Στα άκρα η αντιπαράθεση

Τελεσίγραφο στους νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χθες έκκληση προς τους απεργούντες να προσέλθουν σε διάλογο, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα εξαγγείλει σχέδιο για πρόσληψη νοσηλευτών

Στα άκρα έφτασε, χθες, η αντιπαράθεση νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ και της Κυβέρνησης, αντιπαράθεση που αναμένεται πως θα κορυφωθεί σήμερα το μεσημέρι, κατά τη λήξη του τελεσίγραφου που έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

στη Συντεχνία. Έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε στους νοσηλευτές πως, «ούτε η πολιτεία ούτε και η κοινωνία αποδέχονται εκβιασμούς», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βαθύτατη θλίψη του «για τη μη ανταπόκριση των απεργούντων στις πολύ σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης». Ως κινήσεις καλής θέλησης περιέγραψε τα ακόλουθα:

*Έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1.189 λειτουργών στον χώρο της υγείας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών.
*Με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μόνιμων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών.
*Ικανοποιήθηκε το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για ξεπάγωμα 185 θέσεων μόνιμων νοσηλευτών.
«Με αυτές τις αποφάσεις, και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης, διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θλίψη για την επιμονή
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ απέρριψαν τόσο τις εισηγήσεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) όσο και τις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για έναρξη ενός δομημένου διαλόγου, με στόχο την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ. «Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται, εξάλλου, για αίτημα το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό, και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού
Ακολούθως, ανακοίνωσε πως, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της ΠΟΣΠΦ, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες:
1. Τον διορισμό διυπουργικής Επιτροπής, από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας.

2. Ετοιμασία σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το σχέδιο θα προκηρυχθεί σήμερα.
«Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος, ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι, μέσα από έναν δομημένο διάλογο, μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

3. Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της απεργίας.

4. Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.

5. Ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της ΠΟΣΠΦ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία.

6. Για ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής υπηρεσίες του Κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό τα, υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια, ασθενοφόρα να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας», εξήγησε.

7. Εντατικοποίηση του διαλόγου -με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓεΣΥ το συντομότερο δυνατόν- με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.
«Θέλω να καταστήσω σαφές πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απαίτηση τής κοινωνίας για πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Συνεπώς, ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Τέλος, για υστάτη φορά, απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις στον τομέα της υγείας όπως συνεργαστούν με το αρμόδιο Υπουργείο και προσέλθουν στον διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, για να καταστεί, επιτέλους, εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εν αναμονή της απάντησης
Μετά τις πιο πάνω ανακοινώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ συνήλθε έκτακτα, συζήτησε τις εξελίξεις, ενώ αποδέχθηκε και πρόσκληση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη για συνάντηση, με στόχο την αποφυγή της πλήρους σύγκρουσης. Η συνάντηση έγινε αργά χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο και, μετά το πέρας της, συνήλθε εκ νέου το Δ.Σ. της Συντεχνίας. Την ώρα ετοιμασίας και ολοκλήρωσης του παρόντος ρεπορτάζ η συνεδρία βρισκόταν σε εξέλιξη και, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας για επικοινωνία με κάποιον εκπρόσωπο της Συντεχνίας, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Πάντως, κατά την έναρξη της συνεδρίας πηγή από την ΠΑΣΥΝΟ αρκέστηκε να μας δηλώσει πως «προχωράμε κανονικά με τα μέτρα μας, όπως αυτά έχουν ήδη ανακοινωθεί». Συνεπώς, μετά την εξέλιξη αυτήν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Συντεχνίας, η οποία έχει δύο επιλογές: Είτε να συνεχίσει τα απεργιακά της μέτρα, είτε να τα άρει και να προσέλθει σε διάλογο, όπως ήταν και η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Μην δελεαστείτε από την εργοδοτική πλευρά»
Σημειώνεται πως πριν από τις ανακοινώσεις από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, η Συντεχνία, με ανακοίνωσή της, προειδοποιούσε ότι «σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις οιουδήποτε έκτακτου συναδέλφου για εκδικητικούς λόγους, είτε αντιδεοντολογικά και αντισυνταγματικά, θα υποχρεωθεί να αποσύρει όλο το προσωπικό της απ' όλα τα νοσηλευτήρια, χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση».

Επίσης, σε ανοικτή επιστολή της, που απευθύνεται στους νοσηλευτές οι οποίοι είναι άνεργοι, αναφέρει πως «ο αγώνας που δίνεται αυτές τις μέρες από την ΠΑΣΥΝΟ είναι ένας αγώνας κοινής διεκδίκησης της επαγγελματικής καταξίωσης και αναγνώρισης του επαγγέλματός μας. Σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και σαν μια γροθιά να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές συναδέλφων νοσηλευτών», συνεχίζει. Η Οργάνωση απευθύνει, επίσης, έκκληση προς τους νοσηλευτές να μη δελεαστούν από την εργοδοτική πλευρά και να ενδώσουν σε απεργοσπαστικές ενέργειες, εξηγώντας ότι:

*Απεργοσπάστης είναι το άτομο/εργαζόμενος ο οποίος δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται με απεργία από συναδέλφους του, ώστε να επιτύχουν όλοι μαζί, και δουλεύει κανονικά.
*Απεργοσπάστης είναι o εργαζόμενος που δεν συμμετέχει στην απεργία και εξακολουθεί να εργάζεται, αλλά και ο εργαζόμενος που προσλαμβάνεται για να εργαστεί στη θέση του απεργού. «Ο απεργοσπάστης επωφελείται από αυτά που έχουν κερδίσει οι συνάδελφοί του με τους απεργιακούς τους αγώνες», προσθέτει.

Παράλληλα, η ΠΑΣΥΝΟ, επικαλούμενη τον Περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμο, αναφέρει πως περιέχει ρητές πρόνοιες που καθιστούν την απόλυση εργαζομένου, λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας, παράνομη. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, το άρθρο 6(2) (α) του Νόμου προνοεί ότι η ιδιότητα του μέλους της Συντεχνίας ή η συμμετοχή σε συντεχνιακές δραστηριότητες δεν συνιστά βάσιμο λόγο για τον τερματισμό της απασχόλησης. «Η προστασία αυτή επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα ή σε ημικρατικούς οργανισμούς, μόνιμους ή έκτακτους. Ο εν λόγω Νόμος στις ερμηνευτικές του διατάξεις, στον ορισμό της έννοιας του εργοδοτουμένου, περιέχει ειδική πρόνοια προς αποφυγήν οποιασδήποτε αμφιβολίας με την οποία περιλαμβάνει στους 'εργοδοτουμένους' τόσο τους μόνιμους όσο και τους έκτακτους στο Δημόσιο, ιδιωτικό και ημικρατικούς οργανισμούς», καταλήγει η ΠΑΣΥΝΟ.

Ικανοποιημένη η ΠΟΣΠΦ
Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες χαιρετίστηκαν αμέσως από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, η οποία πλέον τάσσεται κατά των νοσηλευτών, λόγω της άτεγκτης, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση τους. Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ Μάριος Κουλούμας ανέφερε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτές ήταν κυρίως οι αποφάσεις οι οποίες έχουν κωδικοποιηθεί από την Ομοσπονδία μας και έχουν δοθεί επίσημα στον Υπουργό Υγείας. Απαίτησή μας από την πολιτεία είναι, ακριβώς, να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε επιτέλους να σταματήσουν οι ασθενείς να είναι όμηροι σε μια διαμάχη εργασιακών διεκδικήσεων.

Έχουμε να κάνουμε με την υγεία σοβαρά πασχόντων συνανθρώπων μας και δεν μπορεί κανένας να παίζει με την υγεία μας, ούτε να μας κρατά όμηρο για να διεκδικήσει οποιαδήποτε αιτήματα είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα. Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα είναι για τα έκτακτα περιστατικά, είτε και τα προγραμματισμένα. Είναι αγορά υπηρεσιών για επεμβάσεις. Είναι μια προσπάθεια για μείωση των λιστών αναμονής. Το ένα κομμάτι είναι ενίσχυση του προγράμματος επιδότησης ασθενών. Το άλλο, το οποίο έχει εξαγγείλει ο ΠτΔ, είναι η αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών, έτσι ώστε να καλύψουν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Αυτό επειδή υπάρχει μια εξαγγελία από την ΠΑΣΥΝΟ για κλιμάκωση των μέτρων, για απόσυρση των νοσηλευτών ασφαλείας», κατέληξε ο κ. Κουλούμας.

Σοβαρές καταγγελίες ασθενών
Νωρίτερα, η ΠΟΣΠΦ, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, είχε τονίσει πως εξαντλήθηκε η υπομονή των ασθενών.
«Πλέον δεν θα δεχθούμε να είμαστε όμηροι κανενός. (…) Δεν μπορεί να κινδυνεύσει κανενός η ζωή του. Φανταστείτε κάποιος να χάσει τη ζωή του ή να χάσει κάποιο όργανο, ζωτικό, ή να χάσει την υγεία του και να του πούμε δεν πειράζει, το έχεις χάσει για τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κάνοντας λόγο για εμπόλεμη κατάσταση και εμπαιγμό από πλευράς ΠΑΣΥΝΟ, «η οποία δεν θέλει να καταστεί μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος».

Επίσης, εκπρόσωποι συνδέσμων ασθενών που συμμετείχαν στη διάσκεψη εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ότι τη Δευτέρα δεν θα μπορούν να γίνονται χημειοθεραπείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά κι άλλες απαραίτητες εξυπηρετήσεις ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι ανησυχίες τους, μάλιστα, γίνονται εντονότερες λόγω και δήλωσης από πλευράς Κυβερνητικών Ιατρών ότι η παρούσα κατάσταση ελλοχεύει τον κίνδυνο να γίνουν ιατρικά λάθη από τους ίδιους. Την ίδια στιγμή κατήγγειλαν ότι νοσηλευτές γυρίζουν καθημερινά την πλάτη σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΠΑΣΥΝΟ για το αντίθετο. Κατήγγειλαν, επίσης, πως ακυρώθηκαν είκοσι χημειοθεραπείες γυναικών κατά τη διάρκεια της απεργίας της ΠΑΣΥΝΟ.

Πάντως, ο κ. Κουλούμας, εκφράζοντας την έντονη ενόχληση των ασθενών από την κλιμάκωση των μέτρων των νοσηλευτών, είπε πως η Ομοσπονδία έχει στην κατοχή της γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορούν αυθαίρετα να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι να απεργήσουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΑΣΥΝΟ, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα για επεμβάσεις τόσο ασθενείς που ανήκουν στα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, όσο και ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής και των οποίων οι χειρουργικές επεμβάσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν από τις 15 Μαρτίου και μετά, κι αναβλήθηκαν εξαιτίας της απεργίας των νοσηλευτών. Συνολικά παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 644 περιστατικά.

«Όχι» σε αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών
Πάντως, η ανακοίνωση των μέτρων από πλευράς Προεδρικού προκάλεσε την αντίδραση τόσο των Κλάδων Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ όσο και των Κυβερνητικών Ιατρών. Ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού Πρόδρομος Αργυρίδης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της Συντεχνίας στην αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών. «Θεωρούμε ότι δεν θα ρισκάρει κανένας συνάδελφος από τον ιδιωτικό τομέα να προσέλθει να εργαστεί και να αντικαταστήσει συναδέλφους που απεργούν. Επιπρόσθετα, το να έρθουν στα δημόσια νοσηλευτήρια να εργαστούν δεν σημαίνει ότι είναι και πανέτοιμοι να φροντίσουν τους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα και ιδιαίτερα στα εξειδικευμένα τμήματα. Εμείς θεωρούμε πως αυτό το μέτρο δεν θα επιλύσει οποιαδήποτε προβλήματα, αντίθετα θα δημιουργήσει μια μικρή αναστάτωση», ανέφερε ο κ. Αργυρίδης.

Επίσης, με επιστολή του στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ εισηγείται τρία μέτρα για απάμβλυνση της κατάστασης στα νοσηλευτήρια:
1. Να σταματήσει η μετακίνηση προσωπικού από ένα τμήμα σε άλλο για κάλυψη προβλημάτων που δημιουργούνται από την απεργία.
2. Να αναληφθεί η μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρα, από και προς τις ιδιωτικές κλινικές, από τα ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών.
3. Να εξεταστεί η πιθανότητα σύμπτυξης ή συρρίκνωσης τμημάτων, για να μπορέσει το προσωπικό που δεν απεργεί να προσφέρει τη στοιχειώδη νοσηλευτική φροντίδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Εξετάζουν τη λήψη μέτρων οι γιατροί
Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΥΚΙ, σε ανακοίνωσή της, εξέφρασε την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα στον χώρο της υγείας, λόγω της αποτυχίας της τελευταίας προσπάθειας έναρξης διαλόγου και συμβιβασμού μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΠΑΣΥΝΟ, που οδήγησε στην ανακοίνωση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων από τους νοσηλευτές.

«Η απόφαση αυτή σίγουρα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια τις τελευταίες εβδομάδες με την απεργία της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευτών», προσθέτει, και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να βάλουν «νερό στο κρασί» τους, χωρίς να αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες, να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου. «Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας, ως άμεσα υπεύθυνη Αρχή για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, πρέπει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σπασμωδικές ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας που μεταθέτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στους γιατρούς για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν συμβάλλουν στην επίλυση αλλά, τουναντίον, επιδεινώνουν την κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η συνέχιση της πολιτικής αυτής. Επιτέλους, πρέπει να γίνουν κατανοητές οι έννοιες της 'ιατρικής πράξης' σε συνθήκες σωστού ή όχι εργασιακού περιβάλλοντος και ο βαθμός 'ιατρικής ευθύνης' που απορρέει», σημειώνεται περαιτέρω, και καλούνται τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ όπως αποφεύγουν την εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την παρουσία του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτών με την απαραίτητη εκπαίδευση, με στόχο να μην κινδυνεύσει καμία ζωή, ιδιαίτερα σε τμήματα πρώτης γραμμής (ΤΑΕΠ ) όπου γίνεται η πρώτη επαφή του ασθενή με γιατρό.

«Η ΠΑΣΥΚΙ θέλει να τονίσει με έμφαση ότι οι αντοχές των γιατρών έχουν φτάσει στα όριά τους. Δηλώνουμε ότι υπό το φως των εξελίξεων μελετούμε τη λήψη μέτρων, τα οποία θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια των ασθενών και των μελών μας αλλά και τη δημόσια υγεία, με μοναδικό γνώμονα ο ορατός κίνδυνος για απώλειες ανθρώπινων ζωών να εξαλειφθεί», καταλήγει η Συντεχνία.

Μόνο στήριγμα ο ΔΗΣΥ
Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση των κομμάτων, με τον συγκυβερνώντα ΔΗΣΥ να είναι το μοναδικό κόμμα που τις χαιρέτησε. «Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να διασφαλίσει και κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές περιστάσεις το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου. Πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πάντως, ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες ασθενών, είπε πως θα πρέπει να απολογηθεί γι' αυτό, αλλά και να τους συγχαρεί για τις απλές και ξεκάθαρες, κατά την έκφρασή του, θέσεις τους. «Υποκλίνομαι στους ανθρώπους αυτούς και απολογούμαι γιατί τόσα χρόνια δεν ήταν στο επίκεντρο οι ασθενείς και ήταν όλα τα άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

Πυρ ομαδόν κομμάτων της αντιπολίτευσης
Από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και της όξυνσης. Η απόφαση της Κυβέρνησης για απεργοσπασία ενδέχεται να επιφέρει το χαριστικό πλήγμα στη δημόσια υγεία», είπε, μεταξύ άλλων. Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση της κρίσης στον χώρο της υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από επανάληψη χιλιοειπωμένων φράσεων και προτάσεων, τις οποίες η εμπειρία έχει καταδείξει ότι είναι κενές περιεχόμενου. (…) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις ενέργειές του, αδικεί τον δημόσιο τομέα της υγείας, ο οποίος επιφορτίζεται το τεράστιο βάρος της εξυπηρέτησης των ασθενών».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σε δική του ανακοίνωση, σημειώνει: «Η Κυβέρνηση οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη στάση της στα θέματα των απεργιών. Λύση δεν είναι οι παρεμβάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για να σβήνει τις φωτιές που ανάβουν οι Υπουργοί. (…) Δεν είναι λύση η αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών από τον ιδιωτικό τομέα, ούτε οι σκέψεις για εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς». Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εξώθησε τους νοσηλευτές σε απεργία και τώρα χρησιμοποιεί ως άλλοθι την ταλαιπωρία των ασθενών για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των βασικών τομέων της υγείας. (…) Οι πολίτες δεν ανέχονται άλλες κάλπικες δεσμεύσεις. Ζητούμε επιτέλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Keywords
στα ακρα, νίκος αναστασιάδης, για μας, εν λόγω, το φως, θλίψη, μονιμοτητα, απεργια, συμμετοχή, τίθενται, αποσυρση, αυθαιρετα, σημαίνει, φως, γνώμονα, ακελ, εδεκ, λύση, υπουργοι, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μμμ, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, ομαδα διας, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, καθαρα δευτερα, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, νικος απεργης, μειωση μισθων, θεμος αναστασιαδης, εκλογες 2014, η ζωη, κοινωνια, θλίψη, αβερωφ, εθνικη, καθημερινη, προγραμμα, πυροσβεστικη, υγεια, υψος, φως, ωρα, αγορα, αυξηση, αρθρο, ακελ, αμυνα, ασθενοφορα, εβδομαδες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, γροθια, δευτερα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δικη, δοθει, εγινε, εδεκ, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκφραση, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, ζωη, ζωων, ζωτικο, ιδια, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπομονη, ισχυει, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαθος, λειτουργια, ληψη, λύση, ληξη, λογο, μειωση, ομηροι, ορια, οφελος, πηγη, πιθανοτητες, πολιτεια, προβληματα, ρυθμιση, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σκεψεις, σχεδιο, ταλαιπωρια, τίθενται, τμημα, το φως, υπουργειο υγειας, τρια, φορα, χριστινα, χρονος, αγωνας, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, εμφαση, για μας, ιατρικα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κωνσταντινου, νοσοκομειο, ομηρο, σημαίνει, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα