Σπάνιος διαβήτης σε 3χρονη, προβληματίζει επιστήμονες

Τρίχρονο κοριτσάκι στις ΗΠΑ παρουσίασε υπέρταση και υπερχοληστεριναιμία, και ακολούθως οι γιατροί διέγνωσαν πως τελικά πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Το περιστατικό ταράζει τα νερά της ιατρικής επιστήμης, αφού μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύνατο για ένα ανήλικο παιδί ηλικίας 3 χρόνων να παρουσιάσει αυτό το είδος διαβήτη, αφού ο νεανικός διαβήτης των παιδιών είναι τύπου 1.

Η περίπτωση του

κοριτσιού συζητήθηκε στο 51ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας που διεξάχθηκε στη Στοκχόλμη. Οι επικεφαλής της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας τόνισαν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρώιμης θεραπεία των μικρών παιδιών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, για την μερική αναστροφή της νόσου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ιατρικό ιστορικό της ανήλικης, της οποίας, κανένας από τους δύο γονείς δεν είχαν ιστορικό διαβήτη. Η βαθύτερη επανεξέταση του περιστατικού αποκάλυψε ότι η μικρή είχε διατροφή πολύ φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πολύ πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Η μικρή ασθενής ξεκίνησε άμεσα αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή και η οικογένεια υπεβλήθη σε εντατική ενημέρωση με στόχο την αλλαγή της καθημερινής διατροφικής της συμπεριφοράς. Οι γιατροί υπέδειξαν στους γονείς της ανήλικης, να της παρέχουν συγκεκριμένο διατροφολόγιο καθώς και καθημερινή άσκηση.

Έξι μήνες μετά τη διάγνωση, η ασθενής ήταν κατά 75% πιο κοντά στο φυσιολογικό της βάρος και είχε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα» τόνισαν οι γιατροί που παρουσίασαν το περιστατικό και επισήμαναν ότι το συμπέρασμα είναι αισιόδοξο: Η αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά είναι δυνατή, αν γίνει έγκαιρη εξέταση των παχύσαρκων παιδιών, πρώιμη διάγνωση της νόσου, κατάλληλη θεραπεία και τροποποίηση του τρόπου ζωής.

Παρότι το περιστατικό χαρακτηρίζεται σπάνιο, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να βρεθούν μπροστά σε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, ως αποτέλεσμα του δυτικού τρόπου ζωής που ευνοεί την υπερκατανάλωση φθηνών παχυντικών τροφών για παιδιά και περιορισμό της σωματικής τους δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα