Σειρά καυτών ερωτημάτων από Σύνδεσμο Ασφαλιστών για ΓεΣΥ

Αντί οι πολιτικολογούντες για το ΓεΣΥ να μοιράζουν χρήματα που δεν έχουν και υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν, καλό θα ήταν να απαντήσουν στις ουσιαστικές προκλήσεις της μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας, ώστε αυτή να καταστεί κάτι περισσότερο από ανεφάρμοστο προεκλογικό πυροτέχνημα των πολιτικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος ζητά εκ νέου απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έχει διατυπώσει αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, «τα πραγματικά ερωτήματα», όπως αναφέρει, «για την επιτυχία του ΓεΣΥ».

Ερωτήματα όπως το κατά πόσο τα νομοσχέδια επιτυγχάνουν την οικονομική και διοικητική αυτονομία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με δεδομένο ότι όλοι συμφωνούν ότι η βιωσιμότητά τους είναι κλειδί στην επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Επίσης το πού είναι τα ιατρικά πρωτόκολλα και η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, ώστε να είναι ο προϋπολογισμός αξιόπιστος, αλλά και το «πώς τα δημόσια νοσηλευτήρια -που απλά μετονομάζονται ‘ημικρατικά’- θα ελέγξουν το κόστος και θα αναβαθμίσουν τη ζητούμενη από τον κόσμο ποιότητά τους», απαλλαγμένα από τις παθογένειες που εκδηλώνει παγίως ο δημόσιος τομέας.

Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητά να μάθει «ποιος θα εποπτεύει το σύστημα που ξανά θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ώστε να μην δημιουργηθούν νέα ‘τσιφλίκια’» και «πώς δικαιολογείται ο ΟΑΥ, ο ίδιος οργανισμός να είναι ταυτόχρονα παροχέας, επόπτης και ρυθμιστής».

«Ποιες θα είναι τελικά οι αμοιβές των ιατρών και των νοσηλευτηρίων;» και «γιατί δεν είναι καλό για τον πολίτη να έχει επιλογή και να εγκλωβίζεται σε ένα παρωχημένο μονοπωλιακό σύστημα είτε αυτό τον εξυπηρετεί είτε όχι;».

Τέλος, «γιατί όλοι νοιάζονται για τα δικαιώματα των δημοσίων νοσηλευτών και ιατρών και κανένας για τα δικαιώματα των 235.000 ασφαλισμένων και γιατί οι αλλαγές που έγιναν στους πρώτους δεν αλλοιώνουν το ΓεΣΥ, ενώ στους άλλους το αλλοιώνουν;».

Όπως αναφέρεται, τα ζητήματα που θέτει η κυπριακή επιχειρηματική και ασφαλιστική κοινότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας. Σημειώνεται επίσης πως όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να απαντήσει στα ζωτικά ζητήματα επιβίωσης του ΓεΣΥ, καταφεύγει στις εύκολες κατηγορίες για «οργανωμένα συμφέροντα».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη πως επιχειρείται να γίνει νόμος του κράτους ένα παρωχημένο σχέδιο, προϊόν ευκαιριακών πολιτικών συμβιβασμών, το οποίο δημοσίως όλοι «εύχονται» να επιτύχει και ιδιωτικώς όλοι γνωρίζουν ότι θα αποτύχει.

Σημειώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους 235.000 ασφαλισμένους των εταιρειών του που απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, επαρκή και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα κληθούν να πληρώνουν διπλή εισφορά ή να διακόψουν την ασφάλιση ή και τη θεραπεία τους, αλλά και ότι «θα συνεχίσει να προτείνει λεπτομερή πρόταση για ένα σύγχρονο Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα και να ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εξετάσουν μαζί έναν άλλο δρόμο που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και κυρίως των απλών πολιτών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα