Σφοδρές οι αντιδράσεις για την αναβάθμιση των νοσηλευτών

Ανησυχία, αγανάκτηση και αναβρασμός έχει προκύψει στους κόλπους των λειτουργών στον τομέα της Υγείας μετά την συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, η οποία πλέον εντάσσει τους νοσηλευτές στην μισθολογική κλίμακα Α8, αναβαθμίζοντάς τους, αφού τους αναγνωρίζει τα επιστημονικά τους προσόντα.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση έχει αρχίσει και δέχεται πυρά από τους άλλους κλάδους στον τομέα της υγείας, που αξιώνουν με τη σειρά τους μισθολογικές αναβαθμίζεις, εντοπίζοντας στην εν λόγω

συμφωνία χαρακτηριστικά αδικίας και διακρίσεων.

Καμία λογική

Εν προκειμένω, δυο μέτρα και δύο σταθμά βλέπει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Λάκης Δρουσιώτης, πίσω από την εν λόγω απόφαση.

Μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρθηκε στην αδικία που καλείται να υποστεί ο κλάδος του, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης. Εξάλλου, προσθέτει, η αναβάθμιση αφορά σε όσους έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, όπως και ο κλάδος του.

«Είναι άδικο κάποιοι να αναβαθμίζονται και άλλοι να μένουν στάσιμοι. Προσωπικά δεν βλέπω τη λογική πίσω από μια τέτοια κίνηση. Τα δύο επαγγέλματα είναι το ίδιο σοβαρά, κατά την άποψή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Υγείας το Νοέμβριο, ο δεύτερος είχε μεν αποκλείσει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναβάθμισης, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα, ωστόσο είχε δεσμευτεί να εξετάσει εκ νέου το θέμα εν ευθέτω χρνόνω.

«Τίποτα όμως δεν εξέτασε ο Υπουργός», τόνισε ο κ. Δρουσιώτης.

Επιπλέον, ο κ. Δρουσιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φυσιοθεραπευτές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και γνωστοποίησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Πίσω από την πλάτη των υπολοίπων;

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων &Ακτινοθεραπευτών Θάσος Αθανασίου, αναφέρει ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους, οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι έχουν ολοκληρώσει εδώ και μια τριετία όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τα προσόντα τους να αναγνωριστούν στην μισθολογική κλίμακα Α8.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, εστάλησαν στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο ε επιστολή μας ενημέρωσε ότι η αναβάθμιση μεν εγκρίθηκε, ωστόσο δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει η διαδικασία, λόγω της κρίσης.

«Πλέον, η Κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους νοσηλευτές και αφήνουν όλους τους άλλους επαγγελματίες απ’ έξω, ακόμα και αν πληρούν τα ίδια προσόντα», είπε και πρόσθεσε ότι «λειτούργησαν καθαρά πίσω από την πλάτη μας».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι σήμερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία αφορά σε όλους όσους πληρούν τα προσόντα και όχι μόνο στους νοσηλευτές, με τις αναβαθμίσεις να αναμένεται να τρέξουν ταυτόχρονα για όλους.

«Θα περιμένουμε να δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο κι έπειτα θα πάρουμε αποφάσεις για πιθανά μέτρα, με γνώμονα τα συμφέροντα των κλάδων μας», κατέληξε.

Σταδιακά και σε βάθος χρόνου;

Ωστόσο, πηγές από την ΠΑΣΥΝΟ, αναφέρουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν πλήρη εικόνα σε ποιους αφορά η συμφωνία, καθώς οι ίδιοι έχουν στα χέρια τους την πρόταση της Κυβέρνησης μόνο για τους νοσηλευτές.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, η εν λόγω πρόταση αναφέρει ότι η εφαρμογή της αναβάθμισης θα γίνει «σταδιακά» και «σε βάθος χρόνου», με την συντεχνία να συγκαλεί σήμερα στις 15:30 Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει τις αντιπροτάσεις της.

Εκείνο που θα επιχειρήσει μέσω της αντιπρότασης, είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η φράση «βάθος χρόνου», καθώς η ίδια αποδέχεται την σταδιακή αναβάθμιση, σε αντίθεση με την ΠΑΣΥΔΥ που απαιτεί άμεση εφαρμογή της συμφωνίας.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα