Σημαντική απόφαση για παπούτσια Louboutin από Δικαστήριο ΕΕ

"Σήμα που συνίσταται σε χρώμα το οποίο τίθεται επί της σόλας υποδήματος, δεν εμπίπτει στην απαγόρευση καταχωρίσεως των σχημάτων", έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προσφυγή της γνωστής εταιρίας γυναικείων υποδημάτων C.Louboutin κατά ολλανδικής εταιρίας που επίσης παρήγαγε υποδήματα με κόκκινες σόλες.

Το Δικαστήριο, αφού διαβουλεύθηκε σχετικά με την "έννοια" του "σχήματος και του χρώματος", έκρινε ότι, πράγματι, ένα τέτοιο "σήμα" δεν αποτελείται "αποκλειστικά από το `σχήμα`, κατά

την έννοια της οδηγίας για τα σήματα".

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. εκτιμά ότι, ελλείψει οποιουδήποτε ορισμού στην οδηγία της έννοιας του «σχήματος», η σημασία του όρου αυτού πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με το σύνηθες νόημά του στην καθημερινή γλώσσα και, ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι από το σύνηθες νόημα του ως άνω όρου, δεν προκύπτει ότι αυτό καθαυτό το χρώμα, χωρίς χωρική οριοθέτηση, δύναται να αποτελέσει σχήμα.

Επιπλέον, μολονότι το σχήμα του προϊόντος ή ενός τμήματος του προϊόντος διαδραματίζει ρόλο στη χωρική οριοθέτηση του χρώματος, πάντως δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ένα σημείο αποτελείται από το σχήμα αυτό, όταν η καταχώριση του σήματος δεν αποβλέπει στην προστασία του σχήματος, αλλά μόνο της χρησιμοποιήσεως ενός χρώματος σε συγκεκριμένη θέση του προϊόντος.

Εν προκειμένω, το σήμα δεν αφορά συγκεκριμένο σχήμα σόλας ψηλοτάκουνων υποδημάτων, δεδομένου ότι στην περιγραφή του σήματος αυτού επισημαίνεται ρητώς ότι το περίγραμμα του υποδήματος δεν αποτελεί μέρος του σήματος, αλλά έχει ως μόνη χρησιμότητα να καταδείξει τη θέση του κόκκινου χρώματος το οποίο αφορά η καταχώριση.

Το Δικαστήριο προσθέτει ότι σημείο όπως το επίμαχο, εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελούμενο «αποκλειστικώς» από το σχήμα, όταν κύριο στοιχείο του σημείου αυτού είναι ένα χρώμα που προσδιορίζεται με διεθνώς αναγνωρισμένο κωδικό ταυτοποίησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα