Σήμερα στο Υπουργικό ο προϋπολογισμός

Είναι προσαρμοσμένος στην εδραίωση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας
Για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν υπάρχει ανάγκη προώθησης νέων δημοσιονομικών μέτρων

Στις τρέχουσες εξελίξεις, στηρίζοντας την εδραίωση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, η οποία άρχισε να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς από τις αρχές του 2015, είναι προσαρμοσμένος ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2016 - 2018, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το ΚΥΠΕ.

Ο

προϋπολογισμός για το 2016, που θα τεθεί σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ισοσκελισμένος, χωρίς την ανάγκη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, προώθησης νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ περιλαμβάνει αύξηση των πρωτογενών δαπανών. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση εσόδων 1,3% και οριακή μείωση της τάξης του 0,3% των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων. Οι αναπτυξιακές δαπάνες το 2016 παρουσιάζουν αύξηση 5%, ενώ οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι) προβλέπεται να μειωθούν το 2016 κατά 16,0%, επιφέροντας εξοικονομήσεις ύψους €109 εκατομμυρίων.

Τόνωση στην οικονομία
Η δημοσιονομική πολιτική που έχει υιοθετηθεί και αντικατοπτρίζεται στον εν λόγω προϋπολογισμό «δεν είναι πλέον περιοριστική, αλλά ουδέτερη, παρέχοντας έτσι τόνωση στους ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της ελεύθερης λειτουργίας των αυτόματων σταθεροποιητών».

Έμφαση δίδεται στις προτεραιότητες πολιτικής που κυρίως αφορούν συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά έργα των προγραμματικών περιόδων 2007 - 2013 και 2014-2020, αλλά και πρόσθετα ώριμα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί σε όλες τις επαρχίες, καθώς και πολιτικές κοινωνικής συνοχής.

Στον προϋπολογισμό σημειώνεται ότι η απόδοση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής είναι «πολύ ενθαρρυντική και οι ενδείξεις της διόρθωσης είναι εμφανείς», καθώς «η οικονομία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης με τάσεις επιτάχυνσης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, οι ανισορροπίες στα δημόσια οικονομικά έχουν βασικά διορθωθεί και το δημόσιο χρέος τίθεται σε πτωτική τροχιά. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση αύξησής της έχει υποχωρήσει, ενώ η απασχόληση παρουσιάζει τάσεις αύξησης».

Παραμένουν οι προκλήσεις
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι «η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα υπέρμετρα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Με τον προϋπολογισμό θα κατατεθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η έκθεση δημοσιονομικού κινδύνου, στην οποία καταγράφονται οι δυνητικοί κίνδυνοι, για να παρακολουθούνται και να λαμβάνονται υπ' όψιν.
Ο προϋπολογισμός του 2016 και το ΜΔΠ 2016-2018 ετοιμάστηκε στη βάση του μακροοικονομικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 7ης Αξιολόγησης του Μακροοικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής και είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2016-2018, που ενέκρινε το Υπουργικό τον περασμένο Μάιο.
Ο προϋπολογισμός θα τύχει αξιολόγησης από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Το προσχέδιο
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 που αφορά την κεντρική κυβέρνηση προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών ύψους €5.937 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.859 εκ. το 2015 (αύξηση 1,3%). Οι σημαντικότερες κατηγορίες των εσόδων είναι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, που συνολικά προϋπολογίζονται για το 2016 στα €4.972 εκ. και αποτελούν το 84% των συνολικών εσόδων. Το υπόλοιπο 16% των εσόδων, εξαιρουμένων των εισπράξεων από δάνεια, αφορούν τα μη φορολογικά έσοδα, όπως πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μεταβιβάσεις, χορηγίες, που για το 2016 προϋπολογίζονται στα €965 εκ.

Οι δαπάνες
Οι πρωτογενείς δαπάνες ανέρχονται στα €6.062 εκ. σε σύγκριση με €5.975 εκ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,4%. Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ανέρχονται στα €6.638 εκ., σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους €6.660 εκ. το 2015, παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 0,3%, κυρίως λόγω μείωσης των δαπανών για τόκους.

Οι προϋπολογιζόμενες αναπτυξιακές δαπάνες του 2016 παρουσιάζουν αύξηση 5% λόγω περίληψης νέων αναπτυξιακών έργων. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι) προϋπολογίζονται για το 2016 να μειωθούν κατά 16,0% και να φτάσουν στα €576 εκ., σε σύγκριση με €685 εκ. το 2015, λόγω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Οι εξοικονομήσεις ύψους €109 που προέκυψαν διοχετεύτηκαν γι' αναπτυξιακά έργα, για επιστροφές οφειλόμενων φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, στην αγορά φαρμάκων και αναλωσίμων, καθώς και για διάφορες συντηρήσεις (μηχανογραφικού εξοπλισμού, κτιρίων κ.λπ.).

Δαπάνες προσωπικού
Οι δαπάνες προσωπικού για το 2016 υπολογίζονται να παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2015 στα €2.507 εκ. σε σύγκριση με €2.505 εκ. Αναλυτικότερα, το 2016 οι απολαβές προσωπικού μειώνονται με ποσοστό ύψους 1,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο λόγω μείωσης της απασχόλησης, του παγώματος των προσλήψεων, καθώς και λόγω κατάργησης αριθμού κενών θέσεων, ενώ οι συντάξεις και τα φιλοδωρήματα αυξάνονται κατά 5%, λόγω του μεγάλου αριθμού πρόωρων αφυπηρετήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται να αυξηθούν κατά 3,8% το 2016 και να φτάσουν στο €1.057 εκ., σε σύγκριση με €1.019 εκ το 2015. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της πρόνοιας για επιστροφές φόρων, στην αγορά φαρμάκων και εμβολίων, καθώς και στις αυξημένες πιστώσεις για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Ανάλυση κινδύνων
Στην έκθεση δημοσιονομικού κινδύνου σημειώνεται πως σε γενικές γραμμές οι δυνητικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την κυπριακή οικονομία και δύνανται να επηρεάσουν τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας προέρχονται από:

-Ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης και κατά συνέπεια θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στις επιδόσεις των δημοσίων οικονομικών, της ανεργίας και στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους.

-Ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης και συνεπώς θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις των δημοσίων οικονομικών, της ανεργίας και στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους.

-Ενδεχόμενες υποχρεώσεις/κρατικές εγγυήσεις που δημιούργησε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια προς κρατικές εταιρείες, κρατικούς Οργανισμούς και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Ενδεχόμενες υποχρεώσεις που πιθανόν να προέλθουν από δικαστικές αποφάσεις που καταχωρίσθηκαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Αρνητικές οικονομικές επιδόσεις των οντοτήτων δημοσίου δικαίου, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
(ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα