Στα χέρια του ΠτΔ το unlock της Κύπρου

Συνάντηση με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας θα έχει το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η επιδημιολογική ομάδα ετοίμασε και παραδίδει σήμερα το πλάνο της για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Μιλώντας χθες για το ζήτημα ο δρ.Κωστρίκης ανέφερε ότι η ομάδα με βάση και τα αποτελέσματα που βλέπει τις τελευταίες μέρες είναι έτοιμη ν΄ αρχίσει την σταδιακή άρση των μέτρων.Ο ίδιος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες αφού όπως τονίζουν όλοι απ’ την αρχή, ο τελικός λόγος και οι αποφάσεις είναι καθαρά ζήτημα της Πολιτείας.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να κλειδώσει και το κατά πόσο

ο Πρόεδρος θα απευθυνθεί αύριο στον λαό μέσω διαγγέλματος. Υπενθυμίζεται ότι γι’ αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα επικυρώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ελλάδα&διακοπές: Πότε ανοίγουν ξενοδοχεία/καταλύματα – Τα κίνητρα για Κύπριους

Όπως γράφτηκε και τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας η σταδιακή άρση περιλαμβάνει τέσσερα στάδια.

Στάδιο πρώτο: Ορίζεται στην πρώτη βδομάδα του Μάη (4 Μαΐου) όπου αρχή θα γίνει με την αύξηση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων. Εξετάζεται να υπάρξει αύξηση των ημερήσιων μετακινήσεων από μια που είναι σήμερα σε δυο ή και τρεις. Παράλληλα ανοίγουν μικρά εργοτάξια και μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου. Νοείται ότι σε όλες τις φάσεις τα μέτρα αποστάσεων και υγιεινής είναι υποχρεωτικά.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: Πότε ανοίγει τι και πώς αλλάζει η καθημερινότητα

Στάδιο δεύτερο: Ορίζεται δυο βδομάδες μετά (με βάση αυτά τα δεδομένα 18 Μαΐου) , αφού στον χρόνο αυτό η επιδημιολογική ομάδα θα αξιολογεί τα δεδομένα από το άνοιγμα της προηγούμενης φάσης και ακολούθως θα ανάβει πράσινο φως για να συνεχιστεί το περαιτέρω άνοιγμα. Στη φάση αυτή ανοίγουν όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα γυμναστήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής.

Στάδιο τρίτο: Δυο βδομάδες μετά θα πάμε στο τέταρτο στάδιο (με βάση αυτά τα δεδομένα 1 Ιουνίου) όπου αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Όλα φυσικά θα επαναλειτουργήσουν τηρώντας τα μέτρα αποστάσεων και υγιεινής.

Στάδιο τέταρτο: Σε αυτή τη φάση δηλαδή δυο βδομάδες μετά το τρίτο στάδιο (με βάση αυτά τα δεδομένα 15 Ιουνίου) και αφού γίνει η σχετική αξιολόγηση όλων των δεδομένων θα πάμε για μερικό άνοιγμα αεροδρομίων, αφού θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δεδομένων συγκριτικά με τις άλλες χώρες όπου ενδεχομένως να υπάρξει άνοιγμα συνόρων. Σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ορίζεται και η επανεκκίνηση εκδηλώσεων με περιορισμούς λόγω κοινωνικών αποστάσεων.

Καμία απολύτως πίεση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος στο κρατικό ραδιόφωνο και το Πρωινό Δρομολόγιο. 

Οι αποφάσεις, είπε, θα ληφθούν με αξιολόγηση όλων των δεδομένων από την συμβουλευτική επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και την αρμόδια υπουργική επιτροπή.

Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ό,τι με πολλούς κόπου των συμπολιτών μας έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Προχωράμε προσεκτικά και σταδιακά, με καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων, με κύριο γνώμονα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Στο μικροσκόπιο η Έγκωμη – «Πιθανόν από πελάτες τα κρούσματα σε υπεραγορές»
Keywords
Τυχαία Θέματα