Στη διάθεση των δυο κοινοτήτων ο Γκουντέρες

Τον εαυτό του στη διάθεση των ηγετών των δυο κοινοτήτων, για την εξεύρεση κοινά αποδέκτης λύσης στο Κυπριακό, θέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουντέρες μιλούσε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ευρώπη.

ΟΗΕ και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση των δύο κυπριακών κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξουμε την αναζήτηση μιας λύσης του Κυπριακού που θα είναι

αποδεκτή από όλους" ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ανέφερε οτι η λύση ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά. Η ΕΕ έχει να παίξει ειδικό ρόλο, επειδή μια μελλοντική ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε χαρακτηριστικά η Χέλγκα Σμιντ.

Την ίδια στιγμή, τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις εξέφρασε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη.

"Οι ηγέτες στην Κύπρο εργάζονται για τον τερματισμό της μακρόχρονης διαίρεσης του νησιού για να επιτευχθεί μια διευθέτηση, την οποία υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες" ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χάλει.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέδειξε οτι η Μόσχα θα στηρίξει μια λύση κυπριακής ιδιοκτησίας και τη συμπερίληψη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις συζητήσεις

Όπως ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Πιέτρ Ιλίτσεφμ, "για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφαλείας, η Ρωσία θεωρεί ότι το καλύτερο θα ήταν εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι από ξεχωριστές χώρες".

Για μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις έκανε λόγο ο Τούρκος αντιπρόσωπος, υποστηρίζοντας οτι οι συνομιλίες αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για λύση.

"Περιττό να πούμε ότι, ως μητέρα -πατρίδα και εγγυήτρια, η Τουρκία έχει δεσμευθεί πλήρως στις προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Η σημερινή ειναι η τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους στο νησί" επεσήμανε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τουρκίας, Γκιουβέν Μπετζέκ.

Τέλος, την εκτίμηση ότι η επιτυχής έκβαση της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα καθιερώσει την Κύπρο ως διεθνές πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της, ανεξάρτητα από την εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική τους καταγωγή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Μαύρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα