέροντα και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Η τρίτη απειλή είναι η ιδεολογία των φιλο-ευρωπαϊκών ελίτ. Η μείωση της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση, η υποβολή στην λαϊκίστικη επιχειρηματολογία καθώς και η αμφιβολία για τις θεμελιώδεις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι όλα ολοένα και πιο ορατές".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα