Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ινδίας

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ινδίας, Ram Nath Kovind, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ινδία πέρσι.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας της Ινδίας στην Κύπρο,

τουλάχιστον δύο πρώην Πρόεδροι και δύο πρώην Πρωθυπουργοί της Ινδίας είχαν επισκεφθεί το νησί στο παρελθόν, με τη συχνότητα των επισκέψεων να φανερώνει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο εθνών.

Ο 72χρονος Πρόεδρος Kovind ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα με δύο πτυχία εμπορίου και νομικής από το Πανεπιστήμιο του Kanpur και εργάσθηκε ως δικηγόρος στο συμβούλιο του Δελχί το 1971.

Στη συνέχεια, υπηρέτησε στην κυβέρνηση της Ινδίας σε διάφορες νομικές θέσεις, μέχρι την εκλογή του στην Ανώτερη Βουλή (Rajya Sabha), όπου υπηρετούσε για δύο διαδοχικές θητείες έξι ετών.

Διετέλεσε μέλος διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών και διακρίθηκε με την καλή γνώση του δικαίου και των νομοθετικών διαδικασιών.

Στη συνέχεια διορίστηκε Διοικητής του ανατολικού κράτους του Μπιχάρ, μέχρι την εκλογή του πέρσι στην Προεδρία, μια θέση την οποία αποτελεί μεγάλη διάκριση για τον ίδιο. Το ενδιαφέρον του στους τομείς των διεθνών σχέσεων, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον χαρακτηρίζουν ως έναν μεγάλο πολιτικό.

Η επίσκεψη του Προέδρου Kovind αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω την σχέση μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «υπάρχουν τόσα πολλά τα οποία οι δύο χώρες μπορούν να μάθουν η μια από την άλλη».

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός σχεδόν «κοινού παρελθόντος», υπό την έννοια ότι και οι δύο χώρες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική κυριαρχία με μια δεκαετία διαφορά η μια από την άλλη, ενώ στηρίζουν βαθιά την δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του ινδικού έθνους, ο Μαχάτμα Γκάντι, είναι πασίγνωστη προσωπικότητα στην Κύπρο, ενώ προτομή του κοσμεί την πλατεία της Βουλής. Παράλληλα, στην Έγκωμη υπάρχει οδός η οποία φέρει την ονομασία της πρώην πρωθυπουργού Indira Gandhi. Εκεί στεγάζεται και η ινδική Υπάτη Αρμοστεία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Ινδός Πρόεδρος θα μιλήσει για τη νεολαία και τη διαμόρφωση ιδεών στην τεχνολογία του 21ου αιώνα, στο Αμφιθέατρο Β108 του Κτηρίου Συμβουλίου - Συγκλήτου "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης". Αμέσως μετά θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νομπελίστα Ινδού Λογοτέχνη, Gurudev Rabîndranâth Tagore, στην είσοδο του Κτηρίου ΧΩΔ01.

Ο Iνδός ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ήταν γόνος επιφανούς οικογένειας της Δυτικής Βεγγάλης. Γεννήθηκε το 1861 στην Καλκούτα. Γνώρισε από μικρός το έργο Ινδών ποιητών και σε ηλικία οκτώ ετών, συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα. Αργότερα μετέβηκε στην Αγγλία για να σπουδάσει δικηγόρος, όπου παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, τις φιλελεύθερες διαλέξεις των John Bright και W.E. Gladstone.

Το 1901 ιδρύει την περίφημη σχολή Shantiniketan, κοντά στην Καλκούτα, με μια ομάδα από ινδουιστές και χριστιανούς δασκάλους, με στόχο την "διδασκαλία της απλότητας της ζωής και την καλλιέργεια της ομορφιάς". Το 1912 η αγγλική μετάφραση, από τον ίδιο, του έργου του "Gitanjali" εκδίδεται στην Αγγλία με τίτλο "Song Offerings". Την επόμενη χρονιά, το 1913, του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα χρήματα του Βραβείου διατίθενται για τη βελτίωση των συνθηκών στην σχολή Shantiniketan.

Εκτός από τη λογοτεχνία, ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και με τη μουσική και έκανε εκθέσεις έργων του στη Δύση. Δεν αναμίχθηκε στην ενεργό πολιτική, αλλά αντίθετα, με τη ζωή και το έργο του, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Πέθανε το 1941 στην Καλκούτα, μετά από σύντομη αρρώστια, στο ίδιο σπίτι όπου είχε γεννηθεί.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν μνημόνια συναντίληψης τα οποία θα φέρουν τους δυο λαούς πιο κοντά τον ένα στον άλλο, ενώ τονίζεται η άτυπη υποστήριξη της Ινδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει ότι στην Κύπρο διαμένουν περισσότεροι από 6.000 Ινδοί πολίτες, οι οποίοι είτε σπουδάζουν, είτε εργάζονται στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα