Σιζόπουλος:Όχι σε άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου για Τουρκία

Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να μη συγκατατεθεί στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, καθώς και σε οποιαδήποτε νέα διαδικασία που θα αναζωογονήσει την ενταξιακή αυτή πορεία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος πρέπει να αρνηθεί να έχει οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή

και συμβολή στα 3 δις ευρώ που θα παραχωρηθούν ως οικονομική βοήθεια στην Τουρκία.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Επεσήμανε πως από τη συζήτηση του μεταναστευτικού στις Βρυξέλλες αποσιωπήθηκαν πλήρως η ευθύνη της Τουρκίας για την προώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη από ακριβοπληρωμένους Τούρκους δουλέμπορους, με την ανοχή, αν όχι και με τη συνενοχή και τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, ο προβοκατόρικος ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης, η συνεργασία της με τον ISIS και ο ρόλος της στο λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς και οι συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ανέφερε, αποσιωπήθηκαν η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους και η προσφυγοποίηση του 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου, η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας το 2005, και το γεγονός ότι η Τουρκία με επίσημο έγγραφο εξακολουθεί να θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρη η πρόταση της ΕΔΕΚ για σύσταση και λειτουργία κοινής δεξαμενής σκέψης Ελλάδας-Κύπρου, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών δυνάμεων, για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής που να αντιμετωπίζει πρακτικά και αποτελεσματικά τον τουρκικό επεκτατισμό σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα