Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χάκερ ξέπλυναν 10 εκ. δολάρια μέσω Twittch

Μια ομάδα Τούρκων live streamers έχουν αποκαλύψει τις τελευταίες εβδομάδες ένα κύκλωμα απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που χρησιμοποίησε την πλατφόρμα ζωντανής μετάδοσης Twitch, με πληροφορίες ότι χάκερ απέσπασαν  σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το Twitch, το οποίο ανήκει στην Amazon, περιγράφει τον εαυτό του ως "μια διαδραστική υπηρεσία ζωντανής ροής για περιεχόμενο που καλύπτει παιχνίδια, ψυχαγωγία, αθλήματα και μουσική".

Το σκάνδαλο

εμφανίστηκε όταν ένας ανώνυμος χάκερ διέρρευσε τον πηγαίο κώδικα του Twitch και τις πληροφορίες πληρωμής χρηστών στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα.

Scandal in Turkey:

• $10 million estimated to be laundered through Turkish Twitch broadcasters

•Stolen credit card information is used to pay broadcasters, who get a cut and then launder money back to a different bank account

By @muhdansaglamhttps://t.co/klRvztuh6J

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) November 2, 2021

Έχοντας εξετάσει τη διαρροή, οι χρήστες στην Τουρκία συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι κάτι ήταν περίεργο - οι streamers με ελάχιστους έως σχεδόν καθόλου ακόλουθους κέρδιζαν χιλιάδες δολάρια μέσω μιας πλατφόρμας που ονομάζεται Bit, η οποία επιτρέπει στους θεατές να εκφράσουν την εκτίμησή τους στους οικοδεσπότες με ειδικά επί πληρωμή emoji.

Το Twitch μεταφέρει το ένα τοις εκατό του εισοδήματος που αποκτάται μέσω του Bit στους μεμονωμένους streamers. Ορισμένοι βρέθηκαν να κερδίζουν έως και 1.800 δολάρια την ημέρα, παρόλο που είχαν μόλις 40 έως 50 θεατές.

Στο πλαίσιο της απάτης, οι χάκερ φέρεται να έκλεψαν ή απέκτησαν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας τυχαίων ατόμων και στη συνέχεια διαπραγματεύτηκαν συμφωνίες με τους streamers του Twitch για να τους στείλουν μεγάλες πληρωμές χρημάτων μέσω του Bit.

Οι streamers θα επέστρεφαν στη συνέχεια το 80 τοις εκατό των χρημάτων που έλαβαν σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στους χάκερ, ξεπλένοντας ουσιατικά τα χρήματα.

'Clean Twitch'

Οι streamers του Twitch, που αντιλήφθηκαν την απάτη με ξέπλυμα χρήματος μετά τη διαρροή, ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter μέσω ενός hashtag που ονομάζεται #dobettertwitch.

Οι Τούρκοι χρήστες του Twitch ξεκίνησαν στη συνέχεια τη δική τους καμπάνια με ένα hashtag που καλούσε για ένα «καθαρό Twitch» (#temizTwitch).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τουρκικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Haberler.com, συνολικά 9,8 εκατομμύρια δολάρια ξεπλύθηκαν μέσω 2.400 τουρκικών streamers τα τελευταία δύο χρόνια.

111-Mitraleius
0 $
0 $
1000 $
1000 $
0 $
0 $ pic.twitter.com/Iih5WFP3pr

— #TemizTwitch (@TemizBirTwitch) October 31, 2021

«Αποφασιστική δράση»

Ένας εκπρόσωπος του Twitch δήλωσε στο Middle East Eye ότι η εταιρεία είχε λάβει μέτρα κατά 150 streamers στην Τουρκία για κατάχρηση των εργαλείων δημιουργίας εσόδων της.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κοινότητά μας ότι δεν θα διστάσουμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα κατά των λογαριασμών που εμπλέκονται σε απαγορευμένη συμπεριφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για την καταπολέμηση και την πρόληψη της οικονομικής απάτης στο Twitch σε τακτική βάση και, μόνο τον Σεπτέμβριο, λάβαμε μέτρα εναντίον περισσότερων από 150 συνεργατών στην Τουρκία για κατάχρηση των εργαλείων μας δημιουργίας εσόδων.

«Έχουμε επίσης δουλέψει με όσους επηρεάστηκαν και μας προσέγγισαν».

Το Twitch υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να εντοπίζει και να αφαιρεί τυχόν streamers που διαπιστώνεται ότι έχουν εμπλακεί σε οικονομικές πρακτικές που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους ή τις πολιτικές του Twitch.

Keywords
Τυχαία Θέματα