Στα Βαρώσια το απόγευμα ο Ακντάγ «για να δει και να μάθει»

Επίσκεψη στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων για να δει και να μάθει και όχι στο πλαίσιο κάποιας πρωτοβουλίας, δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, ο οποίος το πρωί είχε συνάντηση με εκπροσώπους τ/κ ΜΜΕ και ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στη Λευκωσία.

Ο κ. Ακντάγ που βρίσκεται στα κατεχόμενα από χθες το

πρωί και θα αναχωρήσει απόψε, θα πραγματοποιήσει το απόγευμα επίσκεψη στην Αμμόχωστο και την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι δεν είναι επίσκεψη στο πλαίσιο κάποιας πρωτοβουλίας για την περιοχή αλλά για να δει και να μάθει.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι στο Κυπριακό δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να κάνει λάθος. Παρά τη στάση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς, συνέχισε, η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ μιας λύσης, ωστόσο στις τελευταίες συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ένα αποτέλεσμα και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα. «Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα νέο μέλλον. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ. Μαζί να αποφασιστεί πώς θα χαραχθεί ο νέος οδικός χάρτης», ανέφερε.

Ο κ. Ακντάγ επικεντρώθηκε στο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους αλλά και στα έργα που πρόκειται να γίνουν. Όπως είπε, η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είναι «κόρη οφθαλμού» και η ασφάλεια, η ευμάρεια και η ευημερία της είναι τόσο σημαντικές για την Τουρκία όσο και για το μάτι η κόρη οφθαλμού. Για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου στα κατεχόμενα, είπε, υπάρχει κονδύλι 80 εκ ΤΛ (20 εκ ευρώ). Ανέφερε ακόμη πως δίδουν προτεραιότητα στην κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία.

Το "οικονομικό πρωτόκολλο" Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018 ανέρχεται στα 3,5 δις ΤΛ (875 εκ ευρώ) δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπάρχει κονδύλι ύψους 540 εκ ευρώ (135 εκ ευρώ) για την εργασία που αφορά τις μεταρρυθμίσεις το 2017.

Ανέφερε επίσης ότι αν αφήσουν το "πρωτόκολλο" στους γραφειοκράτες μόνο, αυτό δεν θα εφαρμοσθεί, και πως πρέπει οι πολιτικοί να συμβάλουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Σε αυτό το "πρωτόκολλο" πρέπει να πιστέψει και η κοινωνία και να το στηρίξει, αλλιώς δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί, σημείωσε.

Ο Ρετζέπ Ακντάγ είπε ότι από τότε που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα έχει πραγματοποιήσει 70 ώρες συναντήσεις για το ψευδοκράτος και στόχος του είναι να μάθει για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό που του έχει ανατεθεί, να διαγνώσει σωστά το ζήτημα και να πορευθεί με αυτή τη σωστή διάγνωση. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να επικεντρωθούν σε ένα αποτέλεσμα και να δουν πώς θα φτάσουν σε αυτό, λέγοντας ότι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις αφορούν αυτούς που θα μετέχουν σε αυτές, αλλά ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ. «Και η κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη για την αλλαγή και γι’ αυτό καθήκον έχουν και τα ΜΜΕ», είπε.

Το κατά κεφαλήν στο ψευδοκράτος έφτασε τα 14.000 δολάρια και πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο κ. Ακντάγ.

Και για το έργο μεταφοράς νερού υπήρχαν κάποιοι που αντιδρούσαν, ωστόσο σήμερα υπάρχει γενικότερα ικανοποίηση, ανέφερε ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός λέγοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και για τη μεταφορά ηλεκτρικού, αλλά το όφελος θα φανεί μετά. «Και στην Τουρκία βλέπουμε τέτοιες αντιδράσεις. Πρώτα αντιδρούν και μετά μένουν ικανοποιημένοι», είπε.

Όταν έρθει το ρεύμα η τιμή του θα μειωθεί, είπε, σημειώνοντας ότι γίνονται εντατικές εργασίες γι’ αυτό το έργο. Όπως ανέφερε, μέχρι το 2025 δεν θα μπορούν, με τις υφιστάμενες συνθήκες, να ανταποκριθούν στα κατεχόμενα στις ανάγκες ενέργειας λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ρεύματος στο ψευδοκράτος.

Για τις επισκέψεις μαθητών στο Τσανάκαλε που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι αυτές θα συνεχισθούν και πως βρήκε τις επικρίσεις άδικες, λέγοντας πως δεν ασκήθηκε πίεση στους μαθητές που πήγαν εκεί για θρησκευτικούς λόγους. Στη σύγχρονη εποχή ούτε οι οικογένειες δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση στους νέους όσον αφορά τη θρησκεία, πρόσθεσε.

Για τους φοιτητές των πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα στέγασης και μεταφοράς. Για τη μεταφορά, είπε, θα πρέπει οι φοιτητές να δουν τρόπους επίλυσης του ζητήματος με τους «δήμους» ενώ για τη στέγαση έκανε λόγο για εναλλακτικές εστίες και για την ανάγκη όπως οι κλίνες από 3.000 κλίνες που είναι σήμερα φτάσουν τις 10.000.

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί μεταξύ άλλων, το «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας, το φράγμα στα Πάναγρα όπου καταλήγει το νερό από την Τουρκία, την παραλία στο Πέντε Μίλι όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων το 1974 και επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί, τον τάφο του Σεϊχη της Λεύκας, το θρησκευτικό κολέγιο και το τζαμί στη Μια Μηλιά, το μνημείο για τους Τ/κ της Μαράθας- Σανταλάρη – Αλόα. Η επίσκεψη στην Αμμόχωστο και στην περίκλειστη πόλη προγραμματίσθηκε για τις 6 το απόγευμα. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα του παραχωρήσει ο Σερντάρ Ντενκτάς, «αναπληρωτής πρωθυπουργός», σε ξενοδοχείο τη Αμμοχώστου και απόψε θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα