Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ για τις αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ

Δυστυχώς, η δυσπιστία των πολιτών αυξάνεται, ήταν το σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη μετά από ερώτηση για τις αποκαλύψεις λιστών που αφορούν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου θα συζητήσει θέματα που αφορούν την νεολαία, υπογράμμισε ότι σαν αποτέλεσμα συμπεριφορών έχουμε μειωμένη εμπιστοσύνη από τους πολίτες, κάτι που αποτελεί γεγονός.

Ο Νίκος Αναστασιάδης

πρόσθεσε ότι δυστυχώς κάθε μέρα είτε με την αμφισβήτηση θεσμών, είτε με την σύγκρουση θεσμών, είτε με πράξεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας η δυσπιστία αυτή δυστυχώς αυξάνεται.

Ο ίδιος, συνεχίζοντας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και να δούμε πως αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα που συνεχώς απωθούν τον κόσμο, είτε από την ενεργό εμπλοκή, είτε από περιφρόνηση».

Σε εκδήλωση ανοικτής συζήτησης, με θέμα «Κατάσταση της Δημοκρατίας» συμμετείχε απόψε (14/3) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Την ανοικτή συζήτηση διοργάνωσε ο Οργανισμός «Οξυγόνο», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων από φοιτητές, από μέλη Οργανώσεων Νεολαίας και από ακαδημαϊκούς.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υπηρεσία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και άλλους τομείς.

Σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αποτελεί γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης των θεσμών αυτοί οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί. Δυστυχώς, είπε, προκαλούμε στους νέους μιαν αποστροφή για συμμετοχή τους στα κοινά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα όσον αφορά την αξιοκρατία. Έχουν καθιερωθεί γραπτές εξετάσεις, έχει μειωθεί το κριτήριο της προφορικής εξέτασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντιδράσεις είτε από πλευράς της αντιπολίτευσης είτε από τους ίδιους τους εξεταζόμενους.

Σημείωσε, επίσης, ότι το φαινόμενο της πολιτικής παρέμβασης ή της κομματικής ταυτότητας έχει σημαντικά μειωθεί συγκριτικά με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με διορισμούς και προαγωγές, έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Είπε ακόμα ότι «γενικότερα αν κρίνετε από το τι έχει επισυμβεί τα τελευταία έξι χρόνια για την πάταξη της διαφθοράς σε σχέση με το παρελθόν, έχουν καταδικαστεί ή παραπεμφθεί στα δικαστήρια επώνυμοι όσο ποτέ στο παρελθόν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία της στενής συνεργασίας Κυβέρνησης και νομοθετικής εξουσίας για σκοπούς πάταξης της διαφθοράς, αλλά και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προς όφελος του κυπριακού λαού.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και δημιουργούνται συνεχώς οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της απασχόλησης, και κυρίως των νέων, σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η τεχνολογία, η έρευνα και καινοτομία, η Ενέργεια και άλλοι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Συνεργατισμού, αλλά και του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση του Συνεργατισμού προκλήθηκε από τον τεράστιο όγκο των ΜΕΔ, από καταχρήσεις και κακοδιαχείριση.

Αυτά, πρόσθεσε, είναι διαπιστώσεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της ΕΚΤ, αλλά και της Ερευνητικής Επιτροπής.

Και παρά τις διαπιστώσεις αυτές, που περιλαμβάνουν ότι τα ΜΕΔ δημιουργήθηκαν προ του 2013, αποδόθηκαν αποκλειστικά ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, είπε. Αυτό δεν έχει σχέση με τα ευρήματα. Πρόσθεσε ότι βεβαίως θα πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, όμως, την ίδια ώρα θα πρέπει να προσμετρούμε εάν και κατά πόσο όντως ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Κυβέρνησης και του συγκεκριμένου Υπουργού κατέρρευσε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν είναι αλάθητος, προσθέτοντας ωστόσο ότι με συγκεκριμένα στοιχεία καταγράφεται η αντιφατικότητα των ευρημάτων και πορισμάτων.

Διερωτήθηκε τι ευθύνη φέρει ο Υπουργός για τους διάφορους διορισμούς στη ΣΚΤ, ενώ η εμπλοκή πολιτικών κομμάτων στο ΔΣ της ΣΚΤ αποτέλεσε «θανατηφόρα συνταγή».

Πρόσθεσε ότι η δουλειά που έγινε από την Ερευνητική Επιτροπή ήταν καλή, όμως εξέδωσε κάποια πορίσματα που δεν συνάδουν ούτε με τα ευρήματα ούτε με τα όσα καταγράφονται στην έρευνα της.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης που να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για μια λύση που να βασίζεται σε προηγούμενα άλλων ευνομούμενων κρατών και όχι στη δημιουργία ενός κράτους που δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως αυτό που θα δημιουργείτο με τις πρόνοιες που αξιώνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους από την έλλειψη μιας τέτοιας λύσης στο Κυπριακό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιθυμία μας για ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας ότι έχουμε προοπτικές να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά να μη γίνουμε εστία έντασης και τριβών.

Ερωτηθείς πού οδηγεί ο προβληματισμός του αν υπάρξει νέο αδιέξοδο στην επίτευξη λύσης ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα δεύτερης καλύτερης επιλογής. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις με πραγματισμό, με ρεαλισμό να κάτσουν κάτω να δουν πώς επιτέλους επικρατεί ειρήνη σε αυτό τον τόπο και πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης είτε με τον α ή τον β ή τον γ τρόπο. Δεν θέλω να προχωρήσω περαιτέρω. Αλλά δεν θα διστάσω να προχωρήσω στις σκέψεις μου όχι απλά μεταξύ πολιτικών ηγεσιών, αλλά να κάνω κοινωνό και τον λαό. Όμως, αυτή την ώρα η επικέντρωση της προσοχής μας, και έτσι πρέπει να είναι, είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, των όσων προβλέπονται στα ψηφίσματα των ΗΕ, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι εκείνο που θα δημιουργεί τις συνθήκες για μια βιώσιμη λύση, και για ένα λειτουργικό κράτος, απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα