Σούλτς: Η λύση θα δώσει μήνυμα ελπίδας στην ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε την Τρίτη συνάντηση με ηγέτες ή εκπροσώπους των ε/κ και των τ/κ κομμάτων, που πραγματοποιούν συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

Στο χαιρετισμό του στη συνάντηση, ο κ. Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ στην ιστορία της αντιμέτωπη με τόσες προκλήσεις όπως είναι σήμερα.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει απλά η προσφυγική κρίση, αλλά και το πρόβλημα της τρομοκρατίας, η υψηλή ανεργία,

οι δύσκολες -όπως τις αποκάλεσε- σχέσεις με τη Ρωσία, το θέμα της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα.

Χρειαζόμαστε, είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ, μια ισχυρή Ευρώπη, λέγοντας ότι όχι μόνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι σε κρίση, αλλά και η ίδια η ΕΕ, κάνοντας ειδική αναφορά στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε σχέση με την ανεργία, ο κ. Σουλτς είπε ότι δυστυχώς σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης φθάνει το 60% και εξέφρασε ανησυχία γιατί όπως είπε η σημερινή νέα γενιά της Ευρώπης είναι η πλέον μορφωμένη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε τη θέση ότι σε περίπτωση λύσης και επανένωσης, θα δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη.

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Οξάνα Τόμοβα, στο χαιρετισμό της, καλωσόρισε τον κ. Σουλτς και αναφέρθηκε στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας που χρονολογούνται από το 1989.

Σημείωσε ακόμη ότι οι σημερινοί ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συμμετείχαν και εκείνοι πριν χρόνια στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας ως ηγέτες των κομμάτων τους.

Οι συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, είπε, φέρνουν κοντά όλο σχεδόν το φάσμα της πολιτικής του νησιού με τη συμμετοχή 15 κομμάτων.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε διάλογος με τους ηγέτες ή εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα