Δρ Κωστρίκης: Κίνδυνος η ΕΕ να μας «φορτώσει» έμμεσα την Τουρκία (vid)

Για την κρίσιμη σύσκεψη της Επιστημονικής Ομάδας στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία συζητήθηκε η αξιολόγηση των δεδομένων, όπως διαμορφώνονται στην τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι, ο επιδημιολόγος, δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά δεν έδωσε επιδημιολογική έκθεση, επικαλούμενη ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη να δώσει κάτι γραπτώς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όσα μετάφερε η επιδημιολογική ομάδα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ήταν προφορικά.  Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού

η μορφή με την οποία επικοινωνεί η επιστήμη είναι η γραπτή. Σύμφωνα με τον Δρα Κωστρίκη, κατά την δική του άποψη δεν υπάρχει δόλος όσον αφορά την μη ύπαρξη της έκθεσης, αλλά είναι περισσότερα έλλειψη ικανότητας. Επειδή όλα τα στοιχεία είναι προφορικά, εξήγησε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουρα ότι όλα αυτά είναι πραγματικά.

Κατά την συνάντηση αναφέρθηκε στην Ε/κ πλευρά ότι στα κατεχόμενα έγιναν 8,500 διαγνώσεις με ένα πληθυσμό 360 χιλιάδων, άρα υπολογίζεται ότι έκαναν πέντε με έξι φορές λιγότερες εξετάσεις από τις ελεύθερες περιοχές.

Επίσης, αναφέρθηκε στην διαφορά της κατηγοριοποίησης των χωρών με το άνοιγμα των αεροδρομίων και συγκεκριμένα στην απόφαση να συμπεριλάβουν οι τ/κ την Τουρκία στις χώρες πρώτης κατηγορίας, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ την έχουν εντάξει στην τρίτη κατηγορία. Σύμφωνα με τον ειδικό, έμμεσα μας επηρεάζει και εμάς εάν ανοίξουμε τα οδοφράγματα.

Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφού έμμεσα θα έχουμε μια μορφή έλευσης από την Τουρκία. Πολιτικά πρέπει να προσέχουμε γιατί η ΕΕ μπορεί να μας φορτώσει την Τουρκία έμμεσα με τα κατεχόμενα και να χάσουμε την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή την στιγμή.  Εξήγησε ότι η κατάταξή μας δεν έχει πολιτικά κριτήρια, αλλά λαμβάνονται υπόψη μόνο επιδημιολογικοί δείκτες.

Όσον αφορά τα rapid test στα αεροδρόμια, τόνισε ότι πρόκειται για μοριακή διάγνωση αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό, αφού μέσα σε 1,5 ώρα βγαίνει το αποτέλεσμα.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Αν. ΚΕ: Ανοίγουν υπό προϋποθέσεις τα οδοφράγματα για Ε/κ

Αλλάζουν από αύριο τα κριτήρια για τους εισερχόμενους επιβάτες στα αεροδρόμια

Keywords
Τυχαία Θέματα