Σταθάκης: Πιθανόν σε 2 μήνες η άρση των capital controls

Τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και άλλα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ η νέα δανειακή σύμβαση, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomerg,

ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι περιμένει πως αμέσως μετά θα επανέλθει η χρηματοδότητηση από την ΕΚΤ μέσω του ELA.

Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «πιθανόν σε δύο μήνες» να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι τα capital controls «είναι πιο σύνθετη υπόθεση».

Ο κ. Σταθάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται η διάθεση ποσού γύρω στα 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ερωτώμενος πόσο εφικτό θεωρεί πως είναι να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα σήμερα που να αποφέρουν ποσό περί τα 50 δις, όπως ζητείται από την δανειακή σύμβαση, ο Υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα συσταθεί θα λειτουργεί «περισσότερο ως ένα ταμείο εγγυήσεων παρά υλοποίησης τόσο μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων, που προφανώς δεν υπάρχουν».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι με το νέο πρόγραμμα θα υπάρξει λιγότερη λιτότητα διότι, όπως εξήγησε, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που προβλέπονται με αυτό είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα