Στάνο: Η ΕΕ δημόσια διατύπωσε τις ανησυχίες της για τη δημοκρατία στην Τουρκία

Η ΕΕ έχει δημόσια και γραπτά διατυπώσει τις ανησυχίες της για την δημοκρατία στην Τουρκία, η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να κάνει χαρακτηρισμούς περί ατόμων ή συστημάτων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει τις ανταλλαγές μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι "όσον αφορά την εκτίμησή μας για τις εξελίξεις στην Τουρκία,

δεν είναι μυστικό ποια είναι η εκτίμησή μας. Δημοσιεύουμε δηλώσεις όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας με τις αξίες της ΕΕ, με ετήσια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, στον βαθμό που η Τουρκία πληροί τα κριτήρια ένταξης, για το αν είναι ευθυγραμμισμένο και σέβεται τις αξίες της ΕΕ. Αυτές οι αναφορές είναι δημόσιες και όλοι μπορούν να δουν τι γράφεται εκεί".

Σημείωσε, επίσης, ότι "όσον αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, τους δημοσιογράφους, τα πολιτικά κόμματα, αυτά αντιμετωπίστηκε σε ορισμένες δηλώσεις από την πλευρά μας και σε ορισμένες απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτήν την αίθουσα Τύπου και επίσης στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπου εκφράζεται η ΕΕ τις ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις".

H ΕΕ, "σε διάφορα επίπεδα εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τη συνεχιζόμενη πίεση κατά πολιτικών κομμάτων, όπως το HDP, για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα, το σύστημα δικαιοσύνης και κάποιες αποφάσεις των δικαστηρίων, τον σεβασμό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επίσης πρόσφατα η αντίδρασή μας σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οπότε, όλες αυτές οι δημόσιες δηλώσεις δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι σκεφτόμαστε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Τουρκία", ανέφερε.

Απαντώντας σε έτερο ερώτημα, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι "η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει εκλεγμένη Βουλή, εκλεγμένο πρόεδρο και επίσης είναι μια χώρα για την οποία έχουμε πολλές ανησυχίες, με την οποία συνεργαζόμαστε επίσης σε πολλά θέματα"

Αυτές οι ανησυχίες αφορούν, επίσης, "θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η κατάσταση της δικαιοσύνης. Είναι μια περίπλοκη εικόνα. Αλλά δεν είναι για την ΕΕ να χαρακτηρίσει ένα σύστημα ή έναν άνθρωπο", κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν μοιράζει δωρεάν πατάτες και κρεμμύδια

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα