ΣΕΚ: Δύσκολο για τους εργαζόμενους ήταν το 2016

Το 2016 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους και τα μη προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού, αναφέρει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της, η ΣΕΚ, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία, που το 2016 κατέγραψε καθοδική τροχιά, παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα ξεκίνησε σιγά –σιγά η πορεία βελτίωσης των μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων.

«Η ΣΕΚ

και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τα έντονα κρούσματα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, πολιτεύθηκε με σύνεση και υπευθυνότητα συμβάλλοντας στην ομαλή διαχείριση της κρίσης. Με τις θυσίες όλων και ιδιαιτέρα των εργαζομένων, η Κύπρος κατάφερε από τον Μάρτιο του 2016 να βγει από το Μνημόνιο, σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης», συμπληρώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η νέα χρονιά βρίσκει την Κύπρο σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης που διανοίγει ευοίωνες προοπτικές για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Η ΣΕΚ προσθέτει ότι θα εντείνει τη συνδικαλιστική παρέμβαση για τεκμηριωμένη διεκδίκηση των εργατικών αιτημάτων, συμβάλλοντας με θετικό πνεύμα στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που σύμφωνα με διεθνείς μελέτες μειώνουν τις μισθολογικές και κοινωνικές ανισότητες και επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει η ανάγκη επαναφοράς των μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων που απωλέσθηκαν κατά την πενταετή περίοδο της κρίσης ενώ θα διεκδικηθούν αυξήσεις στις περιπτώσεις κερδοφορίας ή και οικονομικής ανάκαμψης.

Σημειώνει ότι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα για τον τόπο και την κοινωνία που θα δώσει επιτέλους πάνω σε ισότιμη βάση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι θα επιδιώξει εξάλειψη των φαινομένων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων, θα εστιάσει τη δράση της στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην αποτροπή των φαινομένου της αγοράς υπηρεσιών και των προσωπικών συμβολαίων, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την αξιοπρέπεια και ποιότητα στην εργασία, θα ασκήσει την επιρροή της προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή για εφαρμογή πολιτικών που θα ενδυναμώνουν σημαντικά το κοινωνικό κράτος, θα θωρακίζουν τους θεσμούς, θα απονέμουν κοινωνική δικαιοσύνη και θα κατανέμουν ισότιμα τον παραγόμενο πλούτο, εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους τους πολίτες.

Στο πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα, η ΣΕΚ αναφέρει ότι μόνιμη έγνοια της είναι η ορθή επίλυση του Κυπριακού με εξεύρεση δημοκρατικής, βιώσιμης και λειτουργική λύσης που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, να απαλλάσσει το νησί από τα κατοχικά στρατεύματα και να διασφαλίζει μόνιμες συνθήκες ειρήνης.

Η ΣΕΚ σημειώνει ότι με την ενεργό συμμετοχή της στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η επίλυση του Κυπριακού να περιέχει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για δημιουργία μιας ενιαίας οικονομίας και αγοράς εργασίας που θα έχει στο επίκεντρο της την ενίσχυση της ευημερίας όλων των Κυπρίων ως ισότιμων πολιτών μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Καλεί όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να συνεργαστούν περαιτέρω για να μετατρέψουν την προοπτική που δημιουργήθηκε το 2016 σε πραγματική πρόοδο και κοινωνική ευημερία, όπου η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας θα συμπορεύεται με τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και την κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ΣΕΚ εύχεται, τέλος, στα μέλη της, στους εργαζόμενους και γενικότερα στον κυπριακό λαό χρόνια πολλά κι ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα