Σοβαρός κίνδυνος να μείνουν χωρίς λεωφορεία οι πολίτες

Τον κίνδυνο οι πολίτες να βρεθούν χωρίς λεωφορεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, καθώς, σε περίπτωση λύσης των συμβολαίων που έχει συνάψει το κράτος με τις αντίστοιχες εταιρίες, ενδεχομένως να χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι τη σύναψη νέων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο

Πρώτο, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι ο τερματισμός της συμφωνίας του ΟΣΕΛ ή αντίστοιχων εταιριών σε άλλες επαρχίες με το κράτος, δεν έχει ως προϋπόθεση να έχει ήδη συναφθεί νέα συμφωνία με κάποια άλλη εταιρία, προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έτσι, υπό τον φόβο να μην μείνουν οι πολίτες χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες, από τις αρχές του έτους, το Υπουργείο, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, αναζητεί τρόπους αντίδρασης, σε περίπτωση που μια εταιρία συγκοινωνιών κλείσει, επικαλούμενη, για παράδειγμα, υψηλά κόστη και μη βιωσιμότητα.

«Είναι εύκολο να πούμε ότι τερματίζουμε τη σύμβαση, αλλά τι κάνουμε στο μεσοδιάστημα; Δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να στηθεί μια εταιρία που να μπορεί να παρέχει υπηρεσία στους πολίτες», είπε, ωστόσο ανέφερε ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία διάφορες λύσεις, όπως προσφορές μικρού χρονικού διαστήματος, οι οποίες θα προκηρυχθούν με επείγουσες διαδικασίες ή συμφωνίες με μικρές εταιρίες για συγκεκριμένες διαδρομές.

«Είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα, γι’ αυτό και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, κατανοώντας τη δυσκολία του να τερματιστεί η σύμβαση από τη μια στιγμή στην άλλη, μάς εισηγείται, στην επιστολή του, να γίνει μια επαφή με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να βρεθεί μια λύση με νόμιμους τρόπους», τόνισε.

Ο κ. Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στη συνολική εικόνα του προβλήματος των υπερπληρωμών, ανέφερε ότι σε όλη την Κύπρο, ενδεχομένως αυτές να αγγίζουν τα 25 εκ. ευρώ, σε διάφορες εταιρίες.

«Το Υπουργείο δεν φέρει καμία ευθύνη για τις υπερπληρωμές, καθώς αυτές εντοπίστηκαν για τις χρονιές όταν η διαχείριση των δημόσιων μεταφορών γινόταν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών», είπε, πετώντας, εμμέσως, το μπαλάκι της ευθύνης στον σχετικό φορέα.

Υπογράμμισε, δε, ότι είναι ευκαιρία να δούμε τι γίνεται με τις εν λόγω συμβάσεις και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται, εντοπίζοντας το πρόβλημα στη «φύση των συμβάσεων».

Το Υπουργείο, πρόσθεσε, έχει εντοπίσει το πρόβλημα εδώ και αρκετούς μήνες.

«Μας προβληματίζει ως Υπουργείο το θέμα των υπερπληρωμών. Μετά την καταδίκη των δύο διευθυντών του ΟΣΕΛ, ο Γενικός Ελεγκτής μας υπενθύμισε ότι, ως υπουργείο, δεν πρέπει να δούμε μόνο την καταδίκη, αλλά και το ίδιο θέμα των υπερπληρωμών», επισήμανε.

Επιπλέον, είπε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία γνωμάτευση για το ζήτημα, καθώς και συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, για να βρεθεί ο «φρονιμότερος δρόμος» προκειμένου να ανακτηθούν οι υπερπληρωμές.

Τόνισε, δε, ότι σύμφωνα με τους λειτουργούς του Υπουργείου, αυτές έχουν υπολογιστεί στα 7 εκ. ευρώ, από τα 4 εκ. ευρώ που υπολογίστηκαν σύμφωνα με τους ελεγμένους λογαριασμούς που υπέβαλαν οι ίδιες οι εταιρίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών τη διακοπή της σύμβασης του κράτους με τον ΟΣΕΛ, μετά την καταδίκη του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της εταιρίας σε 15 μήνες με αναστολή για υπερπληρωμές, προτείνοντας, παράλληλα, το άνοιγμα των αστικών συγκοινωνιών σε άλλους αναδόχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, η καταδίκη δεν είναι εκείνη που θα οδηγήσει στην ακύρωση του συμβολαίου με την εταιρία, καθώς υπάρχουν τρόποι να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες ο ΟΣΕΛ στο κράτος.

«Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή βασίζονται στη συνολική εικόνα -και στις υπερπληρωμές και στην καταδίκη-, λέγοντας ότι ίσως είναι μια ευκαιρία να τερματιστεί η σύμβαση», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα