Σταθερό το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας

Αμετάβλητο στο 11% διατήρησε την Παρασκευή το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μετά τη μείωση του επιτοκίου εντός του 2015 κατά πέντε φορές, επικαλούμενη σοβαρή επιδείνωση στην κατάσταση της οικονομίας.

Η Τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωση, σε σχέση με την ευρέως αναμενόμενη απόφαση της, ότι αυτή λήφθηκε “λόγω των μεγαλύτερων κινδύνων για πληθωρισμό, εν μέσω επίμονων κινδύνων για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας".

Επίσης,

η τράπεζα ανακοίνωσε μια ζοφερή εκτίμηση για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το τρέχον έτος, αναμένοντας τώρα συρρίκνωση της οικονομίας μεταξύ 3,9% και 4,4% το 2015. Προηγουμένως, ανέμενε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι αρκετά πιο απαισιόδοξες από την εκτίμηση της Κυβέρνησης για συρρίκνωση 3,3% το τρέχον έτος.

Η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα ήρθε μετά “τη σοβαρή επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών συνθηκών τον Αύγουστο", σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα.

"Ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες δείχνουν μια σαφή ανοδική τάση, επηρεαζόμενες από τη δυναμική των συναλλαγματικών ισοτιμιών”, προσθέτει. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη από τους περισσότερους οικονομολόγους.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της στο 17% σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο, καθώς κατρακυλούσε η αξία του ρωσικού νομίσματος λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία στη συνέχεια μείωσε τα επιτόκια της πέντε φορές από τον περασμένο Ιανουάριο και στις 31 Ιουλίου τα μείωσε εκ νέου, στο 11%. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εμποδίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα