Σημαντικές αποφάσεις Κύπρου-Αιγύπτου για τον Τουρισμό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο η συνάντηση μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των Υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Σε χαιρετισμό του ο Ahmet Anter, First Under Secretary Head of Commercial Foreign Service, ανέφερε πως η συνάντηση σηματοδοτεί τη μεγάλη σημασία που δίδουν οι αιγυπτιακές Αρχές σε αυτή τη συνεργασία, σημειώνοντας παράλληλα πως η Αίγυπτος

έχει να προσφέρει πολλά στον ενδιαφερόμενο επισκέπτη.

Το εμπόριο και ο τουρισμός, είπε, είναι εξ ίσου σημαντικά και για τις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι η δημιουργία μιας τριμερούς ομάδας και με την Ελλάδα μπορεί να είναι ευεργετική αλλά θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.

Η Αίγυπτος, είπε, θεωρεί το 2015 σημαντικό για τον τουρισμό και τις επενδύσεις αφού η “Sweiaras Group” ανακοίνωσε επένδυση 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αγία Νάπα.

Τη σημερινή συνάντηση, στην οποία από αιγυπτιακής πλευράς παρέστησαν αξιωματούχοι από το Υπουργείο Μεταφορών Alexandria Port, Suez Canal Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, προσφώνησε και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο Χάρης Μορίτσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι Μορίτσης και Αnter, οι αντιπροσωπείες των κρατικών και ιδιωτικών φορέων του τουριστικού τομέα από την Αίγυπτο και την Κύπρο είχαν συναντήσεις στο Κάιρο στις 25 και 26 Ιανουαρίου του 2017 και αφού επιβεβαίωσαν την έντονη επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν συμφωνήσει στα εξής:

Τα μέρη θα εργαστούν σε δύο παράλληλες ροές:

1. Γρήγορη επωφελής προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων:

Μνημονίου συναντίληψης που θα υπογραφεί.

Διεξαγωγή ενός ταξιδιού εξοικείωσης (ταξίδι FAM) συγκεντρώνοντας κρατικούς αξιωματούχους και τον ιδιωτικό τομέα.

2. Στρατηγική προσέγγιση:

Τα μέρη να καθορίσουν διεθνή κομβικά σημεία.

Τα μέρη να καθορίσουν εθνικούς συντονιστές των εσωτερικών ενδιαφερομένων μερών για κάθε χώρα.

Τα μέρη να υποβάλουν τα έγγραφα του έργου που απεικονίζουν τα στάδια των απτών εργασιών στο έδαφος (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

-Στη δυνατότητα δημιουργίας μιας μορφής ΣΔΙΤ στον τομέα της κρουαζιέρας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα από τα μέρη. Τα μέρη θα μπορούσαν να μελετήσουν, προστίθεται στην ανακοίνωση, τη δυνατότητα διάθεσης ενός διαφημιστικού προϋπολογισμού για το έργο ΣΔΙΤ μέσω της ΕΕ και άλλων περιφερειακών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

-Στη δυνατότητα δημιουργίας μιας υπηρεσίας μίας στάσης, για να επιταχύνει το χρόνο για τις απαιτούμενες διαδικασίες και τα απαιτούμενα έγγραφα, και να προσελκύσει τις εταιρείες κρουαζιέρων από όλα τα μέρη, στην κλίμακα της μεσογειακής ζώνης και σε όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία του έργου.

-Τα μέρη χαιρέτισαν τη συνεργασία στο φόρουμ Cruise East Med που προτάθηκε από την κυπριακή πλευρά και συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάθεση των ενδιαφερομένων από τις χώρες.

-Τα δύο μέρη τόνισαν σχετικά με τη σημασία της εγκαθιδρυμένης τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας για την προώθηση των τουριστικών δυνατοτήτων των τριών χωρών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μορίτσης εκτίμησε ότι από τη συνάντηση προέκυψε μια καλή βάση σε διμερές και τριμερές επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν σε συνεργασία οι εμπλεκόμενες χώρες.

Από τις συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες κυρίως εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, είπε, φάνηκε η επιθυμία και η πρόθεση για συνεργασία έχοντας ως βάση την πρότερη πολύ καλή συνεργασία, που αναπτύχθηκε και που για διάφορους κυρίως λόγους πήγε πίσω τα τελευταία χρόνια.

Η επιθυμία για να αναζωογονηθεί η προσπάθεια είναι δεδομένη και καίριο θέμα αυτής της προσπάθειας είναι να προωθηθεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως καλός τουριστικός προορισμός με σκοπό να προσελκυσθούν ταξιδιώτες από όλες τις περιοχές του πλανήτη, ανέφερε.

Όπως έχει εξαγγελθεί από την τελευταία τριμερή Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδος, η πρόθεση για ενίσχυση του τουριστικού τομέα αποκτά σιγά σιγά πολύ καλή βάση, είπε, προσθέτοντας ότι με την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα και τη βούληση των τριών κρατών να συνεργαστούν τα αποτελέσματα θα έρθουν αφού - όπως είπε - η εμπειρία και η πρόθεση υπάρχoυν.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο ανέφερε επίσης πως οι εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις των παρευρισκομένων στις συσκέψεις και η ακριβής εικόνα της κατάστασης που έχουν, αντιλαμβανόμενοι τις δυνατότητες και τις προοπτικές, θα πρέπει να υπογραμμιστεί .

Οι Αιγύπτιοι τουριστικοί φορείς, συνέχισε, έκαναν εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις για το πως θα μπορέσει να κινηθεί η προσπάθεια μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας.

Ακολούθως ο Χρίστος Μούστρας, Τουριστικός Λειτουργός Α’ στο Τμήμα Μάρκετιγκ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, αρμόδιος για την ανάπτυξη τουριστικών αγορών ανάμεσα στις οποίες και οι αραβικές χώρες, αναφέρθηκε στις καλές προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και αντίστοιχα.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε εκ νέου η πρόταση που υπέβαλε ο Ζαχαρίας Σιόκουρος, πρόεδρος του Ναυτιλιακού Ινστιτούτου της Ανατολικής Μεσογείου Marinem, με στόχο την περιφερειακή συνεργασία στην προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σημαντικές, Κύπρου#45Αιγύπτου, Τουρισμό,simantikes, kyprou#45aigyptou, tourismo