Στα κάρβουνα του Brexit το χαλλούμι – Τι θα γίνει με δασμούς (vid)

Αχτίδα φωτός στο γκρίζο ουρανό του BREXIT για τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χαλλουμιού.

Το Λονδίνο φέρεται να προκρίνει εξαίρεση του κυπριακού τυριού από τυχόν δασμούς στη μετά Brexit εποχή ακόμα και σε περίπτωση No deal.

«Το Η.Β έχει εκδώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, σημειώνω: δεν αποτελούν δεσμευτικό νομικό έγγραφο» μας ανέφερε η Παναγιώτα Πατσαλή, Προϊστάμενη της Μονάδας Διαχείρισης Εμπορικών Σημάτων του Υπ. Εμπορίου.

Για θετική εξέλιξη κάνουν λόγο τυροκόμοι, αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, Αν ισχύει

όμως τονίζουν, καθώς στη δίνη του Brexit όλα στροβιλίζονται και αλλάζουν συνεχώς.

«Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο και φαίνεται ότι και η Βρετανική αγορά θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές της, λόγω του ότι το χαλλούμι είναι διαδεδομένο ευρέως» δήλωσε ο Νίκος Παπακυριακού, πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων.

Η αμφισβήτηση και ο σκεπτικισμός σε σχέση με τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές τις Βρετανικής κυβέρνησης εστιάζεται κυρίως στη διασφάλιση του κοινοτικού εμπορικού σήματος του χαλλουμιού.

Το Λονδίνο διαβεβαιώνει τώρα ότι κανένα κοινοτικό εμπορικό σήμα τίθεται εν κινδύνω από όποια μορφή Brexit.

«Από τη στιγμή που το χαλλούμι είναι προστατευόμενο με κοινοτικό συλλογικό σήμα της ΕΕ, θα μπορέσει να εγγραφεί και σαν εθνικό, δηλαδή εμπορικό σήμα στο Η.Β», τόνισε η κυρία Πατσαλή.

«Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να διασκεδάσουν την υπόθεση με την Αγγλία ότι χάσαμε το εμπορικό σήμα, δυστυχώς δεν διασκεδάζεται. Ευχόμαστε τα πράγματα να είναι όντως όπως μας τα λένε. Αν όχι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των αιγοπροβάτων, κ. Κωνσταντίνου.

Αν οι φόβοι μετουσιωθούν, θα βρεθεί στον αέρα το 43% των κυπριακών εξαγωγών στην Αγγλία. 80 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τις εξαγωγές χαλλουμιού κινδυνεύουν να χαθούν.

«Θα μπορεί δηλαδή ο κάθε Άγγλος, ο Ρουμάνος, ο Πολωνός να κατασκευάζει τυρί, να το ονομάζει χαλλούμι και μάλιστα με τιμές πολύ πιο χαμηλές από τις δικές μας», σημείωσε ο Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου.

To θέμα της μετατροπής του κοινοτικού σήματος του χαλλουμιού είναι μόνο ένα από τα δεκάδες που η Δημοκρατία καλείται να ξεκαθαρίσει με την αποχωρούσα Βρετανία, μεταξύ άλλων και μέσω του ειδικού κλιμακίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα