Σοβαρά ερωτήματα για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Σοβαρά ερωτήματα ήγειρε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής Μαρίνος Σιζόπουλος σε σχέση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τον τρόπο που λειτουργεί το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Σιζόπουλος άφησε σοβαρότατες αιχμές για το παρελθόν του Προέδρου του Συμβουλίου Sir David

Nicholson, λέγοντας ότι ο διορισμός έγινε χωρίς να μελετηθεί το παρελθόν του.

«Αφού ήθελαν να φέρουν τους καλύτερους, έπρεπε να μελετήσουν το παρελθόν του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, τις κατηγορίες τις οποίες δέχτηκε και το γιατί παραιτήθηκε από το Εθνικό Σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας. Υπάρχουν καταγγελίες στις αγγλικές εφημερίδες ότι χρησιμοποιούσε τη θέση του και την αξιοποιούσε προς ίδιον όφελος. Τα έχω καταθέσει όλα στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή», είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να πληρώνεται κάποιος με 5.000 ευρώ μηνιαίως, συν τα υπόλοιπα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, για να κάνει συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω οργανισμός έχει ως αρμοδιότητα να θεσμοθετήσει τον τρόπο και τη διαδικασία «αποκρατικοποίησης» των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή να μπορέσει να προχωρήσει η αυτονόμηση, ώστε, τόσο σε επιστημονικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, να μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ, τον ιδιωτικό τομέα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία, η οποία, αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα θέματα υγείας των πολιτών», τόνισε.

Επισήμανε δε ότι δεν θα πρέπει να πάθουμε με το ΓεΣΥ ό,τι πάθαμε με τις Κυπριακές Αερογραμμές, τη Λαϊκή Τράπεζα και την EuroCypria.

«Θεωρώ ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός με όσα βλέπω μέχρι στιγμής να γίνονται: τους πειραματισμούς, την απουσία εμπειρογνωμοσύνης και κυρίως της συγκροτημένης και της ολοκληρωμένης οργανωτικής διαχείρισης αυτού του ζητήματος», τόνισε.

Έκρουσε, επίσης, το «καμπανάκι του κινδύνου», λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «ακροβατούμε», προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε την ουσία στον βωμό της γρήγορης εφαρμογής.

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα είναι δομικό ή λειτουργικό, ο κος Σιζόπουλος απάντησε ότι πρόκειται περί «συνολικού προβλήματος», που πηγάζει από απουσία ολοκληρωμένης αντίληψης και σχεδιασμού για το πώς θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ μέσα από την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Σημείωσε δε τον κίνδυνο να αναγκαστεί το κράτος να πωλήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της δημόσιας Υγείας.

Όπως ανέφερε, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού δεν έγινε κατά τρόπο νόμιμο και συντεταγμένο, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί οι πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση μέσω της βουλής να αλλάξει τον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα, ώστε να προσαρμοστεί ο διορισμός στα νέα δεδομένα.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι, από τη στιγμή που το μεγαλεπήβολο αυτό νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο για να προχωρήσει η διαδικασία της αυτονόμησης των νοσοκομείων, ποιο λόγοι επιβάλλουν την άμεση αλλαγή πριν καλά καλά λειτουργήσει το συγκεκριμένο συμβούλιο», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία διορισμού, εννοώντας ότι ενδεχομένως κάτι τέτοιο να βολεύει τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια.

«Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ κρύβονται πολλά και διάφορα. Το πρώτο είναι ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, με βάση τα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή, έχει σύγκρουση συμφερόντων. Δεν μπορεί ανώτατο στέλεχος της εταιρίας που έχει ετοιμάσει τη μελέτη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων να είναι την ίδια στιγμή και Πρόεδρος του Συμβουλίου που θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει προς το παρόν καμία απάντηση.

Επίσης, ο κος Σιζόπουλος επισήμανε ότι εντός του Συμβουλίου δεν υπάρχουν επαγγελματίες από τον χώρο της Υγείας οι οποίοι να έχουν εμπειρία σε σχέση με τα θέματα της διοίκησης παρόμοιων οργανισμών.

«Δεν μπορεί ο Υπουργός να μας λέει ότι ένας εξ αυτών είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ασφαλιστικής εταιρίας, άρα έχει σχέση με τα συγκεκριμένα θέματα, και ο άλλος είναι ιδιοκτήτης εταιρίας τροφίμων, άρα έχει σχέση με τον τομέα της Υγείας και κατά συνέπεια με τον συγκεκριμένο οργανισμό που θα διαχειριστεί την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι στη σχετική νομοθεσία αναφέρεται πως θα πρέπει να υπάρχουν δύο επαγγελματίες της Υγείας οι οποίοι να έχουν εμπειρία σε διοίκηση οργανισμών Υγείας, παρόμοιου μεγέθους με αυτόν που θα διαχειριστούν», τόνισε.

Κληθείς να τοποθετηθεί εκ νέου για την ένσταση που έχει εκφράσει όσον αφορά στα πρακτικά τα οποία τηρούνται μόνο στην αγγλική γλώσσα, ο κος Σιζόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος το οποίο σέβεται τον εαυτό του τα πρακτικά κρατικού οργανισμού να τηρούνται σε ξένη γλώσσα, επιρρίπτοντας ευθύνη και στη Βουλή.

Η θέση του Υπουργού Υγείας

Εν τω μεταξύ, ο νέος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του νωρίτερα, είχε απορρίψει τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων σε ό,τι αφορά νεοδιοριζόμενα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Όπως δήλωσε, οι διορισμοί των μελών έγιναν στις 19 Δεκεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο, με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, προωθήθηκαν αλλαγές σε σχέση με το πλαίσιο διορισμών και ειδικότερα αναφορικά με τη δήλωση σύγκρουσης συμφέροντος των μελών του ΔΣ.

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για παρανόηση, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά μια απλή τροποποίηση που κρίθηκε αναγκαία λόγω του ότι υπήρχε κακή διατύπωση του νόμου σε ένα εδάφιο, το οποίο αφορούσε τη σχέση των μελών με επιχειρήσεις που τυχόν να αφορούν θέματα υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων», τόνισε, σημειώνοντας ότι οποιεσδήποτε καταγγελίες είναι καλό να τεκμηριώνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα