Σκεφτείτε! Πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση; (vid)

Αρκετοί συμπατριώτες μας συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Γράφουν, συζητούν και αναλύουν τα θέμα. Πολύ λιγότεροι, όμως, συζητούν το άλλο, και εξίσου κρίσιμο θέμα: Πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την ΕΕ; Πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα σε μιαν Ήπειρο, η οποία μέχρι το 1990 ήταν χωρισμένη σε δύο «Ευρώπες»;

Οι ιστορικές συγκυρίες και οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το ζήτημα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπόθεση

με το Brexit. Η υπόθεση αυτή έχει διάφορες διαστάσεις - εσωτερικές και εξωτερικές - αλλά για την ΕΕ μετρά η εξωτερική. Αυτή η άγνωστη διάσταση βοηθά κάθε Ευρωπαίο πολίτη να κατανοήσει πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς την ΕΕ!

Στην περίπτωση του Brexit σημαίνει μόνο για την πτυχή της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων και των αγαθών: ουρές στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, πολυήμερες καθυστερήσεις στη διακίνηση αγαθών, ξεχωριστές διαδρομές μέσα στα κτίρια των αεροδρομίων, περισσότερη γραφειοκρατία για την διεξαγωγή της εμπορικής πολιτικής, απομάκρυνση από τα δημοφιλή στην νέα γενιά προγράμματα κινητικότητας, όπως το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα Erasmus και τόσα άλλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω

Το Brexit είναι διδακτικό για όλους. Γι’ αυτό, στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Φεβρουαρίου οι αριθμοί μιλούν πιο δυνατά: το 66% των πολιτών σε όλη την Ευρώπη ψηφίζουν παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ! Οι αριθμοί λένε ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν πόσο χρήσιμη είναι η ΕΕ για τα κράτη μέλη και πόσο ωφέλιμη είναι για τους ίδιους.

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την ΕΕ; Διπολικός και Ψυχροπολεμικός.

Πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την ΕΕ; Διχασμένη και τραυματισμένη από τις αντιπαραθέσεις.

Πώς θα ήταν τα κράτη μέλη; Το καθένα μόνο του, κάτω από την κυριαρχία των δύο μεγάλων Δυνάμεων και της εμπορικής ισχύος των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει και εξελίσσεται η ΕΕ, το μεγαλύτερο ιστορικό επίτευγμα των Ευρωπαίων και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο: κοινές αξίες, κοινές πολιτικές, κοινές αποφάσεις, συνένωση δυνάμεων σε μια σειρά από ζητήματα όπως η οικονομία, το περιβάλλον, μηχανισμοί για την πολιτική προστασία, οι υποδομές και το εμπόριο.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα και το προνόμιο να εκλέγουν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη της ΕΕ, τα 700 και πλέον μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ, που τους εκπροσωπεί απευθείας και το οποίο ήδη νομοθετεί για το 80% των αποφάσεων που αφορούν όλους μας, την καθημερινή μας ζωή και ασκεί έλεγχο για το πλαίσιο εξέλιξης της πολιτικής της Ένωσης και των κρατών μελών της.

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα