Συνέχεια στη δίκη της Τρ. Κύπρου για τα ελληνικά ομόλογα

Mε τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων επί των προδικαστικών ενστάσεων που ήγειραν, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της 2ης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των έξι πρώην ανώτατων στελεχών της.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας

να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του, έκανε αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για εξέταση των προδικαστικών ενστάσεων που ήγειραν σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας και πριν την απάντηση των κατηγορουμένων στις κατηγορίες που τους προσάπτονται.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου, ηγέρθη εκ μέρους των Κατηγορουμένων 1, 2, 4, 5, 6 και 7 (Τράπεζα Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, Ανδρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα) εισήγηση υπό τη μορφή προδικαστικής ένστασης ότι το κατηγορητήριο δεν αποκαλύπτει αδίκημα αναφορικά με τις κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Το Δικαστήριο είχε αποδεχτεί το αίτημα των δικηγόρων των κατηγορουμένων και όρισε τη σημερινή ημέρα για τις αγορεύσεις τους, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο επιχείρημα ότι το κατηγορητήριο δεν αποκαλύπτει υπαρκτό στο Νόμο αδίκημα αναφορικά με τις κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Το Δικαστήριο στην ενδιάμεση απόφαση του είχε αναφέρει ότι η μη αποκάλυψη αδικήματος γνωστού στο Νόμο δεν αποτελεί τυπικό ελάττωμα του κατηγορητηρίου αλλά ουσιαστική παρατυπία, σημειώνοντας ότι τυχόν απόφαση περί μη αποκάλυψης ποινικού αδικήματος αυτομάτως οδηγεί στην κατάργηση της δίκης και στην απαλλαγή των κατηγορουμένων σε αυτές.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η επίδικη Οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πάνω στην οποία εδράζονται οι κατηγορίες που αφορούν στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς εκδόθηκε από ένα παράνομα συγκροτημένο και αναρμόδιο διοικητικό όργανο και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να παράξει νόμιμα αποτελέσματα και να αποτελέσει βάση ποινικής δίωξης.

Σημειώνοντας επίσης ότι το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς εδράζεται και επί του άρθρου 19 του Νόμου, υποστήριξαν ότι, από τη στιγμή που η Οδηγία της Επιτροπής κριθεί παράνομη και μη ισχύουσα, τότε το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα μπορούσε να «σταθεί» από μόνο του καθώς είναι γενικό και αόριστο. Το άρθρο 19, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, από μόνο του απλά προνοεί περί της απαγόρευσης της χειραγώγησης γενικά χωρίς να καθορίζει τον τρόπο διάπραξης του αδικήματος.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Πωλίνα Ευθυβούλου, ζήτησε χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί για να απαντήσει στα όσα ανέφεραν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Το Δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα της και όρισε την υπόθεση για ακρόαση στις 6 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμη, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνέχεια, Κύπρου,synecheia, kyprou