«Σφαίρα» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις

Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα χθες βράδυ
Δράστης, 22χρονος Ισλαμιστής, πρώην αστυνομικός, ο οποίος φέρεται από τις τουρκικές Αρχές να σχετίζεται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν

Με αίμα βάφτηκαν χθες το βράδυ οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Γκεναντίεβιτς Καρλόφ, από πυρά ισλαμιστή, την ώρα που παρευρισκόταν σε εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ο Ρώσος αξιωματούχος είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας

του παρέμενε αρχικά αδιευκρίνιστη. Ο θάνατος του πρέσβη επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Της γνωστοποίησης μάλιστα της είδησης ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έτυχε της σχετικής ενημέρωσης. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για προβοκάτσια με στόχο τη διατάραξη της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, και καταδίκασε έντονα την επίθεση.

«Η απάντηση θα είναι αμείλικτη»
Για κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία έκανε λόγο ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά τον φόνο του Ρώσου διπλωμάτη, και προανήγγειλε ρωσικό κλιμάκιο που θα μεταβεί στην Τουρκία, προκειμένου να διερευνήσει ποιοι ευθύνονται για την επίθεση.

Όπως είπε, η απάντηση στη δολοφονία θα είναι αμείλικτη και ο πόλεμος στη Συρία αναμένεται να κλιμακωθεί, έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός. «Η δολοφονία αποτελεί πρόκληση, με στόχο να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία που προωθείται από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα γεγονότα
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η εφημερίδα «Hurrιyet», ο Καρλόφ δέχθηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς το βήμα της εκδήλωσης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης για να μιλήσει. Δράστης της επίθεσης είναι ο Μερτ Αλτιντάς, 22 ετών. Ο δράσης ήταν πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, παρουσιάζοντας πλαστή ταυτότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είχε διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που μετέφερε σε δηλώσεις του και ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, δήμαρχος της Άγκυρας.

Ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές έδειξαν στη συνέχεια να απομακρύνονται από το σενάριο της ταύτισης του δράστη με τον Γκιουλέν. Στο μεταξύ, όπως μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, συνελήφθησαν η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή του δράστη, ενώ στο σπίτι του ξεκίνησε έρευνα.

«Ο Θεός είναι μεγάλος»
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ανέφερε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχ ουάκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές. Το γαλλικό πρακτορείο AFP επεσήμανε ότι ο ένοπλος άνδρας «είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης».

Το CNN Turk μετέδωσε ότι στο σημείο ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, και ο δράστης έπεσε νεκρός. Από τη ρίψη πυρών τραυματίστηκαν ακόμη τρία πρόσωπα -ανάμεσά τους και ένας Έλληνας ο οποίος εργάζεται στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα- των οποίων η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται εκτός κινδύνου.

Ενημερώθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς τη Μόσχα, όπου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη Συρία. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με τη Ρωσία.

Από πλευράς του, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι πρόκειται για μεγάλη προβοκάτσια. «Πιστεύουμε ότι είναι μια σφαίρα εναντίον της Τουρκίας και μια προδοτική πράξη εναντίον ενός φίλου μας που είναι υπό την προστασία του έθνους μας και της χώρας μας, ειδικά σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είναι πολύ καλές», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα
Η άνανδρη, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλά Μέσα, δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη καταδικάστηκε άμεσα από τη διεθνή κοινότητα. Σοκ για την επίθεση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, στην αγγλική γλώσσα, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας γράφει πως είναι «σοκαρισμένος από την επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη Καρλόφ και άλλων στην Άγκυρα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρει.

Σοκαρισμένος από την επίθεση εμφανίστηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη και επεσήμανε ότι μοιράζεται τον πόνο της οικογένειάς του και του ρωσικού έθνους.

Αποτροπιασμό δηλώνει η Αθήνα
Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της Αθήνας για τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια βάρβαρη ενέργεια που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο ενός διπλωμάτη, του οποίου το λειτούργημα υπηρετεί εξ ορισμού την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου.

Προσθέτει ότι η δολοφονική αυτή ενέργεια είχε ως στόχο την πρόκληση έντασης και περιφερειακής αποσταθεροποίησης. Από πλευράς τους οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καταδίκασαν και αυτές την επίθεση. Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πράξη βίας, από όπου και αν προέρχεται. Σε καταδίκη της επίθεσης προέβησαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Πυρά κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία
Εν τω μεταξύ, πυρά ακούστηκαν λίγο μετά τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη και κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό, αν το περιστατικό σχετίζεται με τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα, ωστόσο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή, έως ότου υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Διπλό το μήνυμα της επίθεσης
Διπλό το μήνυμα της δολοφονικής επίθεσης του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλώντας σε ελληνική ιστοσελίδα, ο κ. Γιαλλουρίδης επεσήμανε ότι «η δολοφονική επίθεση πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, τον ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την εν γένει αξιοπιστία του τουρκικού κράτους».

Κατά τον καθηγητή, ήταν ένα χτύπημα κατά της Ρωσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. «Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα που δέχεται η Ρωσία από τους Τούρκους. Όποια κι αν είναι η απάντηση Πούτιν, το κόστος για την Τουρκία θα είναι μεγάλο», ανέφερε σχετικά.

Επίθεση στο Βερολίνο με νεκρούς και τραυματίες
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον εννέα ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες μετά την επίθεση που διέπραξε ένας οδηγός φορτηγού, πέφτοντας πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πρωτεύουσας της Γερμανίας, σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου, χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε βερολινέζικη εφημερίδα, οι πρώτες ενδείξεις κατατείνουν στο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο οδηγός του φορτηγού, αφότου τράπηκε σε φυγή, λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη. Νεκρός εντοπίστηκε ο συνοδηγός του δράστη.

Νύχτα τρόμου
Νύχτα τρόμου και στη Ζυρίχη, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε κοντά σε ισλαμικό κέντρο στο κέντρο της Ζυρίχης χθες το βράδυ. Όπως μετέδωσαν ελβετικά ΜΜΕ, ένας άνδρας, ντυμένος με μαύρα ρούχα και μαύρο σκούφο, εισέβαλε σε ένα τέμενος στη Ζυρίχη, ανοίγοντας πυρ ενάντια σε πιστούς που προσεύχονταν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας τρεις άνδρες ηλικίας 30, 35 και 56 ετών, οι δύο από αυτούς σοβαρά. Ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με την Αστυνομία, διέφυγε από το σημείο της επίθεσης. Όπως ανέφεραν οι Αρχές, ένα πτώμα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό συνδέεται με την ένοπλη επίθεση.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση
Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στη συνοικία Σάερμπεκ, που ήταν το καταφύγιο του μακελλάρη του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Σε πολλούς δρόμους έγινε διακοπή της κυκλοφορίας, ενώ οι τοπικές Αρχές καλούσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το γραφείο της Εισαγγελίας των Βρυξελλών επισήμανε πως δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση, εξηγώντας πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

Keywords
cnn turk, νίκος αναστασιάδης, έως ότου, ρωσία, ntv, afp, cnn, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, σοκ, twitter, αθηνα, ηπα, συλληψεις, μμε, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ntv, ρωσία, αστυνομια, βερολινο, βημα, ζυριχη, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, θανατος, ιραν, μητερα, μμε, πλαισιο, ρουχα, σφαιρα, το βημα, χθες βραδυ, ωρα, afp, cnn, cnn turk, αγκυρα, αγορα, αιμα, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, γερμανικα, γινει, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, εγινε, ειπε, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, ετων, εφημεριδα, έως ότου, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, θεος, λογο, μαυρο, μοσχα, οδηγος, οκτω, πουτιν, πτηση, ριψη, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συρια, σκεψεις, σοκ, σωμα, σπιτι, σπιτια, ταυτοτητα, τουρκια, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φυγη, εννεα, ειδησης, η εφημεριδα, υπουργειο, νεκροι, νοσοκομειο, πεφτοντας, πηγες, πληροφοριες, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα