Ψάχνουν τρόπους για μεγαλύτερη συνεργασία Κύπρου-Κίνας

Τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς στο πλαίσιο της κινεζικής Πρωτοβουλίας ‘Μια Ζώνη – Ενας Δρόμος’ συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε σεμινάριο στην Κινεζική Πρεσβεία στη Λευκωσία, στην παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, του Κύπριου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου σε σχέση με την κινεζική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην

δημιουργία ενός δικτύου εμπορίου και υποδομών που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κίνας, τον Κυπρο-κινεζικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, και το ΚΕΒΕ.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία Χουάνγκ Ξινγκουάν είπε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την Κύπρο και την Κίνα προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός αναπτυξιακών έργων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας.

«Τόσο τα κινεζικά προϊόντα όσο και τα κυπριακά προϊόντα έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και ως εκ τούτου και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επωφεληθούν από την εφαρμογή προτιμησιακών πολιτικών για την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό του σημερινού όγκου συναλλαγών ούτως ώστε να υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αμερικής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως σύντομα πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας μίλησε για την συμμετοχή του στο διεθνές Φόρουμ Μια Ζώνη – Ενας Δρόμος που πραγματοποιήθηκε τον Μάη στην Κίνα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των λαών.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή Συμφωνίας για Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης, η οποία αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είπε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής είπε ότι η Κύπρος που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, και είναι μέλος της ΕΕ αποτελεί νησί διέλευσης και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή προώθηση των στόχων και των αξιών του ναυτιλιακού δρόμου του μεταξιού.

Αναφέρθηκε και στο ναυτιλιακό μητρώο της Κύπρου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, λέγοντας ότι τα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη.

Μιλώντας για την εμπειρία της Κίνας στην κατασκευή και λειτουργία λιμανιών, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στον τομέα της κατασκευής βιομηχανικών περιοχών καθώς στον τομέα κέντρων διανομής στην Κύπρο, κοντά σε λιμάνια, για να λειτουργήσουν ως περιφερειακές υπηρεσίες για την προμήθεια αγαθών στις κοντινές αγορές.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι οι Κινέζοι επενδυτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως την ιδανική κεντρική πύλη για την περιοχή και επεσήμανε ότι η Κύπρος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε Κινέζους επενδυτές στους τομείς των πολυτελών ακινήτων, των ξενοδοχείων και των σχετικών έργων υποδομής, του ενεργειακού τομέα, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Πρόσθεσε ότι ένας άλλος τομέας όπου υπάρχουν σημαντικές προοπτικές είναι ο τουρισμός.

Όπως είπε, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών, διευκολύνοντας την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίων και βελτιώνοντας τη αεροπορική συνδεσιμότητα.

‘Είμαστε βέβαιοι ότι η εταιρεία Cobalt θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση », κατέληξε.

Ο κύριος ομιλητής του συνεδρίου, Γουάνγκ Γιαπινγκ εμπορικός σύμβουλος στην Κινεζική Πρεσβεία, μίλησε για τα κοινά έργα Κύπρου και Κίνας και είπε ότι η Κίνα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου.

Σημειώνοντας ότι το 2015/16 ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε στα 640 εκατ. δολάρια από 1.3 δις. είπε ότι όσο η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, είπε ότι η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική της θέση, η συμμετοχή της στην ΕΕ, οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Κίνα καθώς και καλές υπηρεσίες και νομικό σύστημα.

Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να υποστηρίξουν ενεργά τις επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ναυτιλία, τα λιμάνια, η αεροπορία, οι δορυφόροι, οι τραπεζικές υπηρεσίες, ο τουρισμός κλπ.

"Πρέπει να στηρίξουμε ενεργά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων νέων επιχειρηματικών μοντέλων, να προωθήσουμε ενεργά την εξαγωγή των υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων της Κύπρου όπως το ελαιόλαδο και το κρασί και να δώσουμε προσοχή στην έγκαιρη υπογραφή του κυβερνητικού πρωτοκόλλου για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κίνα έτσι ώστε το χαλούμι να μπορεί να σερβίρεται σε Κινέζους πελάτες ", κατέληξε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Κυπρο-κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Πανίκος Καουρής, είπε ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που συμμετείχε το 2015 στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο στην εναρκτήρια τελετή της Πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ενας Δρόμος στην Κίνα.

Η Κύπρος, είπε, μπορεί να είναι μια μικρή χώρα αλλά μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο μέσα από τις διάφορες διαδρομές της Πρωτοβουλίας Μια Ζώνη – Ενας Δρόμος και παρέχει την ιδανική πλατφόρμα για επενδύσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Κύπρου, η οποία προσφέρει ένα πολύ φιλόξενο, ευπρόσιτο και έμπειρο περιβάλλον για τους απαιτητικούς Κινέζους επενδυτές ", τόνισε.

Ο κ. Καουρής είπε ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν ευκαιρίες επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει με ακόμη πιο ενεργό τρόπο τις σχέσεις της με την Κίνα. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ΚΥΠΕ λέγοντας ότι το Πρακτορείο έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με 40 διεθνή και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως το κινεζικό XINHUA, με το οποίο, όπως είπε, υπάρχει μια καλή συνεργασία, η οποία μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω.

Το ΚΥΠΕ, είπε, θα λάβει σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα του σεμιναρίου προκειμένου να διαμορφώσει μια νέα, πολύ συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε συνεργασία με το XINHUA, ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα