Σεισμός κτύπησε την Τουρκία- Προβλέψεις για μεγαλύτερο σεισμό

Σεισμός 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ με βάθος 14,15 χμ σημειώθηκε στις 5,36 το πρωί στην Γιάλοβα και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και το Κοτζάελι, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν απώλειες ζωής ή ζημιές. Σύμφωνα με το κέντρο σεισμολογικών ερευνών του Μπογάζιτζι ακολούθησαν 7 μετασεισμοί μεταξύ 1,5 και 2,9 της κλίμακας Ρίχτερ.

Πάντως ο γνωστός Τούρκος σεισμολόγος ανέφερε ότι στην Κωνσταντινούπολη αναμένονται τουλάχιστον τρεις μεγάλοι σεισμοί μετά το 2033 και αναμένεται ότι θα επηρεάσει το 35% της ασιατικής

πλευράς της πόλης και το 65% της ευρωπαϊκής. Εκτιμά ότι ο σεισμός που αναμένεται από το ρήγμα Βόρεια Ανατολή θα είναι 6,4 με 6,7 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Κιουτσιούκμετσε και Σιβρίαντα της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο μεταξύ Τεκίρνταγ και Σιλίβρι θα είναι μεταξύ 7 και 7,3 Ρίχτερ. Όπως αναφέρει ο σεισμός δεν θα γίνει πριν το 2045, ωστόσο οι καμπάνες θα αρχίσουν να χτυπούν μετά το 2033. “Δεν πιστεύω ότι θα γίνει σεισμός μέχρι το 2033. Το πιο πιθανόν είναι να γίνει σεισμός μεταξύ 2040 και 2050”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που γινόταν σήμερα αυτός ο σεισμός θα υπήρχαν 15 - 20 χιλιάδες απώλειες ζωών και εκατομμύρια άνθρωποι θα έμεναν άστεγοι λόγω της κακής αρχιτεκτονικής των κτιρίων και της έλλειψης αντισεισμικής προστασίας.

Ο Αχμέτ Ερτζάν προβλέπει ακόμη ότι ο σεισμός θα χτυπήσει και την Αγία Σοφία μέχρι το μεγάλο τζαμί του Σουλεϊμάν στον Κεράτιο Κόλπο. «Ο σεισμός κάτω από αυτή την περιοχή θα είναι πάρα πολύ ισχυρός», εκτιμά ο Τούρκος σεισμολόγος. προβλέποντας μεγάλες καταστροφές στα ιστορικά μνημεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Τουρκία#45 Προβλέψεις,seismos, tourkia#45 provlepseis