Σιζόπουλος: Να αποκωδικοποιήσουμε τα τουρκικά σχέδια (vid)

Οφείλουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα διάφορα σενάρια όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι με εναλλακτικές προτάσεις και επιλογές να τα αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο στόχος της Άγκυρας είναι σε πρώτη φάση να πετύχει μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, που να της διασφαλίζει την προοπτική στο μέλλον

να εντάξει άμεσα ή έμμεσα κάτω από τη δική της γεωπολιτική επικράτεια ολόκληρη την Κύπρο. «Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην Κύπρο, για να εδραιώσει την παρουσία της και να δημιουργεί παρεμβάσεις στις μελλοντικές εξελίξεις», είπε.

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως η διαφωνία για το έγγραφο του Προέδρου έγκειται στο γεγονός ότι αυτό προβλέπει την παραμονή ενός σημαντικού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, τα οποία θα αποχωρήσουν στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος που θα καθοριστεί.

«Η δική μας η διαφορά, είναι ότι εμείς θα θέλαμε τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν πριν από την ενεργοποίηση της συμφωνίας που θα καταλήξουμε», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία μπορεί η πλευρά μας να αξιοποιήσει.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στους κινδύνους από τις πιέσεις που θα δεχτεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ τον επόμενο μήνα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο πιο πάνω βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα