Στη δημοσιότητα νέα απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα

Το δεύτερο και τρίτο μέρος του ντοκουμέντου του δημοσιογράφου Τζενκ Μουτλούγιακαλι για την μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, δημοσίευσε η Yeni Düzen.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, τα έγγραφα καταγράφουν  ποιες ομάδες ήρθαν από την Τουρκία στην Κύπρο, τον αριθμό των αφίξεων και από ποια περιοχή και σε ποιο χωριό μετακινήθηκε ο πληθυσμός.

Το δεύτερο μέρος του ντοκουμέντου

«Μεταφορά πληθυσμού στο βόρειο μέρος»

Θα μοιραστούμε για  πρώτη φορά τόσο περιεκτικά μαζί σας, το

έγγραφο  που αναφέρεται στη μεταφορά πληθυσμού και γράφει πάνω ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Το έγγραφο καταγράφει  ποιες ομάδες ήρθαν από την Τουρκία στην Κύπρο, τον αριθμό των αφίξεων και από ποια περιοχή και σε ποιο χωριό μετακινήθηκε ο πληθυσμός.

Άρθρο 7
-          Αναφορικά με το εργατικό δυναμικό το οποίο θα απασχοληθεί στον γεωργικό τομέα, δίνεται προταιρεότητα στα εξής χωριά:
-          Που έχουν μη εγκατεστημένους νομάδες,
-          Στα χωριά που βρίσκονται ή θα βρεθούν εντός της λιμναίας ζώνης των φραγμάτων που κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν,
-          Στα χωριά τα οποία εμπίπτουν σε δασικές περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο άρθρο 13/Β του περί των δασών νόμου 6831
-          Στα χωριά που είναι μεγάλος ο αριθμός των ακτήμονων πληθυσμών
-          Στα χωριά τα οποία βρίσκονται σε μέρη που έχουν ιστορική και τουριστική αξία
 

Άρθρο 8
-          Αναφορικά με τις οικογένειες δίνεται προτεραιότητα:
-          Σε οικογένειες ακτήμονων ή που δεν έχουν επαρκή γη
-          Σε οικογένειες που δεν έχουν εργασία ή περιουσία που να αποφέρει επαρκές εισόδημα

Σύσταση ΓΕΕΘΑ
Μέρος III/ Έδρα κεντρικού οργανισμού:
ΑΡΘΡΟ 9

Σύσταση ‘Επιτροπής σχεδιασμού εργατικού δυναμικού’ στη δομή της επιτροπής συντονισμού Κύπρου, προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και συντονισμού και να καθορίσει την πολιτική σχετικά με το εργατικό δυναμικό που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στην Κύπρο. Αυτή η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των οργανισμών που βρίσκονται υπό την προεδρία του προέδρου της επιτροπής συντονισμού Κύπρου και από υψηλόβαθμους εκπροσώπους άλλων οργανισμών που μπορεί να ζητηθούν από την προεδρία.

-          Προεδρία ΓΕΕΘΑ
-          Προεδρία εθνικής άμυνας
-          Υπουργείο εσωτερικών
-          Υπουργείο οικονομικών
-          Υπουργείο υγείας και κοινωνικής μέριμνας
-          Υπουργείο εργασίας (Γενική διεύθυνση οργανισμού εξέυρεσης εργασίας και εργατών/ ή Γενική διεύθυνση οργανισμού απασχόλησης)
-          Υπουργείο υποθέσεων των χωριών και συνεταιρισμών Υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων
-          Υφυπουργείο κτηματικής και αγροτικής μεταρρύθμισης

ΑΡΘΡΟ 10

-          Τα καθήκοντα της επιτροπής σχεδιασμού εργατικού δυναμικού είναι τα ακόλουθα:
-          Να καθορίζει τις αρχές και τις μεθόδους εργασίας της επιτροπής,
-          Να καθορίζει τη γενική πολιτική εφαρμογής η οποία θα ακολουθηθεί στη μεταφορά εργατικού δυναμικού,
-          Να πραγματοποιεί τις δέουσες αξιολογήσεις υπό το φως απαραίτητων πληροφοριών και αιτημάτων αναφορικά με το θέμα των απαιτήσεων του εργατικού δυναμικού από το Τουρκοκυπριακό ομοσπονδιακό κράτος και να μεταφέρει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στις μονάδες εφαρμογής.
-          Να ετοιμάζει το δέον γενικό χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τη μεταφορά του εργατικού δυναμικού,
-          Να εξασφαλίζει τη δέουσα συνεργασία και συντονισμό των μονάδων εφαρμογής και να λύνει τις διαφορές οι οποίες δύναται να προκύψουν μεταξύ τους.
-          
Μονάδες εφαρμογής και τα καθήκοντα τους

ΑΡΘΡΟ 11

-          Γνωστοποιούνται πιο κάτω οι μονάδες εφαρμογής και τα καθήκοντα των μονάδων εφαρμογής:
-          Το υπουργείο υποθέσεων των χωριών (προώθησης) και συνεταιρισμών (Γενική διεύθυνση έργων γης και οικισμού):

Προκειμένου να ικανοποιθούν οι απαιτήσεις του εργατικού δυναμικού του γεωργικού εργασιακού τομέα στο τουρκικό μέρος της Κύπρου,αξιολόγηση,συλλογή των επιστολών δέσμευσης και αιτημάτων από όσους απασχολούνται στον γεωργικό τομέα στην Τουρκία και θέλουν να μεταφερθούν στην Κύπρο και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα αυτών την επιτροπή σχεδιασμού ανθρωπίνου δυναμικού, και προκειμένου να σταλούν στην Κύπρο όσοι για τους οποίους λήφθηκε η απόφαση, να λάβουν τα δέοντα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους στη Μερσίνα.

Υπουργείο εργασίας
(Γενική διεύθυνση οργανισμού εξεύρεσης εργασίας και εργατών)

Προκειμένου να επιτευχθεί εργασία στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών στο τούρκικο μέρος της Κύπρου, αξιολόγηση,συλλογή των επιστολών δέσμευσης και αιτημάτων από όσους απασχολούνται στην Τουρκία και θέλουν να μεταφερθούν στην Κύπρο και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα αυτών την επιτροπή σχεδιασμού και προκειμένου να σταλούν στην Κύπρο όσοι για τους οποίους λήφθηκε η απόφαση, να λάβουν τα δέοντα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους στη Μερσίνα.

Προτεραιότητα σε ομάδες ακτήμονων και σε κοινότητες χωριών
Μέρος V/ Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην εφαρμογή
Γενικές αρχές
ΑΡΘΡΟ 16

Πριν τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, να γίνει επεξήγηση του στόχου και των διαδικασιών, της σχετικής πολιτικής για την αποστολή του εργατικού δυναμικού στους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους διευθυντές των έργων γης και οικισμου, στους διευθυντές των υποκαταστημάτων του οργανισμού απασχόλησης οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα στο πλαίσιο της διαδικασίας της μεταφοράς του εργατικού δυναμικού.

Διαδικασίες σχετικές με την αποστολή εργατικού δυναμικού από τον γεωργικό τομέα:
ΑΡΘΡΟ 17

Α - Σύμφωνα με το νόμο 2510 και του συμπληρωματικού 1306 δίνεται προτεραιότητα σε ομάδες ακτήμονων (νομάδων) και κοινότητες χωριών οι οποίοι αποτάθηκαν προηγουμένως στη γενική διεύθυνση για υποθέσεις γης και οικισμού για να αποκτήσουν τη δυνατότητα απασχόλησης και εγκατάστασης στην Τουρκία. (Έχει επισυναπτεί λίστα με τα χωριά και τις ομάδες ακτήμονων με τα οποία θα αρχίσει η εφαρμογή.Η σειρά προτεραιότητας μεταξύ των ομάδων ακτημόνων (νομάδων) και των χωριών στους καταλόγους αυτούς καθορίζεται από τη μονάδα υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της ζήτησης εργασίας από την Κύπρο και τα κριτήρια επιλογής περιοχών και χωριών του κανονισμού).

Ωστόσο, οι αιτήσεις οι οποίες καταχωρούνται από χωριά που δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους αυτούς ή που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από πλευράς ακτημοσύνης (topraksızlık acısından) αξιολογούνται επίσης όσο καλύτερα γίνεται.

Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, όσοι από τον γεωργικό τομέα επιθυμούν να μετακινηθούν στην Κύπρο πρέπει να υποβάλουν γραπτώς το αίτημά τους στις αρμόδιες αρχές το αργότερο εντός 3 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Εάν είναι αναγκαίο, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί από την επιτροπή σχεδιασμού του εργατικού δυναμικού.

Β-Οι ομάδες ακτήμονων (νομάδων) και οι κοινότητες των χωριών που καθορίζουν τις προαναφερθείσες προτεραιότητες έρχονται σε προσωπική επαφή με τις διευθύνσεις γης και οικισμού και τα έντυπα αίτησης και δέσμευσης λαμβάνονται από τους αιτούντες παρουσία του συμβουλίου των γερόντων του χωριού. Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία που καθορίζεται από την επαρχία δεν θα γίνονται δεκτές.

Τα έντυπα αίτησης και δέσμευσης αξιολογούνται από επιτροπή που θα συσταθεί από την επαρχιακή διοίκηση ως προς τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια επιλογής οικογένειας του κανονισμού και αποστέλλονται στη γενική διεύθυνση εδαφικών και οικιστικών υποθέσεων μαζί με τον κατάλογο των ονομάτων των υποψηφίων ανά χωριό.

Η γενική διεύθυνση υποθέσεων γης και οικισμού αξιολογώντας αναλόγως των αιτημάτων από Κύπρο, τις λίστες ονομάτων μαζί με τα αιτήματα και τα έντυπα δέσμευσης που λαμβάνονται από τις επαρχίες, αποστέλλει προς έγκριση στην επιτροπή σχεδιασμού εργασίας λίστες με όσους κρίθηκαν κατάλληλοι για να σταλούν και λίστες που θα ετοιμαστούν με τον καθορισμό του αριθμού των οικογενειών, του πληθυσμού και της περιοχής στην οποία θα μεταβούν. Οι εγκεκριμένοι κατάλογοι προωθούνται στις νομαρχίες από τη γενική διεύθυνση υποθέσεων γης και οικισμού με υπόδειξη της προθεσμίας, για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διατυπώσεων.

Η γενική διεύθυνση υποθέσεων γης και οικισμού σε συνεργασία με τη διεύθυνση του υποκαταστήματος του οργανισμού εξεύρεσης εργασίας και εργατών, θα δίνει διαβατήριο εργασίας το οποίο θα  ισχύει για  την Κύπρο προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά όσων έχουν δώσει επιστολή δέσμευσης στην Κύπρο. Οι λοιπές διατυπώσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας και το αποτέλεσμα θα κοινοποιηθεί στη γενική διεύθυνση γης και οικισμού.
Το εργατικό δυναμικό πρέπει να μεταφερθεί στη Μερσίνα σύμφωνα με το σχέδιο μεταφοράς που θα εκπονηθεί από την τοπική οργάνωση στο πλαίσιο της ταμειακής εντολής που θα δοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Γης και Οικισμού. Και θα γίνεται έγκαιρη ενημέρωση στην επιτροπή αποστολής εργατικού δυναμικού.

ΑΡΘΡΟ 18

Αποστολή εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, τον τουρισμό και άλλους τομείς υπηρεσιών

Οι αιτήσεις με ή χωρίς ονοματεπώνυμο του εργατικού δυναμικού, σχετικά με τους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών, μαζί με τις διευκρινήσεις για τους όρους εργασίας υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές του τουρκικού ομοσπονδιακού κράτους της Κύπρου και διαβιβάζονται στη γενική διεύθυνση του οργανισμού εξέυρεσης εργασίας και εργατών (İş ve işçi bulma kurumu şube müdürlüğü).

Οι ληφθείσες αιτήσεις αξιολογούνται υπό το πρίσμα των αρχών που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό και καθορίζονται από την επιτροπή σχεδιασμού εργατικού δυναμικού και διεκπεραιώνονται από τη γενική διεύθυνση του οργανισμού εξέυρεσης εργασίας και εργατών, μέσω των κεντρικών και επαρχιακών οργανισμών.

Οι κατάλογοι με τα επαγγέλματα και τους κλάδους εργασίας του εργατικού δυναμικού το οποίο θα σταλεί στην Κύπρο, διαβιβάζονται προς ενημέρωση στην επιτροπή σχεδιασμού εργατικού δυναμικού και στην επιτροπή αποστολής εργατικού δυναμικού Μερσίνας, για τις διαδικασίες αποστολής.

ΑΡΘΡΟ 19

Όσοι δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό που εμπίπτει στο 17ο και 18ο άρθρο, υποβάλλουν απευθείας αίτηση στο Υπουργείο Προγραμματισμού και Συντονισμού του Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου ή μέσω του Γραφείου Αντιπροσωπείας του Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου στην Άγκυρα.

Το τρίτο  μέρος του ντοκουμέντου για την μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

«ΑΡΘΡΟ 12

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ για την εξασφάλιση διαβίωσης του εργατικού δυναμικού, που αποφασίστηκε να σταλεί στην Τουρκική Περιφέρεια Κύπρου (και θα μεταφερθεί στη Μερσίνα για το σκοπό αυτό) κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μερσίνα […] προκειμένου να εξασφαλιστεί η σίτιση και η διαμονή του μέχρι  να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες διατυπώσεις και να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του στο νησί.

Η επιτροπή αυτή θα έχει πρόεδρο  τον περιφερειακό νομάρχη  και αποτελείται από τους διευθυντές των ακόλουθων οργανισμών και άλλους αξιωματούχους που κρίνονται κατάλληλοι από τον κυβερνήτη.

- Διεύθυνση Ασφάλειας
- Διεύθυνση Εδάφους και Οικισμού
- Διεύθυνση Κλάδου Οργανισμού Απασχόλησης
- Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

ΑΡΘΡΟ 13

Τα καθήκοντα της Επιτροπής Αποστολής Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν ως εξής:

- Διασφάλιση συνεχούς επικοινωνίας και συντονισμού με τις μονάδες υλοποίησης, προκειμένου να αποφευχθεί η πολύωρη αναμονή και η συσσώρευση  του πληθυσμού που φθάνει στη Μερσίνα για να μεταβεί στην Κύπρο,
- Να λάβει κάθε είδους μέτρα με την παροχή και την ύπαρξη χώρου προσωρινής φιλοξενίας του πληθυσμού,
- Να διασφαλιστεί η διατήρηση των προσωπικών και οικιακών αντικειμένων που θα πάρουν μαζί τους,
- Να  βοηθήσει στην εκπλήρωση των τυπικών διαδικασιών που λείπουν από όσους πηγαίνουν στην Κύπρο,
- Να εξασφαλίσει τη μεταφορά  του πληθυσμού αυτού και των αντικειμένων τους στην Κύπρο,
- Να εξασφαλίσει την αναγκαία συνεργασία  με το Τουρκικό Ομοσπονδιακό Κράτος της Κύπρου Αντιπροσωπεία Άγκυρας Παράρτημα Μερσίνας.

ΜΕΡΟΣ IV
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
ΑΡΘΡΟ 14

Οι δαπάνες που απαιτούνται για την αποστολή εργατικού δυναμικού από τον αγροτικό τομέα στην Τουρκική Περιφέρεια Κύπρου καλύπτονται σύμφωνα με τις αρχές του «Κανονισμού» ορισμένων άρθρων του Νόμου Αριθμός  1306  και επιπρόσθετα των Νόμων 1309  και 2510.
Οι δαπάνες από το ταμείο αυτό ζητούνται από τον Προϋπολογισμό του επόμενου Οικονομικού Έτους.

ΑΡΘΡΟ 15

Οι δαπάνες που απαιτούνται για την αποστολή εργατικού δυναμικού από τη βιομηχανία, τον τουρισμό και άλλους τομείς υπηρεσιών στο τουρκικό τμήμα της Κύπρου καλύπτονται από το ταμείο που σχηματίζεται από τη συνεισφορά του εργοδότη στην Κύπρο και από άλλες πηγές.
«Τα έξοδα επιστροφής των επαναπατριζόμενων δεν θα επιστραφούν»

ΤΜΗΜΑ V. ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 20

Όσοι μεταβαίνουν στην Κύπρο για να εργαστούν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία του τουρκικού τμήματος της Κύπρου.
Οι διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στην Κύπρο στο εργατικό δυναμικό που πρόκειται να αποσταλεί, οι διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται και τα θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλισή τους στην Τουρκία θα καθοριστούν με πρωτόκολλο που θα υπογραφεί μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου.

Τα έξοδα επιστροφής όσων έχουν αποφασιστεί να επιστραφούν στην Τουρκία από το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου βάσει διαφόρων άρθρων, […] δεν καλύπτονται και δεν δικαιούνται να επωφεληθούν από τις διατάξεις του νόμου αριθ. 2510 και του συμπληρωματικού νόμου αριθ. 1306 κατά την επιστροφή τους.

ΑΡΘΡΟ 21

Μεταξύ εκείνων που αποφασίζουν να μεταβούν στην Κύπρο, όσοι δεν είναι έτοιμοι την ημερομηνία που τους κοινοποιήθηκε για λόγους άλλους εκτός από στρατιωτική θητεία, ασθένεια, θάνατο και παρόμοιες καταστάσεις, θεωρείται ότι έχουν χάσει τα δικαιώματά τους.

ΑΡΘΡΟ 22

Τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής του εργατικού δυναμικού κατά τη διαδικασία αποστολής του στην Κύπρο καλύπτονται μόνο από τα κονδύλια που καθορίζονται στο τμήμα των οικονομικών πόρων του τελευταίου κανονισμού εντός της Τουρκίας.

ΑΡΘΡΟ 23

Οι εργαζόμενοι που αναφέρονται στις παραγράφους β, γ και στις παραγράφους β, γ και γ του τρίτου άρθρου μπορούν να πάρουν μαζί τους μόνο τα οικιακά και προσωπικά αντικείμενα βάρους το πολύ 500 kg. Ωστόσο, τα εργαλεία και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για το επάγγελμα εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII
ΕΚΤΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 24

Για τους εργαζόμενους που μεταβαίνουν στην Κύπρο εφαρμόζεται η 2η παράγραφος του άρθρου 67 του «Κανονισμού για την Υπηρεσία Εργασίας στο Εξωτερικό» που εφαρμόζεται από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Οργανισμού Απασχόλησης.

ΑΡΘΡΟ 25

Οι όροι της παραγράφου β του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού μπορούν να εξαιρεθούν όσον αφορά τα χωριά και τις κοινότητες όπου προβλέπεται να σταλεί το μεγαλύτερο μέρος  του πληθυσμού […] προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΑΡΘΡΟ 26

Οι οικογένειες και οι γονείς των μαρτύρων, των ανάπηρων βετεράνων και των βετεράνων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στην πρώτη και τη δεύτερη ειρηνευτική επιχείρηση, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στο τουρκικό τμήμα της Κύπρου, θα έχουν προτεραιότητα έναντι των ομάδων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαβιβάζει τις αιτήσεις που λαμβάνει […]  και τα ονόματα των υποψηφίων προς αποστολή στην Κύπρο στις αρχές του Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου μέσω της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανθρώπινου Δυναμικού, αναφέροντας τους κλάδους απασχόλησης στην Κύπρο.
Όσοι θα μεταβούν στην Κύπρο με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούν επίσης από τα δικαιώματα που χορηγούνται σε άλλες ομάδες εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

ΤΜΗΜΑ VIII
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΘΡΟ 27

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία έγκρισής του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 28

Ο παρών κανονισμός εκτελείται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

(Ο κανονισμός αυτός τέθηκε σε ισχύ με το διάταγμα αριθ. 7/9514 του Υπουργικού Συμβουλίου). […]»

Διαβάστε επίσης 

Οι Τ/κ αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στη δημοσιότητα νέα απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα,