«Σόουζα, ξέρουμε που μένεις», απειλές από το παρελθόν στον ρεφ του ντέρμπι

Ο Ζόρζε Σόουζα θα θυμάται το 2009 και το 2010, όχι για τα διαιτητικά του κατορθώματα αλλά για τις απειλές που δέχθηκε και επαναλήφθηκαν τον προηγούμενο Μάϊο.

Ο Βίτορ Περέιρα φέρνει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον συμπατριώτη του Ζόρζε Σόυζα για να διευθύνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, για την 8η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ και να πάρει μία γεύση από ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος…

Είναι το μόνο που του λείπει σε

μια διαιτητική καριέρα 26 ετών, με 461 παιχνίδια συνολικά (σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt), όπου έχει βρει στο διάβα του, ουκ ολίγες φορές, ελληνικές ομάδες.

Αυτό που θα του μείνει χαραγμένο στη μνήμη του είναι προφανώς, οι απειλές που είχε δεχθεί, τόσο τη σεζόν 2009-2010 αλλά και 10 χρόνια αργότερα, τον προηγούμενο Μάϊο.

Το Νοέμβριο του 2009 πριν από τον αγώνα Μπράγκα - Μπενφίκα (2-0) έλαβε μηνύματα όμως «ξέρουμε τι θα κάνεις και που μένεις» ή «πρόσεξε πως θα σφυρίξεις» ενώ τα μηνύματα συνεχίστηκαν και μετά το τέλος του αγώνα.

Μετά από μία περίοδο ηρεμίας, οι απειλές έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους.

Στις 18 Μαρτίου 2010, την ημέρα που ορίστηκε για να διαιτητεύσει την Μπενφίκα - Πόρτο (0-3) στον τελικό του Λιγκ Κάπ Πορτογαλίας, ο Σόουζα άρχισε να λαμβάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα και SMS. Στο mail του δέχθηκε ένα μήνυμα χωρίς υπογραφή, όπου τον απειλούσαν να παραιτηθεί από τη διαιτησία.

Οι αρχές συνέλαβαν επτά άτομα. Οι δικαστές μάλιστα, θεώρησαν  τις απειλές ως αποδεικτικά στοιχεία που προκάλεσαν τρόμο και επηρέασαν την απόδοση του και τελικά, δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2012 έξι από τους επτά κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι και υποχρεώθηκαν να του καταβάλουν αποζημίωση που έφτασε και τα 1.080 ευρώ ενώ ένας αθωώθηκε.

Στο τέλος της περσινής σεζόν, και συγκεκριμένα τη βραδιά, της 17ης Μαϊου 2019, οπαδοί της Μπενφίκα έγραψαν στους τοίχους του σπιτιού του, «Μπενφίκα ή θάνατος» πριν από τον αγώνα με την Σάντα Κλάρα. Τελικά, πέρασε τη βραδιά του σε ξενοδοχείο μαζί με την οικογένεια του και με αυξημένη αστυνομική δύναμη.

Η Μπενφίκα ήθελε ένα πόντο για να κατακτήσει το πρωτάθλημα αντί για την Πόρτο και επικράτησε με 4-1.

Με άρωμα... Σαουδικής Αραβίας

Ο Ζόρζε Σόουζα θα φέρει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» άρωμα από Σαουδική Αραβία.

Ο 44χρονος ρέφερι έχει φέτος, ήδη σε τρία παιχνίδια στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, με πιο πρόσφατο αυτό της 18ης Οκτωβρίου ανάμεσα στην Αλ Αχλί και την Αλ Τααβόν που έληξε με νίκη των γηπεδούχων με σκορ 3-1.

Νωρίτερα, στις 7/10 ήταν 4ος στο Πενιαφέλ - Μπράγκα (1-3) για το Κύπελλο Πορτογαλίας. Στις 4/10 σφύριξε στο Αλ Φατέχ - Αλ Ραέντ 2-2 πάλι για τη Σαουδική Αραβία και στις 22/9 στο Ακαντέμικα - Φιρένσε 1-1 για τη β' κατηγορία της Πορτογαλίας. Στην πρώτη κατηγορία σφύριξε για τελευταία φορά στις 15/9 στο 1-1 της Μποαβίστα με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.

Φέτος, συνολικά έχει τρία παιχνίδια στη Σαουδική Αραβία (το πρώτο ήταν ανάμεσα στην Αλ Γουάντα του πρώην ερυθρόλευκου Αλμπέρτο Μποτία και την Αμπχα στις 30/8, 1-2), από τα πέντε που έχει διαιτητεύσει συνολικά στη συγκεκριμένη χώρα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το… κομπόδεμα του, στην τελευταία του χρονιά ως διαιτητής.

Πηγή: sdna.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα