Σήματα με μαύρους έχουν αποσυρθεί παγκόσμια - Τι γίνεται στην Κύπρο; (ΦΩΤΟ)

Οι εικόνες με μαύρους σε συσκευασίες πασίγνωστων προϊόντων αποσύρονται ή ασκείται πίεση να αποσυρθούν, καθώς θεωρούνται απαράδεκτες και ρατσιστικές. Στην ελεύθερη Κύπρο, ακούγονται έντονα φωνές για το σύμβολο του "Λαϊκού Καφεκοπτείου", ενώ στα κατεχόμενα μαύροι φοιτητές στοχοποιούν την εφημερίδα "Afrika". 

Η γιγάντωση του κινήματος κατά του ρατσισμού, που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ έχει πάρει μια μορφή που κανείς δεν θα φανταζόταν. Μετά

τα αγάλματα σε αμερικανικές και αγγλικές πόλεις, τώρα, ακόμα και προϊόντα της καθημερινότητάς "ξαναδιαβάζονται" και υπάρχει απαίτηση για απόσυρσή τους ή για αλλαγή των συμβόλων τους με πρόσχημα την καταπολέμηση του ρατσισμού. 

Πολλά διάσημα προϊόντα στις ΗΠΑ, πολλά από αυτά τα έχουμε και στην Κύπρο, όπως το ρύζι "Uncle Ben's", αλλάζουν το λογότυπό τους καθώς δεν θεωρούνται πλέον κοινωνικά και ηθικά αποδεκτά την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις του κινήματος "Black Lives Matter".  

Uncle Ben's 

Ένα από αυτά είναι το γνωστό μας "Uncle Ben's", παγκοσμίου φήμης προϊόν του οποίου το σήμα θα αλλάξει εντελώς και δεν θα απεικονίζει πλέον έναν μαύρο αγρότη με άσπρα μαλλιά και μαύρο παπιγιόν. Το ρύζι κυκλοφόρησε το 1948 από την μητρική εταιρεία Mars. 

Σύμφωνα με το In.gr, ο χαρακτηρισμός "θείος" και "θεία" για τους Αφροαμερικάνους έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα. Τότε, οι λευκοί αφέντες του αμερικανικού Νότου αποκαλούσαν έτσι τους μαύρους σκλάβους τους, διότι αρνούνταν να τους αποκαλέσουν "κύριο" και "κυρία". 

"Το όνομα προέρχεται από έναν μαύρο Τεξανό αγρότη της εποχής, τον θείο Μπεν, που ήταν γνωστός για το ρύζι του. Η εικόνα του ασπρομάλλη μαύρου με το κοστούμι βασίζεται σε έναν διάσημο σεφ και σερβιτόρο από το Σικάγο, με το όνομα Φρανκ Μπράουν. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι παπιγιόν φορούσαν οι λευκοί στους μαύρους σκλάβους τους και τους χρησιμοποιούσαν είτε ως μπάτλερ είτε για αγροτικές δουλειές."

Aunt Jemima

Ακόμα πιο άσχημη είναι η ιστορία πίσω από τη "θεία Τζεμάιμα" ("Aunt Jemima"), λέει το In.gr. Το πρόσωπό της βρίσκεται στο σιρόπι που συνοδεύει το πρωινό των Αμερικανών, καθώς και σε μιξ για βάφλες. "Η Aunt Jemima ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες των minstrel shows, ένα είδος μουσικοθεατρικής παράστασης των αρχών του 19ου αιώνα όπου οι λευκοί υποκρίνονταν τους μαύρους και τους κορόιδευαν. Στα σκετσάκια αυτά, οι λευκοί ηθοποιοί έβαφαν το πρόσωπό τους μαύρο – το λεγόμενο "blackface", το οποίο πλέον θεωρείται ταμπού. Η θεία Τζεμάιμα αποτελούσε τον τύπο – καρικατούρα της "mammy", της όμορφης μαύρης γυναίκας που χαιρόταν να είναι σκλάβα των λευκών. Στα minstrel shows, ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια ήταν το "Old Aunt Jemima"." 

Το προϊόν άρχισε να κυκλοφορεί τη δεκαετία του 1880 και μια από τις πρώτες διαφημίσεις έγινε από την ηθοποιό Νάνσι Γκριν, που γεννήθηκε σκλάβα. Το 1926, η "Aunt Jemima" πέρασε στα χέρια της εταιρείας "Quaker" και το σήμα έδειχνε την μαύρη Τζεμάιμα με ένα μαντήλι στο κεφάλι της, μια χαρακτηριστική ένδειξη σκλαβιάς. Μόλις το 1989, η εικόνα άλλαξε και απεικονίζει μια χαμογελαστή μαύρη γυναίκα με φουντωτό μαλλί. Το 2001, η μάρκα πέρασε στην "PepsiCo". Η Pepsi δεσμεύθηκε να αλλάξει το όνομα και το σήμα. 

Cream of Wheat

Αλλαγή θα γίνει και στα δημητριακά "Cream of Wheat" που δείχνει ένα μαύρο μάγειρα με μια κούπα που αχνίζει. 

Οδοντόκρεμα Darlie

Η οδοντόκρεμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο και παλαιότερα, λόγω του αμφιλεγόμενου σήματός της. Ήταν γνωστή ως "Darkie" μέχρι το 1989 και μετά άλλαξε σε "Darlie" καθώς η επωνυμία θεωρήθηκε ρατσιστική. Οι ιδιοκτήτες της ζήτησαν συγνώμη και αντικατέστησαν το όνομα Παράλληλα, το σήμα αντί να απεικονίζει έναν μαύρο, χαμογελαστό άνδρα σταδιακά άλλαξε και πλέον απεικονίζει ένα πρόσωπο, που είναι μισό λευκό και μισό μαύρο. Σύμφωνα με το "Lifo", η Darlie είναι ένα κινεζικό brand που ανήκει στην Colgate σε συνεργασία με την Joint Hawent, Hawley &Hazel.  

Kellogg's

Κατηγορίες εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες και κατά της "Kellogg's", της γνωστής εταιρείας δημητριακών. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισαν τα Coco Pops ως ρατσιστική απεικόνιση των μαύρων. Η κατηγορία ήρθε από την Αγγλο-νιγηριανής καταγωγής βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Fiona Onasanya. Η "Kellogg's" αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανέφερε πως στα προϊόντα της εικονίζονται διάφορα ζώα, όπως τίγρεις, κροκόδειλοι, καμηλοπάρδαλες και άλλα, άρα η σύνδεση δεν ευσταθεί. 

Η Onasanya, όπως αναφέρει η "The Hill", υπογράμμισε το γεγονός πως ο John Harvey Kellogg ήταν συνιδρυτής του "Race Betterment Foundation", που κατηγορήθηκε για μελέτες περί "βελτίωσης της φυλής". 

Τ/κ εφημερίδα "Afrika"

Στο επίκεντρο βρέθηκε αυτές τις μέρες και η αριστερή και αντικατοχική εφημερίδα "Afrika" του Σενέρ Λεβέντ. Ο Λεβέντ και οι συνεργάτες του έχουν στο παρελθόν δεχθεί δολοφονικές απόπειρες και κάθε λογής βίαιο εκφοβισμό από ακροδεξιούς και Τούρκους έποικους, με την ανοχή της αποσχιστικής "αστυνομίας" την κατεχομένων. Τώρα όμως, δέχονται τις κατηγορίες του ρατσισμού για το όνομα της εφημερίδας και για το ότι το έμβλημά της είναι ένας πίθηκος

Μια οργάνωση Αφρικανών φοιτητών στα παράνομα πανεπιστήμια των κατεχομένων, η "Vois", η οποία καταγγέλλει τακτικά τον ρατσισμό των Τ/κ έναντι των μαύρων και την κακομεταχείριση από την αποσχιστική αστυνομία, ζητά από τον Σενέρ Λεβέντ να αλλάξει το έμβλημα της εφημερίδας του, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες και σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, αναφέρει πως η επιλογή του πίθηκου έχει να κάνει με την καταγωγή όλων των ανθρώπων από αυτόν και άρα δεν τίθεται θέμα προσβολής προς τους Αφρικανούς. Σύμφωνα με την "Vois", ο Λεβέντ θα κινήσει αγωγή εναντίον τους για δυσφήμιση. 

Τις κατηγορίες κατά του Λεβέντ στήριξαν και Ελληνοκύπριοι. 

Ο καφές του Λαϊκού

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ελεύθερες περιοχές έχει προκληθεί αναστάτωση, μετά και από δημοσίευση άρθρου γνώμης χθες βράδυ στο "SigmaLive" με τίτλο "Στις Οργανώσεις του ΑΚΕΛ τον καφέ τον σερβίρει ακόμα ο μαύρος δούλος…". Με αφορμή την σημερινή "αντιρατσιστική εκδήλωση" που διοργανώνει το ΑΚΕΛ μαζί με δικές του κομματικές οργανώσεις και άλλα κινήματα και ΜΚΟ, όπως η ΚΙΣΑ, ο διευθυντής της οποίας πριν λίγες μέρες άφησε να νοηθεί πως πρέπει να κατεβεί το άγαλμα του Γρίβα Διγενή, κάνοντας μια αυθαίρετη σύνδεση με το κατέβασμα αγαλμάτων δουλεμπόρων σε άλλες χώρες. 

Μέσα από το χθεσινό άρθρο αναδείχτηκε η αντίφαση της στήριξης του κινήματος "Black Lives Matter"  από την μια, το οποίο προκάλεσε την αφαίρεση αγαλμάτων ανθρώπων που είχαν σκλάβους, και από την άλλη η εταιρεία που έχει συνδεθεί για δεκαετίες στις συνειδήσεις των Κυπρίων και με το ΑΚΕΛ, το "Λαϊκό Καφεκοπτείο" να εικονίζει ένα μαύρο υπηρέτη να προσφέρει καφέ. 

Σήμερα το απόγευμα (19/6) στην Πλατεία Ελευθερίας, το ΑΚΕΛ, μαζί με την ΠΕΟ, την ΕΔΟΝ, την ΠΟΓΟ, την ΕΚΑ, την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, την ΚΙΣΑ, την Αριστερή Πτέρυγα, την Εργατική Δημοκρατία, την Νέα Διεθνιστική Αριστερά, την Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή, τον Σύνδεσμο Φιλίας Κύπρου - Παλαιστίνης και την Cyprus Stop Trafficking, διοργανώνουν πορεία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και δηλώνοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. 

Keywords
Τυχαία Θέματα