ΣΕΑ Τουρκίας: Υπενθυμίζει το casus belli για Αιγαίο και Μεσόγειο

Το casus belli υπενθυμίζει εμμέσως πλην σαφώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, με βάση την αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε η γραμματεία του ΣΕΑ, η Άγκυρα τονίζει και πάλι την αποφασιστικότητά της ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει εξελίξεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο που θα είναι ενάντια

στα δικαιώματα και συμφέροντά της. Αναφερόμενη δε στις εξελίξεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, χωρίς να κάνει διαχωρισμό, δηλώνει ότι η αποφασιστικότητά της αυτή θα έχει ως βάση της τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τις αποφάσεις της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, με άλλα λόγια το casus belli.

«Δηλώνεται ότι οι συντονισμένες εξελίξεις και προσπάθειες καταπάτησης μονομερώς του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή, που δεν εξασφαλίζουν την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την αποφασιστικότητά μας, η οποία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τη δεδηλωμένη βούληση της εθνοσυνέλευσης.

Επαναβεβαιώνεται ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία εξέλιξη που θα στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, στις 15 Νοεμβρίου, ότι θα υπέβαλλε έκθεση σχετικά με το Αιγαίο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση μετά τις αναφορές για επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν υποβλήθηκε τελικά η σχετική έκθεση σε αυτή τη συνεδρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα