Σιδηρά πειθαρχία

Τα τραυματισμένα πόδια του τραπεζικού συστήματος δακτυλοδείχνουν οι έξι τραπεζίτες, οι οποίοι στρέφουν την πυξίδα τους στην οδό της σιδηράς πειθαρχίας.

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Σημερινή», αναγνωρίζουν μεν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει (μεταρρύθμιση νομοθετικού πλαισίου, απορρόφηση «καλού» Συνεργατισμού, δημιουργία Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ), πλην, όμως, κάνουν ξεκάθαρο πως δεν χαλαρώνουν τα ζωνάρια.

Ο πρώτος πυλώνας των ανησυχιών τους εστιάζεται στα ΜΕΔ, όπου έπονται νέες πωλήσεις δανείων, κατασχέσεις και νομικά μέτρα έναντι όσων δεν πληρώνουν. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στις αυξημένες

απαιτήσεις σε κεφάλαια και στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των τραπεζών, όπου αφήνουν να εννοηθεί ότι παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι αυστηροί όροι επιτοκίων και χρεώσεων και ότι οι νέες δανειοδοτήσεις θα δίδονται με το σταγονόμετρο. Ο στόχος της μείωσης των λειτουργικών δαπανών θα επαναφέρει -όπως όλα δείχνουν- την επιδίωξη για εξορθολογισμό του εργασιακού πλαισίου, αλλά θα επιταχύνει και τη μετάβαση στις αποκαλούμενες ψηφιακές τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα