Στα "βαθια" από σήμερα Αναστασιάδης-Ακιντζί για το Κυπριακό

Άρχισε σήμερα, μετά και την ανάπαυλα του καλοκαιριού, η εντατικοποιημένη σειρά επτά συναντήσεων μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στην προσπάθεια τους για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η συνάντηση των δυο ανδρών ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί και στο πλαίσιο της, θα συζητηθεί διεξοδικά η διαδικασία και οι λεπτομέρειες σε σχέση με την περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι επτά αυτές συναντήσεις, οι οποίες

θα ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, κρίνονται ως άκρως σημαντικές, για το λόγο ότι, στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών θα τεθούν ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά μέχρι σήμερα ή δεν έχουν τεθεί καθόλου επί τάπητος.

Οι συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ενδεχομένως να κρίνουν και το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ενδεικτικό της σημασίας της φάσης αυτής των συνομιλιών είναι και η επίσκεψη Ακιντζί στην Τουρκία τις προηγούμενες μέρες για συντονισμό, όπως επίσης και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο ηγέτες με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Τα τελευταία 24ωρα άλλωστε ξεκίνησε μια έντονη "ανταλλαγή πυρών", μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς, μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων, οι οποίες αφορούν το κεφάλαιο των εγγυήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα και τη σημασία που δίνουν οι δύο πλευρές σε αυτό το στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του την Κύριακή στον Τύπο, δήλωσε ότι τυχόν παραμονή των Τουρκικών εγγυήσεων, θα είναι αρνητική και για τους Τουρκοκύπριους. Η δήλωσε αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κατεχομένων, που αντέδρασαν άμεσα με ανακοίνωση του λεγόμενου "Υπουργείου Εξωτερικών" των κατεχομένων, μέσω της οποίας έγιναν σαφείς συστάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, να μην μιλά εκ μέρους των τ/κ, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση έχουν δικές τους εκλελεγμένες "αρχές", που τους εκπροσωπούν. Στην ανακοίνωση το λεγόμενο "ΥΠΕΞ" και ο κ.Ερτουγρούλογλου ξεκαθάρισε επίσης ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία δε θα αντικατασταθεί ποτέ από την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε εκ νέου απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει ότι λύση του Κυπριακού με παραμονή ξένων στρατευμάτων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Τόνισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση η Ε/κ πλευρά δεν είναι θετική στο να εγγυηθεί η Τουρκία την Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Το σκηνικό αυτό λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο ηγετών, είναι άκρως ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συναντήσεις, με τις κινήσεις τακτικής αλλά και την μεγιστοποίηση των απαιτήσεων να είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Σημασία ωστόσο έχει μόνο το τι θα κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και τι θα συζητηθεί σε βάθος και όχι το κυνήγι εντυπώσεων και δηλώσεων που βλέπου το φως της δημοσιότητας.

LIVE on #Periscope: Leaders arrive for UN Cyprus Talks https://t.co/NmZMgNMgqy

— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) August 23, 2016

LIVE on #Periscope: Leaders arrive for UN Cyprus Talks https://t.co/QHlzE1R0hG

— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) August 23, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα