ΣΕΚ: Αχίλλειος πτέρνα η χαμηλή παραγωγικότητα

Η αχίλλειος πτέρνα της κυπριακής οικονομίας, (η οποία υφίσταται τα βαρίδια των σκανδάλων, της γραφειοκρατίας και του σπάταλου κράτους), δεν είναι οι μισθοί αλλά η χαμηλή παραγωγικότητα για την αύξηση της οποίας η ευθύνη βαρύνει την εκάστοτε Κυβέρνηση και την εργοδοτική πλευρά, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΣΕΚ.

«Στη δύσκολη και ανακατεμένη εποχή που ζούμε που αρκετές ακρότητες κερδίζουν έδαφος και γίνονται

πολιτική αντίληψη και διεκδίκηση, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εργοδοτών που μόνιμα επιτίθεται κατά του εργατικού κόστους. Μια ομάδα εργοδοτών και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις και αντιλήψεις, υποστηρίζουν πως για όλα τα κακά της κυπριακής οικονομίας η ευθύνη ανήκει στους μισθούς και στα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς καταβάλλεται μια συνειδητή προσπάθεια για πλήρη δαιμονοποίηση του εργατικού κόστους. Ουδέν αναληθέστερο», προσθέτει.

Η ΣΕΚ απορρίπτει, όπως αναφέρει, «αυτές τις ακρότητες και προς τεκμηρίωση της θέσης της αναφέρει ότι: Από επίσημα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις «Στατιστικές Βιομηχανίες» που ετοιμάζονται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου προκύπτει πως, στον τομέα της Μεταποίησης, (π.χ. βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καπνοβιομηχανία, χαρτοβιομηχανία κ.λ.π.), το εργατικό κόστος ως ποσοστό του ολικού κόστους ήταν τα έτη 2010, 2011 και 2012 στο 22%, με την τάση να είναι καθοδική».

«Ανάμεσα στο εργατικό κόστος περιλαμβάνονται οι μισθοί και ημερομίσθια και οι συνεισφορές σε ταμεία εργοδοσίας. Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό πως, η συνεχής μείωση των μισθών, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, δεν βοήθησε ούτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ούτε συνέβαλε στην πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία του τόπου», καταλήγει.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα