Ερωτήματα ΣΥΚΑΛΑ για την εξυγίανση της Λαϊκής

Σειρά ερωτημάτων θέτει ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) προς την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤΚ), υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίνασης, αναφέροντας παράλληλα ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντηση για τις 22 Μαΐου που θα είχε με τη Διοικήτρια, αφού θεωρεί ότι όπως και οι προηγούμενες, θα είναι χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΚΑΛΑ ρωτά ποιος είναι ο ισολογισμός της Διαχείρισης / εξυγίανσης της Λαϊκής από

τον Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα και ζητά λεπτομερή ανάλυση εσόδων και εξόδων.

Ζητά, επίσης, να μάθει τα χρήματα που πληρώθηκαν σε συμβούλους, νομικούς, λογιστές και άλλους, ονομαστικά, και για ποιο λόγο και συγκεκριμένα, πόσα πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν στους συμβούλους σχετικά με την πώληση των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο ΣΥΚΑΛΑ διερωτάται, επίσης, για τις προμήθειες που πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν στους ιδίους συμβούλους για το ίδιο θέμα και για την πρόβλεψη για το πόσα χρήματα ακόμα θα δαπανηθούν μέχρι το τέλος της διαχείρισης.

«Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το κόστος της εκκαθάρισης; Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το πόσα χρήματα τελικά θα απομείνουν για διανομή στους πιστωτές από τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αναλάβατε να διαχειριστείτε προ τετραετίας και πλέον;», αναρωτιέται ο ΣΥΚΑΛΑ, προσθέτοντας ότι επειδή κάθε φορά που ρωτούν παίρνουν και διαφορετική απάντηση, επιθυμούν την απάντηση γραπτώς.

Αναφερόμενος στην τετραετή διαδικασία εξυγίανσης και διαχείρισης, ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει ότι αυτή μόνο αποτυχίες έχει να επιδείξει.

«Χάσατε τη θυγατρική της Λαϊκής στη Ρωσία, με σοβαρότατες κατηγορίες και αιτιολόγηση από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και χορήγηση παράτυπων δανείων. Αναλάβατε περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ (σύμφωνα με εσάς 600 εκατομμυρίων), των οποίων η σημερινή αξία είναι κάτω από 300», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι δύο Ειδικοί Διαχειριστές, επιλεγμένοι και διορισμένοι από την Αρχή Εξυγίανσης, παραιτήθηκαν για λόγους, μεταξύ άλλων, διαφωνιών με την Αρχή Εξυγίανσης σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και τρόπους διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, επισημαίνεται ότι η Αρχή πώλησε το μισό μετοχικό κεφάλαιο που κατείχε η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου σε τιμή που ούτε τη χρηματιστηριακή τιμή της ημέρας πώλησης δεν εξασφάλισε.

Προστίθεται ότι στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που η Αρχή και ο ΣΥΚΑΛΑ ήταν προσκεκλημένοι, η Αρχή κατέθεσε προφορικά το πέμπτο χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης της εξυγίανσης, με τρόπο που αφήνεται να νοηθεί ότι και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει μεγάλες πιθανότητες να μην υλοποιηθεί, αφού πάλι είναι «στο περίπου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα